Hoppa till innehållet

Så får du ett reseintyg för covid-19

Inställda resor, testning, kontroller och munskydd. Pandemin har minst sagt påverkat resandet. För att minska smittspridningen har många länder krav olika krav på vad du behöver visa upp vid inresa.

Doktor24 utför inte längre PCR-test. Vi hjälper dig gärna med antikroppstest och antigentest med reseintyg.

Vad gäller för min resa/vilka länder kräver reseintyg?

Eftersom olika regler och typer av intyg kan gälla för olika länder är det viktigt att du kollar upp vad som gäller för just din resa. Oftast får inte intyget vara mer än 72 timmar (3 dygn) gammalt vid inresa. På Regeringens hemsida samt hos Sweden Abroad och hittar du bra info om just det land du ska resa till och huruvida de kräver intyg.

Tips inför och under resan

Avrådan 

Just nu avråder UD från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien. Även om UD inte avråder resa till ditt resmål, så är det viktigt att ta sig en funderare – är din resa verkligen nödvändig?

Håll dig uppdaterad innan avresa

Undersök vad som gäller för just din resa genom att kontakta researrangören, ditt försäkringsbolag och hålla dig uppderat på Regeringens hemsida och på Sweden Abroad.

Sjukdom 

Res inte om du känner dig sjuk – inte ens lite förkyld. Om du redan är utomlands när du blir sjuk så behöver du troligtvis stanna där tills du är helt frisk. Följ de lokala anvisningarna.

Munskydd

Under flygresan och i många länder är det krav på munskydd – se till att du köpt med dig innan du reser iväg och försäkra dig om att du använder munskyddet på rätt sätt.

UD Resklar 

Ladda ner appen UD Resklar – där finns reseinformation från både UD och landets ambassad samt kontaktuppgifter.

Svensklistan 

Skriv upp dig på UD’s svensklista – på så vis kan du nås om en krissituation skulle uppstå.

Följ lokala anvisningar 

Smittspridningen kan snabbt ta fart där du befinner dig vilket kan leda till nya bestämmelser och restriktioner, något som kan påverka din hemresa. Håll dig uppdaterad och informerad.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen