Hepatit A-viruset är ett livskraftigt virus som kan leva på människors händer. Det överlever också i en vecka i torkat tillstånd utanför kroppen. Viruset står emot olika rengöringsmedel men överlever inte temperaturer över 85 grader eller ämnet klor.
Hepatit A-viruset smittar via:
- avföring
- vatten och mat
- nära kroppskontakt
Avföring
Eftersom viruset finns i avföringen kan det spridas vidare om en smittad person inte tvättar händerna ordentligt efter ett toalettbesök. Viruset kan då finns på fingrarna och eventuellt föras över till dryck och mat. Viruset är livskraftigt och kan smitta även om det har varit fryst. Hepatit A hittades exempelvis i frusna bär i Sverige år 2013-2014.
Vatten och mat
Grödor som vattnas med förorenat vatten kan sprida hepatit A. Det kan gälla till exempel grönsaker och bär. Färska dadlar misstänktes ha orsakat flera fall av hepatit A i Sverige 2019.
Hepatit A trivs i vatten där det kan överleva länge. Skaldjur, som musslor och ostron, kan bli infekterade med viruset om vattnet de lever i blir drabbat av smittan, till exempel genom att avloppsvatten leds ut i vattendrag.
Nära kroppskontakt
Hepatit A kan smitta vid blöjbyte på barn. Små barn får sällan symtom hepatit A och kan därför föra smittan vidare. Läs mer under rubriken
Hur undviker jag att smitta andra?.
Sexuell överföring av viruset kan ske vid oralsex och oral-anal kontakt.
Blod
Sprutnarkomaner kan få hepatit A om de använder smittade kanyler.