Hoppa till innehållet

Vaccin mot covid-19 – det här vet vi

Häromdagen kom nyheten: ett framtaget vaccin mot covid-19 ser ut att vara både effektivt och säkert. Vi tog upp nyheten med Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24, som svarade på lite frågor om det kommande vaccinet.

Vaccin mot covid-19 - det här vet vi

Så kan det gå till

Hej Rolf! När kommer vaccinet mot covid-19?

– Det finns uppgifter som talar för att vaccinet kan komma redan nu i januari 2021.

Varför har det tagit så lång tid att få fram ett vaccin?

– Det har inte tagit så lång tid att ta fram ett covid-vaccin – historiskt sett så har processen gått väldigt snabbt. Poliovaccinet tog 60 år att ta fram.

Vem kommer kunna vaccinera sig och var?

– Det kommer gälla för prioriterade riskgrupper till en början. Målsättningen framöver är att alla ska kunna vaccinera sig, men i dagsläget vet vi inte vad som gäller för de yngre barnen, säger Rolf och fortsätter:

– Planeringen kring var vaccinationen ska ske är i full gång och antagligen kommer vårdcentraler och vaccinationsmottagningar spela en mycket viktig roll.

Skydd och biverkningar

Hur bra skydd kommer vaccinet ge?

– De företag som producerat covid-19 vacciner och hittills redovisat sina resultat visar att skyddseffekten överstiger 90 procent. Hur länge skyddseffekten varar vet ännu ingen.

Behöver man vara rädd för biverkningar (som narkolepsi vid svininfluensan)?

– Alla biverkningar följs och registreras mycket noggrant och ännu har inga allvarliga biverkningar noterats. Risken för att drabbas av narkolepsi får bedömas som mycket liten – de aktuella vaccinerna påminner inte alls om det vaccin som användes mot svininfluensa.

Blir vaccinet säkrare (mindre risk för biverkningar) om man väntar med att ta det?

– Nej, vaccinet blir inte säkrare för att man väntar.

Kommer vaccinet utplåna covid-19?

– Smittan kommer inte att utplånas. Den kommer finnas kvar men förhoppningsvis blir smittspridningen en helt annan när många hunnit vaccinera sig – en flockimmunitet uppnås vilket innebär att tillräckligt många är skyddade för att smittan inte ska kunna spridas.

Vad händer om viruset muterar?

– Viruset verkar vara mycket stabilt så risken för avgörande mutationer som gör att vaccinet inte längre ger effekt får bedömas som mycket låg.

Vi uppdaterar med mer information om vaccinet så snart nya uppgifter finns tillgängliga.

Testa dig för covid-19

Känner du dig krasslig och osäker på infektion?

Hos Doktor24 kan du beställa hem ett PCR-test för att se om du har en pågående infektion av covid-19. Testet är kostnadsfritt för dig med symptom och skickas hem till din brevlåda efter en läkarbedömning.

Vi erbjuder även antikroppstest på över 60 apotek runt om i landet. Testet utförs av våra sköterskor och du får provsvaret på plats inom 10 minuter.

Sveriges största vaccinatör

Hos oss kan du vaccinera dig mot bland annat influensa, vattkoppor, pneumokocker, bältros och fylla på ditt grundskydd. Tillsammans med Apoteket vaccinerar vi på flest orter och det gör att vi med glädje kan kalla oss Sveriges största vaccinatör. Varmt välkommen.

Redaktör: Lycke Ramel

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen