Vanligaste prickarna hos barn

Höstblåsor, vattkoppor och svinkoppor är några av de vanligaste prickarna hos barn. Smittorna är för det mesta helt ofarliga och läker ofta av sig själv utan behandling. Det kan kännas jobbigt för barnet om utslagen kliar eller gör ont.

Höstblåsor eller vattkoppor? På förskola och skola är det stor risk att ditt barn blir smittat av ett eller flera virus som florerar. Läkaren Sanna Siljeholm berättar hur du skiljer på prickarna och vad du kan göra om ditt barn blir sjuk.

– Det här är vanliga barnsjukdomar som näst intill alla har haft som liten eller kommer att få. Smittorna är för det mesta helt ofarliga för barnet och läker av sig själv inom någon/några veckor utan behandling. Trots att det inte är farligt kan det ändå kännas jobbigt för barnet, särskilt om utslagen kliar eller gör ont. Då finns det olika knep som man kan använda för att lindra besvären, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin, Doktor24.

Höstblåsor (hand-fot-mun-sjukdom)

Symptom

 • Kortvarig feber 1-2 dagar innan utslagen dyker upp.
 • Smärta i mun och hals
 • Små, ömma och vätskefyllda blåsor i munnen på händer och fotsulor.
 • Dålig aptit
 • Allmän sjukdomskänsla
 • Vanligast hos barn under 10 år

Läs mer om höstblåsor

Hur ser höstblåsor ut?

– Höstblåsor börjar ofta som en vanlig förkylning med feber, halsont och att barnet känner sig hängigt. Därefter kommer röda utslag som sedan blir blåsor. Det kan även bildas rodnad runt blåsorna eller hända att de spricker och bildar små sår. Det går inte att säkert veta om barnet drabbats av höstblåsor förrän själva blåsorna har bildats, säger Sanna Siljeholm, läkare hos Doktor24.

Hur länge har man höstblåsor?

– Oftast försvinner febern efter 1-2 dygn och blåsorna läker ut inom en vecka. Eftersom det är väldigt smittsamt är det viktigt att hålla barnet hemma från skola och förskola så länge blåsorna finns kvar.

Vad gör man om barnet har ont eller får hög feber?

– Det finns tyvärr ingen bra behandling mot höstblåsor. Mot feber och smärtor kan man använda vanliga receptfria värktabletter (till exempel ibuprofen eller alvedon). Om barnet har ont i munnen av blåsorna kan kall dryck eller glass lindra.

Vattkoppor

Symptom

 • Börjar som röda prickar över hela kroppen som sedan blir knottror och till slut blåsor med klart innehåll.
 • Feber
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Vanligast hos barn under 8 år.

Läs mer om vattkoppor.

Hur länge har man vattkoppor?

– Hos barn brukar vattkoppor läka ut av sig själv inom en vecka efter att symptomen dykt upp. Om blåsorna kliar väldigt mycket och är besvärliga för barnet kan man använda kylbalsam eller allergimedicin som dämpar klåda. Mot feber och värk kan man ge barnet värktablett med paracetamol. Man ska inte behandla med ibuprofen då det kan förvärra sjukdomsförloppet.

När kan man komma tillbaka till förskolan efter vattkoppor?

– Vattkoppor är otroligt vanligt bland barn och är det mest smittsamma viruset av alla barnsjukdomar. Smittsamheten börjar redan några dagar innan utslagen syns och pågår tills dess att kopporna torkat in. När barnet inte smittsamt, mår bra och är feberfri går det bra att komma tillbaka till förskolan eller skolan, säger Sanna Siljeholm.

"Sjukdomen blir besvärligare om man drabbas som vuxen."

När ska man söka vård?

– Om barnet har ihållande feber över 38 grader i mer än 3-4 dygn, får stora problem med klåda eller om huden blir infekterad kan man kontakta läkare. Om barnet är under 6 månader och mamman inte haft vattkoppor bör man ta kontakt med sin vårdcentral.

Vad ska man göra om man får vattkoppor som vuxen?

– Sjukdomen blir besvärligare om man drabbas som vuxen. Om man är över 20 år eller har nedsatt immunförsvar ska man därför så fort som möjligt kontakta vården för att påbörja behandling med virushämmande medel. Om man är osäker eller vill ha hjälp med bedömning går det bra att kontakta läkare hos Doktor24.

Svinkoppor

Symptom

 • Kliande prickar som övergår till vätskefyllda och sedan varfyllda blåsor.
 • Gula skorpor bildas efter hand.
 • Främst i ansikte runt mun, öron och näsvingar.
 • Förekommer även på händer och i hårbotten.
 • Vanligast hos barn från 1-6 år.

Kan svinkoppor behandlas på egen hand?

Det finns flera saker man kan göra för att behandla svinkoppor och minska att sjukdomen sprids vidare. Handhygien med flytande tvål, vatten och desinfektionsmedel är extra viktigt liksom att tvätta sängkläder och kläder ofta.

– Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten åtminstone morgon och kväll. Du kan även prova att tvätta med klorhexidinlösning som finns att köpa på apoteket.

– Det är bra att fukta de gulaktiga skorporna som bildats och ta bort dem när du tvättar. Använd en blöt kompress på såren en stund före tvätt så går det lättare. Svinkoppor sprids genom sårvätskan som innehåller bakterier. Om det är möjligt kan man täcka över utslagen med förband och tvätta händerna, rekommenderar Sanna Siljeholm.

"Eftersom bakterierna sprids genom vätska trivs de utmärkt i fuktiga miljöer, till exempel på en handduk."

Vad ska man inte göra om barnet fått svinkoppor?

– Ett vanligt misstag är att man tvättar noggrant men sedan använder en handduk för att badda utslagen eller torka händerna med. Eftersom bakterierna sprids genom vätska trivs de utmärkt i fuktiga miljöer, till exempel på en handduk. Istället ska man använda engångshanddukar till händerna och för att klapptorka såren.

När behöver man söka vård för svinkoppor?

– Om besvären finns kvar efter en vecka och såren inte läker eller har spridit sig kan man kontakta en läkare. Man ska även uppsöka vård om barnet får feber.

Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin, Doktor24.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, specialistläkare allmänmedicin, Doktor24