Döttrarna hade akne – fick snabb behandling

För My Olausson och hennes döttrar tog det bara 45 minuter från att de laddat ner Doktor24 till att de hämtat ut medicinen mot akne. Det var första gången My sökte vård digitalt och hade aldrig kunnat föreställa sig ett liknande bemötande.

Efter flera hemmakurer bestämde sig My att det var dags att prata med en läkare om döttrarnas aknebesvär. Några veckor tidigare hade en vän till henne berättat om den digitala vårdgivaren Doktor24 så hon provade att ladda ner appen.

– Vi svarade först på lite frågor över chatt men bara några minuter senare tog en läkare ärendet. Efter att ha skickat bilder på huden fick vi snart svaret att det var fråga om en viss typ av akne. Sedan rekommenderade doktorn en medicin som vi kunde prova. Från det att jag laddat ner appen till att vi hämtat ut medicinen på apoteket tog det bara 45 minuter, säger My Olausson.

Var skeptisk till digital vård

– Jag har varit väldigt skeptisk till digitala vårdgivare över lag. Jag förväntade mig att det skulle ta mycket längre tid, inte ens med min vildaste fantasi trodde jag att vi skulle få direktkontakt med en läkare på några få minuter. Det kändes overkligt att få hjälp så snabbt! Men också väldigt tryggt.

Behandling mot akne

Akne är en inflammation i talgkörtlar eller hårsäckar i ansiktet och på överkroppen. Nästan alla tonåringar drabbas av akne, varav cirka 15-20% får en svårare variant.

Det finns flera sätt att behandla akne. Oftast rör det sig om utvärtespreparat som man smörjer in med, men ibland används tabletter. I svåra fall kan det bli aktuellt med remiss till hudläkare för ställningstagande till särskild behandling.

Kontakta Doktor24 för att få hjälp med aknebesvär.

My berättar att hon och barnen vid ett flertal tillfällen suttit och väntat på akutmottagningar utan att få hjälp på flera timmar.

– Jag minns två gånger särskilt väl. Vid ena tillfället visade det sig att en av dem hade körtelfeber och andra gången var det svininfluensan som slagit till. Om vi istället hade kontaktat Doktor24 hade vi sluppit väntetiden och oron över att smitta ner andra patienter.

Skulle du rekommendera Doktor24?
– Ja, till 190 procent. Det låter kanske överentusiastiskt men jag är väldigt nöjd med det bemötande som vi fick. Det var så vänligt och professionellt. Dessutom var appen lättförståelig och fungerade utmärkt rent tekniskt. Det är viktigt för mig som lätt kan bli teknikfrustrerad om något krånglar.

Vad kostade läkarbesöket?
– Ingenting alls. Doktor24 ger alla barn gratis vård.

Skriven av: Blanca Sjöstedt
Granskad av: Sanna Siljeholm, läkare Doktor24