Hoppa till innehållet

“Det finns hjälp att få i Coronatider”

Coronapandemin har inneburit stora förändringar för i princip alla delar av vår vardag. Nu varnar experterna för att nästa våg av ohälsa inte främst kommer att handla om vår fysiska hälsa utan om hur vi mår inombords. Men det finns hjälp att få. I telefonen du kanske håller i din hand just nu finns hjälpen närmare än någonsin.

När ohälsan ökar behövs nya sätt att fånga upp patienter och skapa fler vägar till hjälp. På Doktor24 finns utöver läkare och sjuksköterskor även rutinerade psykologer. De flesta patientdialoger sker via chatt, ett verktyg som har många fördelar.

Hanna Rohani, legitimerad psykolog på Doktor24 tror att den enkla och tillgängliga kontakten via mobilen bidrar till att digitala tjänster blivit så populära:

– Många uppskattar att kunna chatta med en psykolog, det är smidigt och kan kännas mindre påträngande än att möta någon ansikte mot ansikte, förhoppningsvis blir då tröskeln till att ta det första viktiga steget lägre. Med tidiga insatser kan svårare problem ofta undvikas, säger Hanna Rohani.

Psykologbesök och behandlingsprogram hos Doktor24

Doktor24:s psykologer finns tillgängliga via chatt eller video på vardagar och helger klockan 8-17, både för enstaka psykologbesök och digitala behandlingsprogram (KBT) för bland annat depression, ångest, sömnbesvär och stress. Ett psykologbesök kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller. Det finns oftast tider samma dag eller vecka.

Vänta inte för länge

Det är viktigt att inte vänta för länge med att söka hjälp vid psykisk ohälsa eftersom problemen då kan förvärras och bli långvariga. Vid en utmattningsdepression kan det handla om många månader, ibland år, innan man är tillbaka i jobb och vardag igen.

Utöver att det känns tryggt att få hjälp digitalt i sitt eget hem, innebär själva textchatten och formulerandet av tankar i skrift att kärnan av problemet kan nås snabbare. Eftersom dialogen finns kvar kan man som patient gå tillbaka och läsa råden igen. Det ökar också förutsättningarna för att de viktiga hemövningarna faktiskt blir av.

Ekonomiska svårigheter och oro för jobb och hälsa orsakar sämre psykiskt välmående och förstärker känslor av stress. Hanna Rohani ser en risk att många som nu drabbas inte tänker på att de faktiskt kan få hjälp:

– Problemen kan bli till en nedåtgående spiral där både familjelivet, jobbet och hälsan drabbas. Enkla och smidiga vägar till psykologiskt stöd är mer angeläget än någonsin.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen