Hoppa till innehållet

Varför kvinnor bör vaccinera sig mot HPV – fördelarna du behöver veta

HPV-vaccinet ger skydd mot livmoderhalscancer och andra HPV-relaterade sjukdomar, oavsett ålder. Även kvinnor med befintliga HPV-infektioner eller cellförändringar kan dra nytta av vaccinet. HPV-vaccinet är tillgängligt på många vårdcentraler och kliniker runt om i landet, och kvinnor uppmanas att ta en aktiv roll i att skydda sin hälsa genom att vaccinera sig mot HPV.

En kvinna och en man ler mot varandra

Vad är HPV och hur påverkar det kvinnor?

HPV, eller humant papillomvirus, är en vanlig virusinfektion som kan spridas genom sexuell kontakt. Det finns många olika typer av HPV, och vissa av dem kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive livmoderhalscancer. Kvinnor som är äldre än 30 år löper en högre risk att drabbas av livmoderhalscancer än yngre kvinnor, vilket är en av anledningarna till att HPV-vaccination rekommenderas för denna åldersgrupp.

Fördelarna med HPV-vaccination för kvinnor

Att vaccinera sig mot HPV kan ge flera fördelar för alla kvinnor, oavsett ålder. Här är några av de främsta fördelarna:

 1. Skydd mot livmoderhalscancer: HPV-vaccinet skyddar mot de HPV-typer som oftast orsakar livmoderhalscancer. Genom att vaccinera sig kan kvinnor minska risken för att utveckla denna allvarliga sjukdom.
 2. Skydd mot andra HPV-relaterade sjukdomar: Utöver livmoderhalscancer kan HPV också orsaka andra hälsoproblem, såsom genitala vårtor (kondylom). Vaccinet kan skydda mot dessa sjukdomar också.
 3. Effektivt även efter 30-årsåldern (oavsett ålder): Även om vaccinet är mest effektivt när det ges innan sexuell debut, kan det fortfarande skydda mot HPV-relaterade sjukdomar efter debuten.
 4. Förebyggande åtgärd: Genom att vaccinera sig mot HPV kan kvinnor ta en aktiv roll i att skydda sin hälsa och förebygga sjukdomar.

Fördelarna med HPV-vaccinet för kvinnor med befintliga HPV-infektioner eller cellförändringar

Även om du som kvinna har haft cellförändringar eller vet att du är smittad med en variant av HPV, kan HPV-vaccinet fortfarande ge fördelar för din hälsa. Vaccinet kan skydda mot andra typer av HPV som du kanske inte har utsatts för ännu, och det kan också minska risken för ytterligare cellförändringar eller komplikationer från en befintlig HPV-infektion. Det är viktigt att notera att HPV-vaccinet inte behandlar befintliga HPV-infektioner eller cellförändringar, men det kan hjälpa till att förebygga framtida problem. Om du har frågor eller funderingar kring HPV-vaccination, rekommenderar vi att du diskuterar detta med din läkare eller vårdgivare.

Att vaccinera sig mot HPV är en viktig förebyggande åtgärd för alla kvinnor, oavsett ålder. Vaccinet kan skydda mot livmoderhalscancer och andra HPV-relaterade sjukdoma. Genom att ta hand om din hälsa kan du minska risken för allvarliga sjukdomar och leva ett friskare och mer aktivt liv.

Hur fungerar HPV-vaccinet?

HPV-vaccinet innehåller små mängder av proteiner från olika typer av HPV. När vaccinet injiceras i kroppen, tränar det immunförsvaret att känna igen och bekämpa dessa proteiner. På så sätt kan kroppen skydda sig mot en verklig HPV-infektion om den utsätts för viruset senare.

Dosintervall

För ungdomar och vuxna över 14 år behövs vaccination vid tre tillfällen för fullgott skydd.

Dos 1: Månad 0

Dos 2: Tas 1-2 månader efter dos 1

Dos 3: Tas 6 månader efter den första dosen

En järnsymbol

Män

Därför är HPV-vaccination för män viktig

Läs mer
Tecknad illustration av två händer, en stor hand och en liten hand

Ungdomar

Därför är HPV-vaccination viktigt för ungdomar

Läs mer

Vanliga frågor

Är det någon poäng att vaccinera sig om man redan haft samlag?
Vaccinet ger bäst skydd om det tas innan den sexuella debuten, men att vaccinera sig efter den sexuella debuten ger också ett bra skydd. Du blir aldrig för gammal, eller har haft för många sexuella partners för att vaccinera dig mot HPV.

Är jag för gammal för att vaccinera mig mot HPV?
Du blir aldrig för gammal för att vaccinera dig mot HPV. Oavsett ålder och hur många sexuella partners du haft kan vaccinationen mot HPV ge dig skydd. Har du smittats av en typ av HPV ger vaccinationen skydd mot de typer du inte smittats av.

Kan jag vaccinera mig mot HPV om jag redan haft cellförändringar?
Även om du har haft cellförändringar och behandlats för det är det fortfarande viktigt att vaccinera sig mot HPV. Vaccinet kan skydda dig mot andra typer av HPV som du kanske ännu inte har utsatts för. Rådfråga din behandlande läkare för vad som rekommenderas för just dig.

Mitt cellprov har visat positivt svar på HPV-smitta – ska jag vaccinera mig?
Har du smittats av ett eller fler varianter av HPV kan du ändå vaccinera dig mot HPV. Vaccinationen ger då skydd mot de virus du inte smittats av. Vaccinet skyddar mot 9 typer av HPV. Rådfråga din behandlande läkare för vad som rekommenderas för just dig.

Jag är kvinna född mellan 1994-1999 och fick vaccination mot HPV i skolan. Ska jag vaccinera mig igen?
Kvinnor födda 1994 var de första som erbjöds vaccination mot HPV genom barnvaccinationsprogrammet. Kvinnor födda 1994-1999 som vaccinerades i skolan vaccinerades med ett vaccins om som gav skydd mot fyra typer av HPV. Vaccinet som används idag är ett förbättrat vaccin som skyddar mot 9 typer av HPV. För att få ett ökat skydd rekommenderas du att vaccinera dig med det senaste vaccinet även om du tidigare vaccinerats i skolan. I flera regioner i landet erbjuds kvinnor och livmoderbärare födda 1994-1999 kostnadsfri vaccination med det nya vaccinet. Doktor24 erbjuder kostnadsfri vaccination i utvalda regioner, ta reda på vad som gäller i din region på regionens hemsida.

Vaccination mot HPV hos Doktor24

Hos oss kan du vaccinera dig mot HPV och många andra sjukdomar och virus. Vi finns på över 60 apotek över hela landet. Boka en tid som passar dig, eller kom på drop-in (i mån av tid).

Så går det till:

 1. Hitta ditt närmaste apotek
  På vissa orter finns vi på flera apotek.
 2. Se öppettider för drop-in
  Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
 3. Fyll i din hälsodeklaration
  Innan ditt besök behöver du svara på några frågor om din hälsa. Fyll i hälsodeklarationen här.
 4. Ta en kölapp
  Sjuksköterskan hämtar dig när det är din tur, se till att du är där i tid.
 5. Ha gärna legitimation och betalkort redo. Betalningen sker under besöket med kort eller swish. Vi kan inte ta emot kontant betalning.
Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination mot HPV

Hitta din mottagning

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen