Akne

Akne är en inflammation i talgkörtlar eller hårsäckar i ansiktet och på överkroppen. Orsakerna till akne anses vara många och exakt varför man får akne är inte helt klarlagt.

 • Akne delas in i ett antal stadier beroende på hur allvarlig den är.
 • Nästan alla tonåringar drabbas av akne i någon form, varav cirka 15-20% får en medelsvår till svår akne. För de flesta är besvären borta efter 25 års ålder.
 • Akne är ovanligare högre upp i åldern men finns även hos vuxna.
 • Det finns behandling att få mot sjukdomen, oavsett stadie.

Hälsa24-bloggen: Döttrarna hade akne – fick snabb behandling

Besväras du av akne? Beskriv dina problem för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Man vet ännu inte exakt varför vissa utvecklar akne. Det som ger ”pormaskar” och ”finnar” är en ansamling av talg i talgkörtlarna, vilket sedan bryts ner av naturliga bakterier och restprodukterna av detta retar huden och ger ömmande och ibland variga utslag.

Man vet att det finns ett ärftligt inslag i sjukdomen. Vissa typer av läkemedel och mycket feta kosmetikaprodukter kan öka risken att få akne. Studier har visat att vissa hormonella rubbningar kan bidra. Det finns inte så mycket stöd för att kosten spelar någon roll i utvecklingen av akne.

 

Symptom

 • Talgkörtlar som täpps igen med talg och ibland kan inflammation ses som vita eller svarta prickar (”pormaskar”).
 • Om inflammationen blir allvarligare ser man ömmande röda knölar som sedan utvecklas till varfyllda blåsor.
 • De svåraste fallen ses med stora bölder som ger ärr när de läkt ut.

 

 

Vad kan jag göra själv

 • Tvätta med vatten och mild, hudvänlig tvål.
 • Var extra noga efter aktiviteter som medför t.ex. svettning och tvätta bort kosmetiska produkter.
 • Skrubba inte huden för hårt.
 • Försök att inte riva eller klämma på de utslag som redan finns.
 • Feta krämer kan förvärra problemen och bör undvikas.

 

När bör jag söka vård

För många med medelsvår eller svår akne finns ett inslag av dålig självbild, ångest eller depression. Det är viktigt att vara uppmärksam även på detta. Ofta blir dessa besvär bättre i takt med att aknesjukdomen blir bättre av behandling. Kontakta oss på Doktor24 för hjälp! Vi kan bedöma dina besvär och se till att du får rätt hjälp för din akne.

Sök vård för akne

 

Behandling

Det finns en rad behandlingsalternativ för akne, beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Oftast rör det sig om utvärtespreparat som man smörjer in med, men ibland används tabletter. I svåra fall kan det bli aktuellt med remiss till hudläkare för ställningstagande till särskild behandling.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.