Hoppa till innehållet

Så står du ut med familjen i sommar

– Under sommarsemestern frångår de flesta sina vardagliga rutiner. Många planerar in resor, träffar släkt och vänner och har mer tid ihop med familjen – samtidigt som det kan finnas en inre förväntan på att behöva vara energisk och aktiv. Det är heller inte ovanligt att ha skyhöga förväntningar på att allt ska kännas fantastiskt, säger Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24.

Här ger Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24 fyra konkreta tips för att minimera riskerna för konflikter under semestern:

1. Avsätt tid för varandra. 

Det är inte helt ovanligt att jobbet och barnen tar upp den största delen av vår energi, medan relationen till vår partner får det lilla som blir över. Att avsätta tid för varandra kan kännas som ett ytterligare projekt, men det kan i själva verket handla om de små gesterna i vardagen. Det kan till exempel handla om att dagligen ha en kort check-in tillsammans med sin partner. Det kan innebära att ni tillsammans tar en morgonpromenad, en kaffepaus, en tillägnad stund för kvällsmys eller något annat som passar just er.

2. Använd jag-budskap. 

Det är oundvikligt att med jämna mellanrum irritera sig på varandra och kanske lite extra under semestern. Och även om det kan kännas frestande att försöka bita ihop, så kräver det både mod och träning att våga tala sin sanning utan att vara klandrande. Ett hjälpsamt redskap är så kallade “jag-budskap”. Det innebär att man utgår ifrån hur en situation får en själv att känna (jag blir ledsen när du…) istället för att klandra den andre (du ska alltid hålla på och…). Och fråga därefter hur partnern upplever det hela (hur blir det för dig när jag…).

3. Fråga vad du kan göra för din partner.

Vi tenderar att visa kärlek på samma sätt som vi själva vill bli älskade. Men det som fungerar för en person kan ha motsatt effekt för en annan. Fråga därför din partner vad hen behöver från dig för att känna sig uppskattad.

4. Hur viktig är sakfrågan?

Många par tenderar att fastna i argumentationer när det kommer till både stora och små saker. Detta kan dock ta en hel del energi. Ett verktyg som kan vara till hjälp är att fråga sin partner “hur viktigt är det här för dig på en skala 1 till 10 där 10 innebär jätteviktigt”? Det kanske uppdagas att det i själva verket är helt oviktigt för den ena partnern men extremt viktigt för den andra. Detta bygger dock på att båda är ärliga och inte skattar allt som “jätteviktigt”.

Hanna_rohani

Tips från psykologen

– För många av oss går i princip all energin åt till arbete och barn och partnerrelationer får det lilla som blir över. Även om det kan kännas som att tiden inte räcker till så är det ändå värdefullt att prioritera varandra då en fungerande partnerrelation smittar av sig på det allt annat i vardagen, fortsätter Hanna Rohani.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen