Hoppa till innehållet

Tips – det ska du tänka på när du vaccinerar dig

Under de senaste åren har stora delar av befolkningen vaccinerats mot covid-19 och vi kommer att fortsätta se rekommendationer om påfyllnadsdoser mot viruset framåt. Men när du också behöver fylla på andra vaccinationer som TBE, bältros och influensa eller göra dig redo inför en resa med hepatit A eller annat resevaccin kan det plötsligt kännas rörigt om hur allt går till. Frågor som “I vilken ordning ska vaccinen tas?” och “Behöver det gå någon tid mellan vaccinationerna?” dyker lätt upp. Känner du igen dig?

Vi har pratat med Doktor24:s vaccinationsexpert Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi hjälper oss att reda ut ett par vanliga funderingar.

Att vaccinera sig mot flera sjukdomar samtidigt

Generellt sett går det bra att vaccinera sig mot flera infektionssjukdomar samtidigt. Vaccinen får samma önskade effekt ändå. Men inför varje vaccination görs alltid en individuell bedömning och vårdpersonalen kan bedöma att det i ditt fall, eller med de valda vaccinen, är bättre att dela upp vaccinationstillfällena. Då kan ni tillsammans planera ett vaccinationsschema som innehåller rätt tidsintervaller och det eventuella antalet doser som behövs.

Endel vaccin är så kallade “levande vaccin” och kan i vissa fall temporärt dämpar immunförsvarer efter vaccinationen. När du vaccinerat dig med ett levande vaccin så görs alltid en individuell bedömning hur det påverkar tiden som behöver gå innan du kan ta eventuella övriga vacciner som behövs.

Vaccination mot influensa, pneumokocker och covid-19:

– Det går jättebra att vaccinera sig mot covid-19 och influensa samtidigt eller i nära anslutning till varandra. För vaccination mot pneumokocker vill man gärna ha en veckas tid före och efter vaccinationen innan du tar ett annat vaccin. Anledningen till det är att det gör det lättare att förstå var eventuella biverkningar kommer från. Ett tips är att prata med personalen på din vaccinationsmottagning, menar Rolf.

Vaccination mot TBE och bältros
– Att vaccinera sig mot TBE och bältros samtidigt går i de allra flesta fall alldeles utmärkt. Men kom ihåg att en individuell bedömning görs vid varje vaccinationstillfälle, påminner Rolf.

Biverkningar

Om jag tar två vaccin samtidigt, får jag då värre biverkningar?

  • Nej, vårt immunförsvar klarar av att hantera båda vaccinen samtidigt, säger Rolf.
Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination för hela familjen

Boka tid

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi, Doktor24.

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen