Hoppa till innehållet

Hemmaprovtagning friskintyg och reseintyg

Tillsammans med Apoteket

När får jag intyget?

Från att du lämnat in testkitet tar det upp till 2 dygn (cirka 48 timmar) innan du får friskintyget. Fördröjningen beror på att testet ska analyseras i ett labb och att friskintyget därefter ska utfärdas av en legitimerad läkare hos Doktor24.

 • Provtagning & inlämning: Måndag
  Intyg: Onsdag (cirka 48 timmar)
 • Provtagning & inlämning: Tisdag
  Intyg: Torsdag (cirka 48 timmar)
 • Provtagning & inlämning: Onsdag
  Intyg: Fredag (cirka 48 timmar)

 

Tänk på!

 1. Du måste vara frisk: Det är viktigt att du är helt frisk såväl vid upphämtning och inlämning av testet. Vid minsta symptom har vi tyvärr inte möjlighet att hjälpa dig.
 2. Pass och svenskt personnummer: Du måste visa ditt pass under videoprovtagningen. I dagsläget kan vi endast utfärda friskintyg för dig med svenskt personnummer.
 3. Kolla upp landets regler: Oftast får inte friskintyget vara mer än 72 timmar (3 dygn) gammalt vid inresa. Kontrollera vad som gäller via www.swedenabroad.se.
 4. Provtagning och inlämning: Om du väljer att utföra testet själv hemma under ett videobesök ska testkitet lämnas in för analys samma dag innan kl.16.30. Det är viktigt att provtagning sker samma dag som inlämning för att garantera att du får intyget i tid.
 5. Egenprovtagning: Provtagningen utförs genom att du gnuggar en tops i näsa och långt bak i halsen. Provtagningen är inte svår men kan uppfattas som lite obehaglig och du blir därför guidad av vår sköterska via video.
  På barn under 7 år rekommenderar vi inte att utföra egenprovtagning utan att istället få hjälp på en vårdcentral.

Villkor för friskintyg

Så går provtagning via video till

För provtagning via video kan du beställa ett testkit för upphämtning på någon av våra Doktor24 Mottagningar på Apoteket.

 1. Beställning och bokning: Du beställer ditt PCR-test och bokar tid för provtagning via Doktor24. Tänk på att boka ett besök per person om ni är flera som ska provtas. Beställ test för hemmaprovtagning här.
 2. Upphämtning: Testkitet hämtas ut på någon av våra Doktor24 Mottagningar i Stockholm.
 3. Provtagning: Du startar ditt inbokade digitala besök hos Doktor24 och utför provtagningen hemma genom att gnugga en tops i näsa och långt bak i halsen. En sköterska kan svara på frågor och se till att provet tas på rätt sätt.
 4. Inlämning: Samma dag lämnas testkitet in på samma apotek som du hämtade det från. Det är viktigt att kitet lämnas in innan kl.16.30 mån-ons för att du ska få intyget i tid.
 5. Intyg: Du får ett sms och mail när intyget är klart inom 2 dygn. Intyget finns digitalt och kan laddas ner för utskrift.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om friskintyg.

Öppettider och adress

Om du väljer hemmaprovtagning kan du hämta ditt testkit på en av våra Doktor24 Mottagningar i Stockholm, se adresser nedan. Videobesöket bokas i förväg vid beställning. Testkit för upphämtning beställs via Doktor24 här.

Stockholm

Hämta test

Lämna test

Apoteket vid Centralen, Klarabergsgatan 64

Hämta test

Lämna test

Måndag-fredag

Hämta test kl. 9-17

Lämna test kl. 9-16:30

Stockholm

Hämta test

Lämna test

Apoteket i Fältöversten, Karlaplan 13

Hämta test

Lämna test

Måndag-fredag Tisdagar stänger vi kl.16

Hämta test kl. 9-17

Lämna test Kl. 9-16:30

Villkor för tjänsten

Vänligen notera att det åligger dig själv att planera genomförandet av ditt test i god tid innan resa. Doktor24 lämnar inga garantier gällande väntetiden innan du får ditt testresultat.

Notera även att provresultatet i sällsynta fall kan bli ogiltigt, och att vi då inte kommer kunna utfärda intyg. Om så blir fallet kan du välja mellan att få pengarna tillbaka eller att boka ny provtagning.

Doktor24 ansvarar inte för eventuella kostnader, till exempel till följd av utebliven resa, som kan komma att uppstå till följd av ett ogiltigt provresultat.

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen