Hoppa till innehållet

Vaccin mot cancer? Ja, det är sant.

Ett vaccin mot cancer låter nästan för bra för att vara sant. Men det är sant, vaccination mot humant papillomvirus (HPV) ger faktiskt skydd mot flera cancerformer och även andra sjukdomar.

Vaccination mot HPV

HPV kan ge cancer

Varje år drabbas ungefär 800 kvinnor och 300 män av cancer som orsakas av HPV, bara i Sverige. HPV finns i flera varianter och kan ge både cancer och andra typer av sjukdomar:

Cancer som kan orsakas av HPV:

  • Livmoderhalscancer – 98% av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV.
  • Peniscancer
  • Vulvacancer
  • Vaginalcancer
  • Tonsillcancer
  • Tungbascancer
  • Analcancer

Andra sjukdomar HPV kan orsaka:

  • Kondylom

Det är HPV

Humant papillomvirus (HPV) är en grupp av flera hundra vanligt förekommande virus som smittar via hudkontakt, slemhinnor och samlag. Några av de virus som ingår i gruppen HPV är klassade som “högriskvirus” av folkhälsomyndigheten. Dessa högriskvirus kan orsaka flera typer cancerformer. HPV kan också orsaka cellförändringar hos kvinnor. Cellförändringarna upptäcks genom en cellprovtagning.

Plaster arm

Vem ska vaccinera sig mot HPV?

Idag ingår vaccination mot HPV i barnvaccinationsprogrammet. Alla flickor samt pojkar födda efter 2009 får vaccination genom vaccinationsprogrammet i skolan. Kvinnor och män som inte tidigare vaccinerats mot HPV rekommenderas också att vaccinera sig. Vaccinationen skyddar bäst om den genomförs innan den sexuella debuten, men vaccinet ger även skydd om du vaccinerar dig i efterhand.

Så skyddar du dig mot HPV

För att skydda dig från smitta av HPV är det viktigt att använda kondom vid samlag med en ny partner samt att du vaccinerar dig mot HPV. Sedan 2010-talet erbjuds både flickor och pojkar vaccination mot HPV i skolan. De personer som inte har erbjudits vaccination mot HPV i skolan ansvarar själv för att vaccinera sig.

Kvinna och man

Vaccination mot HPV hos Doktor24

Hos oss på Doktor24 kan du vaccinera dig mot HPV på våra mottagningar runt om i landet. Vi använder det senaste vaccinet som skyddar mot 9 typer av HPV och är samma vaccin som ges i det allmänna barnvaccinationsprogrammet idag.

Så bokar du tid:

Så skyddar vaccinet

Vaccinet skyddar mot 9 varianter av HPV-typer: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Vaccinet ger ett 90% skydd mot dessa virustyper, om du inte smittats av viruset innan vaccinationen. I de fall du redan smittats av en typ av HPV ger vaccinet inte skydd mot denna typ, men mot de övriga som du inte smittats med. Därför är det alltså aldrig för sent att vaccinera sig mot HPV.

Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination mot HPV

Boka tid

Redaktör: Hanna Brenden

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen