Hoppa till innehållet

Varför är det viktigt för ungdomar att vaccinera sig mot HPV?

Om du är ung och sexuellt aktiv kan det kännas overkligt att tänka på könssjukdomar och cancer. Men faktum är att det finns en könssjukdom som kan påverka både killar och tjejer – HPV. HPV står för humant papillomvirus och det är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen och kan leda till cancerformer hos både män och kvinnor.

Tjej och kille kysser varandra

Fördelarna med HPV-vaccination för dig som är ung

Men det finns en lösning – HPV-vaccination. Vaccinet skyddar mot de farliga typerna av HPV som kan leda till cancer. Här är några av fördelarna med HPV-vaccination:

 1. Skydd mot cancer: Som vi nämnde tidigare kan HPV leda till cancer hos både män och kvinnor. Genom att vaccinera sig kan du skydda dig mot dessa farliga sjukdomar.
 2. Skydd mot könsvårtor: HPV kan också orsaka genitala vårtor (kondylom), som kan vara smärtsamma och obehagliga. Genom att vaccinera dig får du ett skydd mot det.
 3. Skydd för din partner: Om du har sex med en partner som har HPV kan du också bli smittad. Genom att vaccinera dig kan du skydda både dig själv och din partner.

Det finns många skäl till varför det är viktigt för både killar och tjejer att vaccinera sig mot HPV. Om du är osäker på om du ska vaccinera dig eller inte kan du prata med din läkare eller skolsköterska. Om du inte vaccinerades mot HPV under din skolgång är du välkommen att vaccinera dig hos oss på Doktor24. Våra sjuksköterskor svarar gärna på dina frågor inför vaccinationen.

Dosintervall

För ungdomar upp till 14 år behövs vaccination vid två tillfällen för fullgott skydd.

Dos 1: Månad 0

Dos 2: Tas 6 månader efter dos 1

En kvinnosymbol

Kvinnor

Varför kvinnor bör vaccinera sig mot HPV

Läs mer
En järnsymbol

Män

Därför är HPV-vaccination för män viktig

Läs mer

Vaccinera dig mot HPV hos Doktor24

Hos Doktor24 kan du vaccinera dig mot HPV om du inte vaccinerat dig via vaccinationsprogrammet. Även kvinnor födda mellan 1994-1999 som vaccinerats i skolan kan vaccinera sig med det nya vaccinet hos oss.

Vi finns på över 60 apotek över hela landet. Boka en tid som passar dig, eller kom på drop-in (i mån av tid).

Så går det till:

 1. Hitta ditt närmaste apotek
  På vissa orter finns vi på flera apotek.
 2. Se öppettider för drop-in
  Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
 3. Fyll i din hälsodeklaration
  Innan ditt besök behöver du svara på några frågor om din hälsa. Fyll i hälsodeklarationen här.
 4. Ta en kölapp
  Sjuksköterskan hämtar dig när det är din tur, se till att du är där i tid.
 5. Ha gärna legitimation och betalkort redo. Betalningen sker under besöket med kort eller swish. Vi kan inte ta emot kontant betalning.

Läs mer om HPV

Populär läsning

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination mot HPV

Läs mer

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen