Hoppa till innehållet

Covid-vacciner – skillnader och likheter

I Sverige kommer till en början 2 olika typer av vaccin mot covid-19 erbjudas – mRNA-vaccin och virusvektorvaccin (fler kommer tillkomma allteftersom). Men vad betyder det egentligen? I den här artikeln listar vi likheter och skillnader och låter vår vaccinexpert Rolf Gustafson svara på några frågor.

Covid-vacciner – skillnader och likheter

Samma syfte, olika vägar

Syftet med covid-vacciner är densamma: att stimulera kroppens immunförsvar till att utveckla ett skydd mot det så kallade spikproteinet som finns på coronavirusets yta. Viruset kan då inte binda eller tränga in i cellerna (i våra luftvägar) och på så vis undviker vi att bli sjuka. Men vägen dit skiljer sig lite mellan de olika typer vacciner som finns:

mRNA-vaccin

Pfizer och Moderna

 • Bygger på samma teknologi.
 • Båda vaccinerna godkändes för användning i EU vid årsskiftet.
 • Pfizer har rapporterat en effektivitet på 95 procent.
 • Moderna har rapporterat en effektivitet på 94,1 procent.
 • Skyddet räknas någon vecka efter den andra dosen har getts (som bör ges 3-4 veckor efter den första).
 • Grundstenen i mRNA-vaccinerna är en molekyl som kallas för just mRNA.
 • Molekylen bär på en slags instruktion som gör att våra kroppar kan börja producera coronavirusets spikproteiner.
 • mRNA-molekylen är ömtålig vilket gör att den inte kan injiceras direkt i kroppen utan måste lindas in i ett skyddande hölje av lipidnanopartiklar. Därför måste mRNA-vacciner hållas ordentligt nedkylda: Pfizers i -70 grader och Modernas i -20 grader.
 • Skillnaderna mellan Pfizers och Modernas vacciner är mycket små och handlar bland annat om de exakta komponenterna i det skyddande höljet.

Virus­vektor­vaccin

AstraZeneca

 • AstraZenecas är virusvektorvaccin.
 • Godkändes för användning i EU i slutet på januari.
 • AstraZeneca har rapporterat en effektivitet på 62 eller 90 procent (beroende på hur doseringen ser ut).
 • Intervallet mellan dos 1 och 2 är upp till 12 veckor.
 • Virusvektorvaccinerna är lika mRNA-vaccinerna men de skickar coronavirusets instruktioner till kroppen på ett annat sätt – via dubbelsträngat DNA (istället för RNA) och paketeras i ett annat virus (inte i lipidnanopartiklar).
 • Viruset som används för att transportera instruktionen är ett adenovirus – ett ofarligt virus som ligger bakom många av våra vanliga infektioner men som i detta fall justerats för att bära instruktionen.
 • DNA är inte lika ömtåligt som RNA och adenoviruset är ett stabilt skydd. Därför behöver inte dessa vacciner förvaras lika kallt som Pfizers och Modernas.
Biverkningar vid covid-vaccination

Frågor och svar med experten

Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24. 

När ska man ta dos 1 och 2? 

– Tillgången på dessa vacciner (och även ytterligare andra) väntas öka markant i Sverige inom en nära framtid och förhoppningen är att alla från 18 års ålder ska ha erbjudits 2 doser vaccin till sommaren. Det är viktigt att dos 1 och 2 ges med samma vaccin från samma tillverkare och att vi följer de rekommendationer om intervall mellan de 2 doserna som Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket utfärdar.

Kommer man veta vilket av vaccinen man får?

– Det ska man självklart få information om. Det är dock ännu tveksamt om man som enskild person själv kan få välja ett specifikt vaccin.

Hur kommer vaccinet att fördelas runt om i landet?

– Vaccindoserna fördelas till de olika regionerna beroende på befolkningsstorlek men också med hänsyn till åldersfördelningen.

Måste jag själv hålla reda på när jag ska vaccinera mig?

– Hur information om när det är dags för första dosen skickas ut skiljer sig mellan olika regioner. Förmodligen kommer det att annonseras i massmedia och även via 1177. Har man svårt att finna information kan man alltid rådfråga sin hälso- eller vårdcentral. Den vaccinatör som ger den första dosen har också ansvar för att dos nummer 2 bokas in.

Sveriges största vaccinatör

Vaccinationen mot covid-19 har påbörjats i Sverige – en omfattande insats där många aktörer behöver bidra. I samarbete med Apoteket och andra aktörer står Doktor24 redo att hjälpa till. Vill du veta mer? På den här sidan kan du anmäla intresse för att få information om covid-vaccin.

Hos oss kan du även vaccinera dig mot bland annat influensa, vattkoppor, pneumokocker, bältros och fylla på ditt grundskydd. Tillsammans med Apoteket vaccinerar vi på flest orter och det gör att vi med glädje kan kalla oss Sveriges största vaccinatör.

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Alla digitala besök är kostnadsfria. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen