Hoppa till innehållet

Vaccination inför resa till Thailand

Ska du resa till Thailand? Kul! Thailand är ett fantastiskt land som är populärt bland svenska resenärer. Inför din resa bör du förbereda dig i god tid och ta reda på vilka vaccinationer du behöver. Här går vi igenom vilka vaccinationer du kan behöva inför din resa.

Vad ska man vaccinera sig mot?

Hepatit A & B

Ska du resa till Thailand rekommenderas du att vaccinera dig mot hepatit A och hepatit B.  Vaccination mot hepatit A skyddar mot en allvarlig virusinfektion som sprids genom förorenad mat eller vatten.

Om du förväntar dig att exponeras för blod eller kroppsvätskor (till exempel genom medicinsk vård eller tatueringar), kan vaccinet mot hepatit B vara bra att ta för att vara skyddad mot virusinfektion.

Du kan välja att vaccinera dig mot enbart hepatit A eller hepatit B. Men det finns även ett kombinationsvaccin som ger skydd mot båda virustyperna.

Kolera / turistdiarré

Kolera är en bakteriell sjukdom som kan spridas genom förorenat mat och vatten. Det är särskilt vanligt i områden med bristande sanitet och vattenrening. Om du ska besöka avlägsna områden på landsbygden kan det vara klokt att du vaccinerar dig mot kolera.

Denguefeber

Denguefeber, även känd som dengue, är en myggburen sjukdom som kan vara allvarlig. De flesta svenskar som insjuknar i denguefeber har smittats i Thailand. Sjukdomen kan vara dödlig och det finns tyvärr inget botemedel, men vaccination ger ett effektivt skydd.

Japansk encefalit

Japansk encefalit är ett virus som kan orsaka allvarlig hjärninflammation. Viruset sprids via myggor. I ovanliga fall kan sjukdomen leda till långvariga neurologiska men eller i värsta fall dödsfall.

Information om myggburna sjukdomar

Risken att drabbas av virus sprids via myggor (såsom denguefeber och japansk encefalit) ökar naturligt ju längre tid du vistas i riskområden. Men myggorna tar inte hänsyn till hur länge du varit i området, och har du otur kan du smittas redan den första dagen.

Andra vaccinationer att se över

Grundskydd (stelkramp, difteri och kikhosta)

I Sverige vaccineras de flesta barn mot stelkramp, difteri och kikhosta genom barnvaccinationsprogrammet. Många vet däremot inte om skyddet måste fyllas på efter 20 år.. Ska du ut och resa är det klokt att passa på att se över ditt grundskydd och fylla på skyddet innan avresa.

Influensa

Om du inte redan har vaccinerat dig mot årets influensa kan det vara klokt att vaccinera dig innan du ska resa, särskilt om du ska resa under influensasäsongen. Framförallt för att det är trist att riskera att smittas på flyget eller flygplatsen och sedan ligga sjuk i influensa under semestern. Är du i riskgrupp är det extra viktigt att vara skyddad mot influensa.

Tyfoid

Tyfoidfeber är en bakteriell sjukdom som kan spridas genom förorenade livsmedel och vatten. Om du planerar att resa utanför de stora turistområdena i Thailand, kan vaccination mot tyfoidfeber vara relevant för dig.

Malaria

Malaria är en allvarlig sjukdom som överförs via myggor i vissa delar av Thailand. Malaria-förebyggande behandling, genom exempelvis tabletter, kan vara nödvändigt beroende på vilket område du ska resa till.

Sjukdomar att känna till

Om du ska vara bortrest länge eller bosätta dig i Thailand bör du rådfråga en läkare eller en vaccinationsmottagning om några ytterligare vaccinationer är aktuella för dig. Det kan exempelvis vara aktuellt för dig att vaccinera dig mot rabies eller gula febern (beroende på var du reser från).

Rabies

Om du planerar att vistas på landsbygden eller ha nära kontakt med djur kan en rabiesvaccination övervägas, särskilt om du inte har vaccinerats mot rabies tidigare.

Gula febern

Gula febern finns inte i Thailand. Men beroende vilket land du reser in från kan det krävas vaccination med intyg innan du kan komma in i Thailand. Reser du till Thailand från ett annat land än Sverige, ansvarar du själv för att undersöka på ambassadens webbplats om ett intyg krävs för inresa.

Stort utbud av vaccinationer

Oavsett längden på din resa är det alltid bäst att diskutera vilka vaccinationer du behöver med en sjuksköterska eller läkare. På våra mottagningar får du rådgivning som är anpassad efter din hälsa och dina resplaner.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen