Hoppa till innehållet

Ögonbesvär vid allergi

Våren är för många starkt sammankopplad med pollen och allergi. Är du mycket allergisk mot pollen är du säkert en av de som har blandade känslor för våren. Pollenallergi kan vara väldigt besvärligt och ge både snuva, trötthet och irriterade ögon. Kanske känner du igen dig i att ha röda och irriterade ögon som rinner när pollensäsongen är som värst?

Här kan du läsa mer om hur ögonen kan påverkas av pollenallergi och ta del av tips på hur du kan lindra besvären.

En kvinna sitter vid ett bort och snyter sig

Vanliga ögonbesvär vid allergi

Pollenallergi kan medföra en rad olika besvär för dig som är känslig mot pollen. Besvär kan förvärras när du är utomhus när det är höga pollennivåer i luften, men kan också märkas av när du är inomhus om du har öppna fönster eller om pollen har följt med in i hemmet via exempelvis kläder eller husdjur.

 • Röda ögon: Att få röda ögon är ett vanligt symtom för personer med pollenallergi. Allergin gör att ögat blir inflammerat och får en röd färg.
 • Irriterade ögon: De pollenhalter som yr omkring i luften kan irritera ögonen och orsaka klåda, sveda och en allmän obehagskänsla.
 • Rinnande ögon: Många personer med allergi upplever att ögonen börjar rinna när det är höga halter av pollen i luften. Allergin kan trigga en överreaktion från kroppens immunsvar vid exponering för pollen vilket kan resultera i ökat tårflöde.
 • Klåda och sveda: Vid pollenallergi kan du få kliande ögon som känns irriterande, vilket kan vara obehagligt och bekvämt.
 • Svullnad: Både ögonen och området kring dem och ögonlocken kan svullna upp på grund av allergiska reaktioner på pollen.
 • Suddig syn: På grund av ökad produktion av tårar och irritation kan synen bli oskarp och suddig och du kan uppleva att du blir känslig för ljus.

Utöver besvär med ögonen finns flera symtom som allergi ofta orsakar, som bland annat snuva, nästäppa, trötthet och nysattacker.

Så kan du lindra besvären

Är du allergisk mot pollen och får besvär med ögonen kan det vara väldigt besvärligt och irriterande. Men det finns saker du kan göra för att minska symtomen:

 1. Undvik att gnugga ögonen: Att gnugga ögonen kan förvärra irritationen och sprida pollen i ögonområdet.
 2. Tvätta ansiktet regelbundet: Att tvätta ansiktet, särskilt runt ögonen, kan hjälpa till att avlägsna pollen från ögonområdet och minska besvären. Använd gärna en handduk med ljummet vatten för att göra rent området.
 3. Använd ögondroppar: Att använda ögondroppar mot allergi kan vara ett effektivt sätt att lindra symtom som klåda och sveda.
 4. Håll fönstren stängda: Att hålla fönstren stängda minskar risken för att pollen tar sig in i hemmet. Du kan också använda en luftrenare som hjälper till att rensa luften från pollen.
 5. Undvika utomhusaktiviteter: Det kan vara klokt att undvika utomhusaktiviteter under perioder med höga pollennivåer. Mer information om träning under pollensäsongen.
 6. Kontaktlinser: Är du allergisk mot pollen och använder kontaktlinser kan det vara en god idé att ta en paus från kontaktlinserna och istället använda glasögon. Pollen kan lägga sig på linserna och irritera ögonen.
Man i läkarrock ler mot kameran

Vanliga frågor om allergibesvär i ögonen

Vad orsakar allergibesvär i ögonen?
Allergibesvär i ögonen orsakas av en ökad känslighet mot allergener såsom pollen, pälsdjur eller damm.

Vilka är de vanligaste symtomen?
De vanligaste symtomen på allergibesvär i ögonen inkluderar klåda, rodnad, rinnande ögon och ibland även svullnad i ögonlocken.

Hur vanligt är allergibesvär i ögonen?
Allergibesvär i ögonen är ganska vanligt och drabbar många människor, särskilt under pollensäsongen.

Hur kan man själv behandla allergibesvär i ögonen?
För att behandla allergibesvär i ögonen kan man använda kalla kompresser, ögondroppar mot allergi, och undvika att exponera sig för det man är allergisk mot.

Då ska du söka vård

Om du har svåra besvär med ögonen under pollensäsongen är det bra att söka vård för att få hjälp av läkare att ställa rätt diagnos så att besvären inte uppstått av andra orsaker. En läkare kan också ge dig behandling och rådgivning.

Sök vård om:

 • Om ögonbesvären blir allvarliga och inte lindras av egenvård.
 • Om ögonbesvären påverkar din vardag.
 • Om du får andra symtom, som svullnad i ögonlocken, smärta eller utslag.

Läkarens tips: Så lindrar du pollenallergi

Christoffer Samuelsson, specialistläkare på Doktor24 delar med sig av sina bästa tips till dig som är allergisk mot pollen.

Medicinera i tid
– Vet du om att du är allergisk mot pollen, och vilken sort det gäller, så bör du påbörja behandling med allergimedicin i god tid – någon eller några veckor – innan de första symtomen kommer, för att på så sätt “boostra” immunförsvaret i förtid.

Tänk på korsallergi!
– Ca 70% av de som har allergi mot björkpollen reagerar även mot olika typer av livsmedel. Det vanligaste är äpplen och hasselnötter, men även korsallergi mellan t.ex. björkpollen och morot förekommer. Det vanligaste är att man får symtom av det korsallergena livsmedlet under pollensäsong, men kan äta det utan besvär när pollensäsongen är över.

Så kan Doktor24 hjälpa dig

Våra läkare kan hjälpa dig vid pollenbesvär. Vi hjälper dig snabbt och enkelt med bedömning, behandling och recept.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Sök vård för pollenallergi

Träffa läkare

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen