Hoppa till innehållet

Covid-vacciner – skillnader och likheter

I Sverige erbjuds till en början 2  vaccin mot covid-19 – mRNA-vaccin och virusvektorvaccin. Men vad betyder det egentligen? I den här artikeln listar vi likheter och skillnader och låter vår vaccinexpert Rolf Gustafson svara på några frågor.

Samma syfte, olika vägar

Syftet med covid-vacciner är densamma: att stimulera kroppens immunförsvar till att utveckla ett skydd mot det så kallade spikproteinet som finns på coronavirusets yta. Viruset kan då inte binda eller tränga in i cellerna (i våra luftvägar) och på så vis undviker vi att bli sjuka. Men vägen dit skiljer sig lite mellan de olika typer vacciner som finns:

Din vård samlad i en app

Med Doktor24-appen får du en smidigare vårdupplevelse. Där kan du enkelt söka vård, avboka/omboka besök samt få en överblick av dina ärenden.

mRNA-vaccin

Pfizer och Moderna

  • Bygger på samma teknologi.
  • Båda vaccinerna godkändes för användning i EU vid årsskiftet.
  • Pfizer har rapporterat en effektivitet på 95 procent.
  • Moderna har rapporterat en effektivitet på 94,1 procent.
  • Skyddet räknas någon vecka efter den andra dosen har getts.
  • Grundstenen i mRNA-vaccinerna är en molekyl som kallas för just mRNA.
  • Molekylen bär på en slags instruktion som gör att våra kroppar kan börja producera coronavirusets spikproteiner.
  • mRNA-molekylen är ömtålig vilket gör att den inte kan injiceras direkt i kroppen utan måste lindas in i ett skyddande hölje av lipidnanopartiklar. Därför måste mRNA-vacciner hållas ordentligt nedkylda.
  • Skillnaderna mellan Pfizers och Modernas vacciner är mycket små och handlar bland annat om de exakta komponenterna i det skyddande höljet.

Virus­vektor­vaccin

AstraZeneca

  • AstraZenecas är virusvektorvaccin.
  • På avrådan av Folkhälsomyndigheten erbjuds AstraZencas vaccin intei Svergie.
  • AstraZeneca har rapporterat en effektivitet på 62 eller 90 procent (beroende på hur doseringen ser ut).
  • Virusvektorvaccinerna är lika mRNA-vaccinerna men de skickar coronavirusets instruktioner till kroppen på ett annat sätt – via dubbelsträngat DNA (istället för RNA) och paketeras i ett annat virus (inte i lipidnanopartiklar).
  • Viruset som används för att transportera instruktionen är ett adenovirus – ett ofarligt virus som ligger bakom många av våra vanliga infektioner men som i detta fall justerats för att bära instruktionen.
  • DNA är inte lika ömtåligt som RNA och adenoviruset är ett stabilt skydd. Därför behöver inte dessa vacciner förvaras lika kallt som Pfizers och Modernas.
Biverkningar vid covid-vaccination

Frågor och svar med experten

Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24. 

Kommer man veta vilket av vaccinen man får?

– Ja, väl på plats vid vaccinationen får man veta vilket vaccin det blir.

Hur kommer vaccinet att fördelas runt om i landet?

– Vaccindoserna fördelas till de olika regionerna beroende på befolkningsstorlek men också med hänsyn till åldersfördelningen.

Måste jag själv hålla reda på när jag ska vaccinera mig?

– Hur information om när det är dags för de olika doserna skickas ut skiljer sig mellan olika regioner. Det är viktigt att vi följer de rekommendationer om intervall mellan doserna som Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket utfärdar.

Sveriges största vaccinatör

Vaccinationen mot covid-19 har påbörjats i Sverige. Vi på Doktor24 är stolta över att ha fått vaccinationsuppdrag i flera regioner runtom i landet – både hos Apoteket och på vaccinationscentraler. Vill du veta mer? På den här sidan kan du anmäla intresse för att få information om covid-vaccin.

Hos oss kan du även vaccinera dig mot bland annat TBE, influensa, vattkoppor, pneumokocker, bältros och fylla på ditt grundskydd. Tillsammans med Apoteket vaccinerar vi på flest orter och det gör att vi med glädje kan kalla oss Sveriges största vaccinatör.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination covid-19

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen