Hoppa till innehållet

Lovisa drabbades av denguefeber i Mexico

Ryggsäckarna var packade och Lovisa, 20 år, och hennes vänner var redo för en tre månaders rundresa i Centralamerika. Första stoppet: Mexico.

Efter mindre en två veckor in i resan fick Lovisa diffusa symtom. Först en känsla av tryck över bröstet och trötthet. För Lovisa påminde symtomen om hennes tidigare upplevelser av covid-19, därför tog hon det lugnt och stannade på hotellet för att inte smitta någon.

En kvinna bär en stor ryggsäck genom en skog

Kände till denguefeber

Lovisa har tidigare rest mycket samt bott i Sydostasien och därför är hon medveten om de sjukdomar man kan råka ut för i tropiska länder och att man bör uppsöka vård vid feber. Men att söka vård med diffusa symtom, kanske covid-19 eller vanlig feber kändes överdrivet, så hon avvaktade.

Men efter två dagar med diffusa symtom med svaghet i kroppen och svårigheter att andas, uppmanade hennes föräldrar i Sverige henne att ta sig till ett sjukhus för att säkerställa att det inte var denguefeber hon drabbats av.

Sjukhusupplevelsen

– Det var hemskt svårt att få hjälp på sjukhuset. Jag pratar inte spanska så det var väldigt svårt att bli förstådd. Även om jag kände mig väldigt dålig syntes det inte utåt att jag var speciellt sjuk, därför prioriterades jag inte, berättar Lovisa

När hon väl får träffa en läkare får hon efter mycket om och men, och kommunikation via Google Translate, ta ett test för denguefeber. Testetsvaret får hon på mejl ett par timmar senare. Ett mejl på spanska som hon inte förstår ett testsvar med siffror hon inte kan tolka.

Hur tolkade du svaret?

– Jag förstod ingenting. Men som tur är har jag en familjevän i Sverige som är läkare. Jag skickade svaret till honom och han hjälpte mig att tolka det. Det visade sig att jag hade testats positivt för denguefeber, och att det inte heller var första gången jag smittats, säger Lovisa.

Vad innebar detta för dig?

– Jag har alltid hört att denguefeber är en lurig sjukdom, eftersom att du kan ha enkla symtom som feber först. Sedan känna dig helt frisk. Och att det är då det kan bli farligt, och du kan drabbas av inre blödningar och i värsta fall dö. Så jag blev panikslagen.

– Under åren jag bodde i Sydostasien fick jag alltid sagt till mig att få denguefeber en gång är ingen fara, men att för varje gång du får det ökar risken för att du ska bli väldigt sjuk och i värsta fall dö. Så jag blev ju livrädd när jag förstod att det här inte var första gången för mig. Men jag har fått lära mig nu att det inte behöver vara så illa. Jag har klarat mig frisk ur detta, men jag bör helst inte utsätta mig för att få sjukdomen igen, fortsätter Lovisa.

Efter testsvaret befann sig Lovisa i en limbo. Denguefeber går inte att bota eller behandla, utan vården kan enbart behandla symtomen som sjukdomen ger. Därför skickades Lovisa hem från sjukhuset enbart med paracetamol och ombads att uppsöka vård varannan dag för att ta nya prover. Lovisas resa ställdes därför på paus. Hon kunde inte resa vidare och fick hålla sig i en storstad nära ett sjukhus för att dels ta provet och för att ha nära till sjukvård om hon snabbt skulle bli allvarligt sjuk.

Hur påverkade denguefebern din resa?

– Det förstörde absolut min resa i Mexico. Det var jättejobbigt att vara sjuk och inte heller veta hur det skulle utveckla sig. Min familj i Sverige ville att jag skulle flyga hem, men läkare avrådde mig från det eftersom att de allvarliga symtomen kan komma väldigt snabbt och då är det inte bra att vara på ett flygplan, berättar Lovisa.

Lovisa berättar vidare att när hon reste iväg till Mexico hade vaccinet mot denguefeber precis kommit till Sverige och hon och hennes vänner hann därför inte vaccinera sig innan avresa.

– När jag kommer hem kommer jag absolut att vaccinera mig. Jag vill inte bli sjuk igen och jag vill kunna fortsätta besöka tropiska länder, därför behöver jag vaccinera mig. Det känns väldigt skönt att det alternativet finns nu. Hade det varit för ett par år sedan hade jag känt en stor sorg över att inte våga resa till sådana länder igen för risken att smittas, säger Lovisa.

Mygga suger blod på en arm

Vad är denguefeber?

Denguefeber är en sjukdom orsakas av ett virus som sprids via myggor. Sjukdomen förekommer främst i tropiska och subtropiska områden runt om i världen. Denguefeber anses vara en av de vanligaste myggburna sjukdomarna hos människor och drabbar årligen miljontals människor över hela världen.

Från det att du smittats tills dess att du får symtom tar det vanligtvis fem till tio dagar. Symtomen på denguefeber kan variera från milda till mycket allvarliga. Vissa människor kan utveckla allvarliga symtom som inre blödningar, andningssvårigheter och i värsta fall död.

Läkarens råd: Så skyddar du dig

Lars Lindstedt är medicinskt ansvarig läkare för vaccinationer på Doktor24.

– Det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomen och minska risken för allvarliga komplikationer är att vaccinera sig. Men oavsett om du är vaccinerad eller inte bör du använda myggspray/myggmedel och långa ljusa kläder för att minska risken för myggbett, säger Lars.

Så skyddar du dig mot denguefeber

För att skydda dig mot denguefeber bör du undvika att få myggbett. Att helt undvika myggbett är inte en helt enkel uppgift, men det finns saker du kan göra för att få myggen att undvika dig:

  • Använd myggmedel: Applicera myggmedel regelbundet på exponerade områden av huden.
  • Bär täckande kläder: Täck så stora delar av huden som möjligt med hjälp av långärmade tröjor, byxor och strumpor. Mygg dras till mörka färger, därför är det klokt att använda ljusa kläder.
  • Myggnät: Använd myggnät och elektriska myggdödare där det är möjligt.
  • Myggtimmen: De mygg som sprider viruset som orsakar denguefeber är som mest aktiva tidiga morgnar och sena eftermiddagar. Därför kan det vara klokt att undvika utomhusaktiviteter under dessa timmar.
  • Vaccination: Det bästa skyddet mot denguefeber får du genom att vaccinera dig. Vaccination mot denguefeber ska påbörjas minst tre månader innan avresa.
Grönt draperi

Alla vaccinationer

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBEbältros, stelkramp och inför resa. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination inför resa

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen