Hoppa till innehållet

Så covid-testar du dig

Intresset för covid-tester ökar. I den här artikeln går vi igenom vilka olika tester som erbjuds, hur de fungerar och var du kan testa dig.

För att ta reda på om du är, eller har varit, smittad av covid-19 finns tre olika tester: PCR-test, antigentest och antikroppstest. De två förstnämnda mäter om du har en pågående infektion av covid-19, medan det sistnämnda mäter antikroppar som bildas efter en genomgången infektion.

Så covid-testar du dig inför julen

PCR-test – för dig med symptom

Ett PCR-test mäter om du har en pågående infektion av covid-19. Testet är kostnadsfritt för dig med symptom och skickas hem till din brevlåda. Du utför testet hemma själv, skickar tillbaka det och får provsvaret inom några arbetsdagar.

Fördel: Du kan testa dig för covid-19 utan att behöva lämna hemmet.

Tänk på att eftersom testet skickas med postgång kan det ta några dagar innan du får hem det, likväl som när du skickat tillbaka det och inväntar provsvar.

Läs mer om PCR-tester här.

Antigentest – för dig utan symptom

Ett antigentest är ett snabbtest för dig som är symptom- och smittfri och vill veta att du sannolikt inte har covid-19. Testet utförs på en av våra mottagningar och du får provsvaret digitalt inom 3 timmar (förutom om du provtar dig efter klockan 16:00, då får du provsvar och intyg dagen därpå innan klockan 12:00).

Välj med (450 kr) eller utan (390 kr) intyg. Hos Doktor24 kan ett antigentest endast utföras på dig utan symptom.

Fördel: Ett smidigt och snabbt test för dig som inte är sjuk men ändå vill veta att du sannolikt inte har covid-19.

Tänk på att ett antigentest inte är fullt så tillförlitligt som ett PCR-test. Ett negativt resultat kan med andra ord inte utesluta covid-19. Tänk på att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Läs mer om antigentester här.

Antikroppstest – för dig som vill veta om du haft covid-19 

Ett antikroppstest mäter antikroppar som bildas efter en genomgången infektion av covid-19. Provtagningen utförs på våra hälsorum på Apoteket, kostar 380 kr och du får provsvaret på plats inom 10 minuter.

Fördel: Med antikroppar kan du ha ett visst skydd mot återinfektion i upp till ett halvår från infektionstillfället. Om du smittas igen så blir symptomen sannolikt lindrigare.

Tänk på att även om du haft covid-19 så kan du fortfarande sprida smittan vidare. Därför är det viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, även för dig med antikroppar.

Läs mer om antikroppstester här.

Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer 

Oavsett vilket provsvar du får är det viktigt att du fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer samt de lokala allmänna råden för covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar bland annat att du:

  • Stannar hemma vid minsta symptom, även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Undviker kollektivtrafiken genom att gå eller cykla.
  • Håller en armlängds avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Hostar och nyser i armvecket.
  • Inte petar dig i ansiktet.
  • Är extra noga med handhygien och använder handsprit om du inte har möjlighet att tvätta händerna.
  • Undviker att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Undviker att delta i sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen