Hoppa till innehållet

11 vanliga barnsjukdomar

När de allra minsta är sjuka eller har någon form av besvär är det lätt att bli orolig som förälder. Barn drabbas oftare än vuxna av olika besvär. Besvären kan vara svåra att som vuxen känna igen, då vi inte själva minns symtomen från att vi själva drabbades i barndomen.

Här har vi listat några av de vanligaste sjukdomarna och besvären hos barn och ger dig tips på vad du ska hålla utkik efter.

Feber

Barn drabbas oftare av feber än vuxna. Det beror på att de drabbas av många infektioner under sina första levnadsår. En läkare kan hjälpa till med bedömning och rådgivning om ditt barn har feber.

Halsfluss

Halsfluss drabbar många barn och vuxna varje år, framförallt under vinterhalvåret. Barn och unga drabbas oftare av halsfluss. Virus och bakterier som orsak halsfluss smittar från person till person, exempelvis vid lek med samma leksaker på förskola om barnen haft leksakerna i munnen. Symtomen på halsfluss är bland annat svullna halsmandlar, halsont, vita prickar eller beläggningar på halsmandlarna och feber.

Springmask

Springmask är i huvudsak förekommande hos barn i förskoleåldern. Det är en tarmparasit som lever i tarmarna. Det är en ofarlig men smittsam infektion. Det vanligaste och ofta enda symtomet på springmask är intensiv klåda i stjärten.

Huvudlöss

Huvudlöss är vanligt förekommande hos barn i skol- och förskoleålder. Huvudlöss ger klåda i hårbotten och kan ge skrapsår. Huvudlöss kan återkomma många gånger. På apoteken finns receptfria medel som kan få bukt med huvudlössen. Det finns inget samband mellan huvudlöss och dålig hygien, utan lössen sprids från person till person.

Vattkoppor

Vattkoppor är väldigt smittsamt och sprids via luften från person till person. De allra flesta drabbas av vattkoppor när de är barn och det är vanligt att hela förskole- och skolklasser smittas. Har du en gång drabbats av vattkoppor är du immun, men viruset ligger latent kvar i kroppen och kan blossa upp som bältros. Vaccin finns mot både vattkoppor och bältros.

Öroninflammation

Öroninflammation kan vara smärtsamt. Alla kan drabbas av öroninflammation, oavsett ålder, men är vanligare hos barn. Öroninflammation uppstår vanligtvis under en förkylning och går oftas över av sig själv. Ibland kan inflammationen bli allvarligare och trumhinnorna kan spricka, då behövs behandling.

RS-virus

RS-viruset sprids som mest under vinterhalvåret och smittar via nysningar, hosta och fysisk kontakt. Viruset är vanligt och de flesta barn har haft viruset innan sin 2-årsdag. De flesta som får viruset märker ingen skillnad från en vanlig förkylning och symtomen håller sig ofta lindriga under hela sjukdomstiden. Men barn under 1 år kan drabbas mer allvarligt av viruset.

Ta del av läkarens råd till gravida kvinnor.

Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som framförallt drabbar barn yngre än 10 år. Infektionen startar med feber och utvecklas sedan till utslag på händer, fötter och runt munnen. Höstblåsor är vanligast under sommaren och hösten, därav sitt namn. Infektionen läker vanligtvis ut av sig själv inom en vecka.

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber drabbar främst barn mellan 5-15 år. Scharlakansfeber är en infektionssjukdom som sprids via bakterier. Sjukdomen ger många symtom, däribland hög feber, svullna lymfkörtlar, svullna halsmandlar, illamående och huvudvärk. Ett kännetecken för scharlakansfeber är så kallad smultrontunga. Tungan får först en gul-vit hinna och blir sedan glänsande röd likt ett hallon.

Svinkoppor

Svinkoppor drabbar främst barn mellan 1-6 år. Svinkoppor orsakas av bakterier och börjar oftast som en liten röd prick som sedan utvecklas till en varfylld blåsa. Blåsorna i sig är inget allvarligt, men sök vård om ditt barn får feber, om blåsorna sprider sig eller inte försvinner efter en vecka.

Eksem

Eksem är speciellt vanligt under vinterhalvåret, huden blir då inflammerad, irriterad och kan klia. Spädbarn får ofta rodnader och knottror på kinder och halsens sidor och lite större barn kan få knottror och fjällig hud i armveck, knäveck, handleder och vrister.

Läkarbesök direkt i mobilen

Har du svårt att tolka ditt barns symtom och vill rådfråga en läkare? Våra läkare finns tillgängliga dygnet runt för dig och din familj. Vi tar emot barn över 1 år.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen