Hoppa till innehållet

Förnya recept: Vanliga frågor

Doktor24 hjälper dig att förnya dina recept om ditt läkemedel är slut eller om receptet har utgått. Här har vi samlat vanliga frågor kring receptförnyelse.

Var hämtar jag ut mitt läkemedel?

När ditt recept är förnyat kan du hämta ut ditt läkemedel på valfritt apotek. Du kan hämta ut det i en fysisk butik så väl som du kan beställa hem det från ett online-apotek, exempelvis via apoteket.se.

Hur ofta får man hämta ut ett nytt recept?

Hur ofta du kan hämta ut ditt läkemedel på apotek beror helt på vilket läkemedel det gäller och vilken bedömning läkaren har gjort. Detta är alltså helt individuellt.

Vem kan se mina recept?

De som kan se dina recept är farmaceuter på apoteken samt de läkare som du godkänner får tillgång till din journal. Du kan även själv se dina recept när du loggar in med BankID på ”Mina Recept” på 1177 eller på ett apoteks hemsida.

Hur lång tid tar det att förnya ett recept?

Hos oss tar det bara ett par minuter att förnya dina recept. Du loggar in med BankID, svarar på ett par frågor och ställer dig i en drop-in kö eller bokar en tid. Kötiden är vanligtvis mellan 5-15 minuter. Efter en chatt med en läkare är dina recept förnyade och du kan hämta ut det direkt på ett apotek. Hela processen tar alltså bara ett par minuter.

Hur förnyar man ett recept?

I några enkla steg kan läkare hos Doktor24 hjälpa till att förnya ditt recept via chatt.

  1. Sök vård via doktor24’s hemsida eller app.
  2. Du får nu svara på några frågor och ange det läkemedel du vill förnya. Du kan ange upp till fyra läkemedel åt gången.
  3. Ställ dig i drop-in kö eller boka tid hos en läkare. Du får ett sms när besöket börjar.
  4. Chatta med en läkare som gör en medicinsk bedömning om ditt recept är möjligt att förnya i vår tjänst.
  5. Om receptförnyelse är möjligt skrivs ett elektroniskt recept direkt i samband med besöket.
  6. Hämta ut ditt läkemedel direkt på ett apotek, i butik eller online.

Kan jag förnya ett recept åt mitt barn?

Ja, är du vårdnadshavare/målsman för barnet kan du förnya recept på barnets vägnar. Du anger i appen att du söker vård för ditt barn. Barnet behöver vara närvarande vid samtalet med läkaren, som sker via chatt eller video beroende på läkarens bedömning.

Förnya recept

Hos Doktor24 förnyar du enkelt dina recept genom bara några klick. Hämta ut direkt på ett apotek, i online eller i butik.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Förnya recept

Förnya recept

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen