Hoppa till innehållet

Vaccin mot covid-19 – det här vet vi

OBS den här artikeln skrevs och publicerades år 2020. Innehållet har sedan dess inte uppdaterats och innehåller därför information som inte är aktuell. För aktuell info om covid-19 besök istället denna sida.

Vaccineringen mot covid-19 är nu igång i Sveriges regioner. Vi tog upp nyheten med Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24, som svarade på några frågor om vaccinet och den kommande massvaccinationen.

Så kan det gå till

Hej Rolf! Varför har det tagit så lång tid att få fram ett coronavaccin?

– Det har inte tagit så lång tid att ta fram ett covid-vaccin – historiskt sett så har processen gått väldigt snabbt. Poliovaccinet tog 60 år att ta fram.

Vem kommer kunna vaccinera sig och var?

– Det kommer gälla för prioriterade riskgrupper till en början. Målsättningen framöver är att alla över 18 år ska kunna vaccinera sig, säger Rolf och fortsätter:

– Planeringen kring var vaccinationen ska ske är i full gång och antagligen kommer vårdcentraler och vaccinationsmottagningar spela en mycket viktig roll. Konsertarenan Fållan och Doktor24 bygger massvaccinationscenter.

När kommer jag som inte tillhör en prioriteras grupp eller riskgrupp få tillgång till vaccinet?

– Tillgången till vaccin avgör hur snabbt vaccinet kan erbjudas brett och det är regionerna som bestämmer när och till vilka grupper vaccinet ska ges. Det kan även komma att variera mellan olika regioner men det mesta talar för att alla kommer ha erbjudits sin första vaccindos så snart som möjligt under våren.

Jag hade konstaterad covid-19 i höstas, bör jag ändå ta vaccinet?

– Ja, även om du haft covid-19 så bör du vaccinera sig. Vaccinationen är frivillig men kom ihåg att du inte bara skyddar dig själv om du vaccinerar dig, utan även andra personer som av någon anledning inte kan eller får vaccinera sig.

Kan jag träffa personer i riskgrupp när jag blivit vaccinerad? 

– Du ska vara fortsatt försiktig – i synnerhet om du träffar personer i riskgrupp som av något skäl inte blivit vaccinerade. Även om du själv är vaccinerad och har ett bra skydd så kan du (utan att själv bli sjuk) vara smittad och bära virus i de övre luftvägarna. På så sätt skulle du kunna överföra viruset till någon annan.

Skydd och biverkningar

Hur bra skydd kommer vaccinet ge?

– De företag som producerat covid-19 vacciner och hittills redovisat sina resultat visar att skyddseffekten överstiger 90 procent. Hur länge skyddseffekten varar vet ännu ingen.

Behöver man vara rädd för biverkningar av covid-19-vaccinet (som narkolepsi vid svininfluensan)?

– Alla biverkningar följs och registreras mycket noggrant. Risken för att drabbas av narkolepsi får bedömas som mycket liten – aktuella vaccin mot covid-19 påminner inte alls om det vaccin som användes mot svininfluensa.

Vilka biverkningar kan man få?

– Vanligt förekommande är lokal ömhet och rodnad där fått fått själva sprutan. Man kan också påföljande dag uppleva allmän sjukdomskänsla och kroppsvärk samt eventuellt feber – det är biverkningar som vi ofta ser även efter andra vaccin. Dessa symptom brukar försvinna efter en eller några dagar.

Blir vaccinet säkrare (mindre risk för biverkningar) om man väntar med att ta det?

– Nej, vaccinet blir inte säkrare för att man väntar. Men kunskapen om eventuella sällsynta biverkningar ökar självfallet i takt med att allt fler blivit vaccinerade.

Kommer vaccinet utplåna covid-19?

– Smittan kommer inte att utplånas. Den kommer finnas kvar men förhoppningsvis blir smittspridningen en helt annan när många hunnit vaccinera sig – en flockimmunitet uppnås vilket innebär att tillräckligt många är skyddade för att smittan inte ska kunna spridas.

Vad händer om viruset muterar?

– De mutationer man hittills funnit verkar inte påverka skyddseffekten efter vaccination. Skulle en mer omfattande mutation uppkomma som förändrar det så kallade spik-proteinet på virusets yta så kan det bli aktuellt att ta fram ett nytt vaccin. Tekniken och kunskapen finns nu för att kunna göra detta skyndsamt. Någon sådan mer omfattande mutation har dock inte uppstått.

Vi uppdaterar med mer information om vaccinet så snart nya uppgifter finns tillgängliga.

Håll dig uppdaterad om covid-vaccin

Genom att ange din e-postadress nedan anmäler du intresse för att få information om covid-vaccin. När vi vet mer om hur vaccinationen kommer gå till blir du kontaktad via mail.



Läs mer om hur vi skyddar och respekterar din integritet. Genom att klicka på knappen godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Testa dig för covid-19

Via Doktor24 kan du ta ett antigentest för att se om du har en pågående infektion av covid-19. Testet utförs på mottagning och du får provsvaret digitalt inom 3 timmar.

Vi erbjuder även antikroppstest på över 60 apotek runt om i landet. Testet utförs av våra sköterskor och du får provsvaret på plats inom 10 minuter.

Sveriges största vaccinatör

Hos oss kan du vaccinera dig mot bland annat influensa, vattkoppor, pneumokocker, bältros och fylla på ditt grundskydd. Tillsammans med Apoteket vaccinerar vi på flest orter och det gör att vi med glädje kan kalla oss Sveriges största vaccinatör. Varmt välkommen.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination covid-19

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen