Hoppa till innehållet

RS-virus

RS-viruset sprids som mest under vinterhalvåret och smittar via nysningar, hosta och fysisk kontakt. Viruset är vanligt och de flesta barn har haft viruset innan sin 2-årsdag.

Spädbarn kan bli allvarllig sjuka av en infektion av RS-virus. Därför kan gravida kvinnor vaccinera sig mot RS-virus under gravidvecka 24-36. Vaccinationen skyddar både mamma och barn under de första spädbarnsmånaderna.

Vad är RS-virus?

De flesta som får viruset märker ingen skillnad från en vanlig förkylning och symtomen håller sig ofta lindriga under hela sjukdomstiden. Men barn under 1 år kan drabbas mer allvarligt av rs-virus.

Ta del av läkarens tips till gravida kvinnor.

Om ditt barn har drabbats av RS-viruset, men endast har lindriga besvär kan du behandla symtomen på samma sätt som vid en förkylning.

 • Sov med huvudet högt
  Underlätta barnets sömn genom att hjälpa barnet att ha huvudet högre än vanligt, det minskar svullnaden i slemhinnorna. Du kan exempelvis bädda med en extra kudde.
 • Äta & dricka oftare
  När barnet är sjukt är det viktigt att han/hon får i sig ordentligt med mat och mer vätska än vanligt. Genom att dricka och äta oftare, men i mindre mängder, kan det vara lättare för barnet att orka få i sig det som serveras.
 • Näsdroppar
  Är ditt barn täppt i näsan? Näsdroppar som innehåller koksaltlösning kan lösa upp slemmet och underlätta när barnet ska få mat eller sova. Kom ihåg att läsa igenom bipacksedeln noga för den nässpray du använder.
 • Nässug
  För att ytterligare lätta på nästäppan hos ditt barn kan du använda en nässug för att få ut mer slem.

Läkemedel
Har barnet feber? Om barnet mår väldigt dåligt av febern kan du ge febernedsättande läkemedel. Receptfritt läkemedel finns att köpa på apoteket. Är barnet yngre än 6 månader är det viktigt rådfråga läkare innan du ger barnet febernedsättande läkemedel.

Gravida kvinnor kan nu vaccinera sig mot RS-virus för att skydda sig själv och barnet under den första månader i livet. Du kan vaccinera dig mot RS på alla våra vaccinationsmottagningar. Vi finns på över 60 platser över hela landet. Läs mer om vaccination för gravida.

Även äldre kan drabbas allvarligt av RS-virus. Du som är 60+ kan vaccinera dig mot RS-virus på alla våra mottagningar.

 

Granskad av: Kvalitetsteamet, Doktor24.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination mot RS-virus för gravida

Läs mer

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen