Hoppa till innehållet

4 tips som gör det lättare att gå tillbaka till vardagen

Känns det tungt och ångestfyllt att semestern är slut? Du är inte ensam om att känna så. Det är vanligt att uppleva nedstämdhet, koncentrationsproblem och ångest efter semestern, så kallad “efter-semestern-syndrom”. Vi delar med oss av tips som kan göra det enklare att komma igång efter semestern.

Jobbångest-doktor24

Så blir det enklare att återgå till jobbet:

1. Acceptera situationen

Som med mycket annat behöver vi ibland finnas oss i den situationen vi är i. Genom att acceptera våra känslor och vår situation kan känslorna bli lättare att bära.

2. Prioritera

Efter semestern tar det ett par dagar att landa på jobbet och få ordning på alla arbetsuppgifter. Ett tips för att underlätta uppstarten är att göra en prioriteringslista med vad som ska göras.

3. Återställ dygnsrytmen

Ett par dagar innan du återgår till arbetet är det en bra idé att försöka återställa dina rutiner, så som att gå och lägga dig tidigare och inte ta för långa sovmorgnar.

4. Ta vara på nystarten

Om din oro eller ångest inför semesterns slut beror på att du har en arbetssituation du inte trivs i kan sommarsemestern vara en bra tid att reflektera och fundera över vad du skulle vilja göra åt din situation. Se hösten som en nystart med möjligheter till förändring.

Prata med oss

Om du har ångest eller nedstämdhet som är återkommande och börjar begränsa ditt liv kan du behöva söka hjälp.

Hos Doktor24 kan du prata med en psykolog som hjälper dig. Besöket börjar som chatt och övergår till video om det behövs.

Vad är ångest?

Ångest är en stark känsla av obehag eller oro i kroppen.

I grund och botten är ångest en naturlig reaktion vid hot eller fara. Kroppen signalerar att något inte står rätt till och att du ska söka skydd. Det kallas för en alarmreaktion och den styrs av den delen av ditt nervsystem som du inte kan kontrollera.

I vårt trygga samhälle idag är den varningsmekanismen inte lika användbar men av någon anledning triggas reaktionen ibland ändå och signalerar i situationer där den inte behövs.

De symtom du känner vid ångest beror på att kroppen förbereder sig för att skydda sig eller för att fly genom att öka mängden stresshormoner i blodet. Alla symtom är ofarliga och beror på att din kropp för en stund prioriterar dina viktigaste organ för överlevnad.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Tecknad illustration av en psykolog

Psykologbesök via chatt & video

Träffa psykolog

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen