Hepatit A
Hepatit A, eller smittsam gulsot, sprids via ett virus och orsakar inflammation i levern. Smittan kallas ibland för gulsot eftersom sjukdomen tillfälligt kan ge gula ögonvitor och gulaktig hud. Det finns ingen behandling som botar hepatit A, men sjukdomen läker oftast ut av sig själv hos i övrigt friska personer. Viruset är ovanligt i Sverige, och de flesta smittas vid resa i länder där standarden på dricksvatten och avlopp är dålig. Du kan minska risken att bli sjuk genom att vaccinera dig.
Inkubationstiden är 2-6 veckor, det vill säga tiden från det att du blivit smittad till dess att du får de första symptomen.
Sjukdomen kan delas in i 2 faser. I fas 1 – Prodromala eller preikteriska stadiet, som kan vara mellan ett par dagar till en vecka – får du symptom som liknar de vid influensa:
- huvudvärk
- feber (upp till 39 grader)
- muskel- och ledvärk
- trötthet
- aptitlöshet
- diarré
- magsmärta i övre högra delen av magen
- viktminskning
Många vuxna som blivit smittade går sedan in i fas 2. De första symptomen är:
- Kittfärgad avföring
- Mörk urin
- Gulhet i huden
- Gulhet i ögonvitorna
- Klåda och utslag
- Ibland kan hudblödningar och petechier ses
- Trötthet kan vara i flera veckor
Hepatit A ger en inflammation i levern. Det leder till att levern inte orkar arbeta lika bra som annars och den får bland annat svårt att bryta ned ett ämne som heter bilirubin. Ämnet bilirubin förs istället ut med blodet och färgar – tillfälligt – först ögonvitor och sedan hud och slemhinnor gula.
Inflammationen gör att levern svullnar. När levern är svullen kan du känna att det ömmar under revbenen på höger sida av kroppen.
Sjukdomen pågår i en till flera veckor under fas två. Trots att symptomen ger med sig kan du känna dig trött och ha dålig aptit en längre tid. Ibland så länge som några månader.
Hepatit A läker oftast ut av sig själv efter en tid. Du kan känna dig väldigt trött när du har hepatit A och ett råd är därför att vila. Eftersom hepatit A är ett virus som påverkar levern bör du underlätta för levern att läka. Det gör du genom att:
- avstå från alkohol i minst tre månader
- avstå från läkemedel som påverkar levern
Till de läkemedel som du bör undvika hör p-piller och paracetamol, som till exempel finns i receptfria läkemedel mot smärta. Din läkare kommer att diskutera dina läkemedel med dig om du har fått diagnosen hepatit A.
Du ska söka vård om:
- du har symptom på hepatit A, till exempel gula ögonvitor och hud
- du har haft nära kontakt med någon som har sjukdomen
Det krävs ofta en fysisk utredning och provtagning vid hepatit b. Därför kommer våra läkare att hänvisa dig till en fysisk vårdcentral för att du ska få rätt utredning, behandling och vård.
Vi på Doktor24 kan:
- svara på dina frågor om hepatit A
- bedöma om du behöver träffa en läkare
- vid behov hänvisa för vidare utredning och vård
Hepatit A orsakas av hepatit A-virus som är mycket smittsamt. Viruset finns i tarmen och sprids via avföring.
Hepatit A-viruset är ett livskraftigt virus som kan leva på människors händer. Det överlever också i en vecka i torkat tillstånd utanför kroppen. Viruset står emot olika rengöringsmedel men överlever inte temperaturer över 85 grader eller ämnet klor.
Hepatit A-viruset smittar via:
- avföring
- vatten och mat
- nära kroppskontakt
Avföring
Eftersom viruset finns i avföringen kan det spridas vidare om en smittad person inte tvättar händerna ordentligt efter ett toalettbesök. Viruset kan då finns på fingrarna och eventuellt föras över till dryck och mat. Viruset är livskraftigt och kan smitta även om det har varit fryst. Hepatit A hittades exempelvis i frusna bär i Sverige år 2013-2014.
Vatten och mat
Grödor som vattnas med förorenat vatten kan sprida hepatit A. Det kan gälla till exempel grönsaker och bär. Färska dadlar misstänktes ha orsakat flera fall av hepatit A i Sverige förra året, 2019.
Hepatit A trivs i vatten där det kan överleva länge. Skaldjur, som musslor och ostron, kan bli infekterade med viruset om vattnet de lever i blir drabbat av smittan, till exempel genom att avloppsvatten leds ut i vattendrag.
Nära kroppskontakt
Hepatit A kan smitta vid blöjbyte på barn. Små barn får sällan symptom hepatit A och kan därför föra smittan vidare. Läs mer under rubriken Hur undviker jag att smitta andra?.
Sexuell överföring av viruset kan ske vid oralsex och oral-anal kontakt.
Blod
Sprutnarkomaner kan få hepatit A om de använder smittade kanyler.
Du kan minska risken att få hepatit A genom att:
- vaccinera dig
- undvika mat som inte behöver värmas upp, till exempel sallad, frysta bär och skaldjur
- undvika att dricka kranvatten
- undvika att använda is i drycker
- tvätta händerna noggrant innan du börjar laga mat
- ät varm mat eftersom viruset dör när det hettas upp
Hepatit A smittar redan innan du får några symptom. Viruset finns i ditt blod och din avföring redan två till tre veckor innan de första symptomen kommer. Vid hepatit A är du smittsam i ungefär två veckor innan de första symtomen har kommit och sedan i en till två veckor efter det.
Hepatit A tillhör de sjukdomar som omfattas av Smittskyddslagen. Det är en lag som är till för att hindra att vissa sjukdomar sprids. Din läkare kommer att tala om vilka regler som gäller vid till exempel arbete och skolgång.
Smittskyddsläkarföreningen ger följande regler och hygienråd:
- tvätta händerna ordentligt efter toalettbesök, innan du hanterar livsmedel och före måltid
- använd flytande tvål och egen handduk eller engångshanddukhåll toalettstol och tvättställ rengjorda
- om blöjbarn är smittbärare, tvätta händerna noga efter blöjbyten. Håll skötbordet väl rengjort. Använda blöjor paketeras i plastpåse, som slängs med vanliga sopor
- du ska inte laga mat åt andra, arbeta med oförpackade livsmedel eller inom vård och omsorg när du är smittsam
- smittsamt barn ska inte vistas på förskola
- arbetar du med oförpackade livsmedel är du enligt europeisk livsmedelslagstiftning skyldig att omedelbart meddela din arbetsledare om din smitta
Du behöver också komma på de vårdbesök och provtagningar som du blir kallad till samt att hjälpa till vid smittspårning. Smittspårning innebär att hitta smittkällan – vad som ger hepatit A – samt att finna andra som kan ha blivit smittade.
Hepatit A är ovanligt i Sverige men vanligt i vissa delar av världen. I Sverige smittas ungefär 100 personer per år. Över hälften av dem har smittats utomlands.
Där är hepatit A vanligt
Risken för att smittas av hepatit A är större i vissa länder i:
- Afrika
- Asien
- Sydamerika
- Mellanöstern
- östra Europa
Personer som bor och har vuxit upp i dessa länder har ofta fått viruset redan som små och är därför immuna mot sjukdomen – men de kan föra den vidare. Du kan enkelt minska risken att få hepatit A genom att vaccinera dig.
Risken för att smittas av hepatit A är större i vissa länder i:
- Afrika
- Asien
- Sydamerika
- Mellanöstern
- östra Europa
Personer som bor och har vuxit upp i dessa länder har ofta fått viruset redan som små och är därför immuna mot sjukdomen – men de kan föra den vidare. Du kan enkelt minska risken att få hepatit A genom att vaccinera dig.
Hepatit A-viruset ger en inflammation i levern. Inflammation gör att de små gallvägarna som finns i levern proppar igen under en tid. Det gör att mängden gallpigment ökar och till slut kommer ut i blodet. Det är gallpigment som gör att huden blir gul.
Barn 0-6 år
Små barn – under sex år – får vanligen inga symptom när de har hepatit A. Det är ungefär 30 % av dem som får symptom. Men det kan vara svårt att veta att det är hepatit A eftersom symptomen ofta är diarré och symptom som vid förkylning. Det är bara ungefär 10 % av de små barnen som får gulsot. Men viruset finns i tarmen och de kan smitta vid till exempel blöjbyte. Barnen kan vara smittsamma i flera veckor. Barn som går i förskola ska stanna hemma i en vecka efter de första symptomen kommer eller så länge de smittar.
Barn 7-14 år
Ungefär hälften av barn mellan 7-14 år får gulsot, den andra hälften får inga symptom. Skolbarn – kan gå till skolan – men bör inte:
- vara med på gymnastiken
- laga mat med andra barn
- använda gemensamma toaletter
Barn över 15 år
Bland barn som är över15 år får ungefär 50-70 % symptom och då vanligen gulsot.
Är du gravid och har fått diagnosen hepatit A ska du veta att det inte är farligt för ditt barn. Risken att smitta barnet vid förlossningen är liten och barnet får sällan symptom även om det blivit smittat. Men barnet kan smitta andra under några veckor.
En läkare ställer diagnosen baserat på symptom och genom blodprov. Blodproven visar förhöjda halter av bilirubin – det ämne som ger gulsot och förhöjda levervärden. Blodprovet visar även antikroppar mot hepatit A-viruset.
Det finns ingen behandling som helt botar hepatit A, däremot kan du få behandling för att lindra symptomen och eventuella smärtor. Hepatit A läker ut hos de flesta i övrigt friska personer utan att ge några men. Till exempel är levervärdena hos 70 % av i övrigt friska personer normala efter tre månader.
Det är viktigt att ge kroppen rätt förutsättningar för att läka. Därför är det viktigt att vila, äta ordentligt och se till att få i sig vätska – dock inte alkohol. Eftersom hepatit A ger en inflammation i levern orkar den inte arbeta som den ska och därför ska alkohol undvikas i minst tre månader.
Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24.
Referenser:
- Medibas, gulsot, 2020-01-20.
- Internetmedicin, hepatit A, 2020-01-20.
- Medibas, hepatit A, 2020-01-20.
- Smittskyddsläkarföreningen, hepatit A, 2020-01-20.
- Folkhälsomyndigheten, hepatit A, 2020-01-20.
- 1177, hepatit A, 2020-01-20.
- Livsmedelsverket, hepatit A, 2020-01-20.