Hoppa till innehållet

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber är en allvarlig sjukdom som kan vara livshotande om behandling inte ges. Sjukdomen orsakas av en bakterie som sprids via mat och dryck. Störst risk att smittas är i länder i Sydostasien, Afrika och Sydamerika. Förebyggande vaccination mot tyfoidfeber ger ett bra skydd.

Vad är tyfoidfeber?

Tyfoidfeber är en allvarlig bakteriesjukdom som kan orsaka blodförgiftning och som smittar via mat och dryck. Bakterien sprids via avföring till mat och dryck och det är därför viktigt att hålla god hygien för att minska risken att smittas.

Bakterien som orsakar tyfoidfeber är en särskild sorts salmonellabakterie som är vanligast förekommande i Sydostasien, Afrika och Sydamerika. För att minska risken att insjukna i tyfoidfeber vid resa till länder i dessa områden kan du vaccinera dig.

Bakterien som orsakar tyfoidfeber sprids främst via mat och dryck i länder i Sydostasien, Afrika och Sydamerika. Vaccination mot tyfoidfeber rekommenderas till dig som ska resa till länder i dessa områden och stanna i mer än tre veckor.

Hos Doktor24 kan du vaccinera dig på över 60 apotek över hela landet.

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen