Hoppa till innehållet

Så hanterar du stressen under semester – 6 tips och råd

Sommarlovet och sommarsemestern är en tid som många ser fram emot, men det kan också vara en tid som orsakar stress och ångest. Varför man upplever stress under semestern är olika från person till person. Några vanliga orsaker till att semestern upplevs som stressande kan inkludera planeringen inför semestern, relationer med familj och vänner, oro över att vara borta från arbetet eller de ekonomiska kostnaderna som kan komma med semestern.

En kvinna sitter på en sten intill en sjö

Tips och råd för att hantera stress i sommar

Att hantera stressen under semestern är viktigt för att kunna njuta av en avkopplande och njutbar sommarsemester. I detta blogginlägg delar vi 6 tips och råd för att hantera stressen under sommaren Genom att planera i förväg, sätta realistiska förväntningar, ta hand om dig själv, fortsätta att vara aktiv, koppla bort från teknologi och skapa avkoppling kan du minska stressen och få ut det mesta av din sommarsemester.

1. Planera i förväg för att minska stressen

Genom att planera i förväg kan du minska stressen och göra semestern mer avslappnad. Skapa en packningslista, boka flyg och hotell i förväg och planera dina aktiviteter och utflykter. Detta kommer att ge dig en känsla av kontroll och minska risken för överraskningar som kan orsaka stress.

2. Sätt realistiska förväntningar

Att sätta realistiska förväntningar för din semester kan också minska stressen. Det är viktigt att inse att semestern inte alltid kommer att vara perfekt och att det kan finnas oväntade händelser eller problem som uppstår. Genom att ha realistiska förväntningar kan du undvika att bli besviken eller överväldigad.

3. Ta hand om dig själv för att minska stressen

Att ta hand om dig själv är viktigt för att hantera stress under semestern. Det kan innebära att du tar tid för dig själv och gör saker som du tycker om, som att läsa en bok, ta en promenad eller träna.  Det kan också innebära att du tar hand om din hälsa genom att äta hälsosam mat, dricka mindre alkohol, dricka tillräckligt med vatten och få tillräckligt med sömn.

4. Vara aktiv för att öka känslan av välbefinnande

Att fortsätta att vara aktiv under semestern kan också hjälpa till att minska stressen. Det kan innebära att du går på promenader, simmar eller tränar på gymmet. Att hålla sig aktiv kan hjälpa till att minska ångest och öka känslan av välbefinnande.

5. Koppla bort från teknologi för att minska distraktioner

Att koppla bort från mobilen, sociala medier och jobbmejlen kan också hjälpa till att minska stressen under semestern. Det kan innebära att du stänger av din telefon eller dator under vissa timmar på dagen eller att du helt enkelt inte använder dem alls under semestern. Detta kan hjälpa till att minska distraktioner och öka känslan av avkoppling.

6. Skapa avkoppling för att njuta av semestern

Att skapa avkoppling under semestern kan också hjälpa till att minska stressen. Det kan innebära att du väljer en avkopplande destination, planerar avkopplande aktiviteter som yoga eller massage, eller helt enkelt tar tid för att koppla av och njuta av din omgivning.

En avkopplande semester

Genom att följa dessa 6 tips och råd kan du ge dig själv verktyg för att hantera stressen och njuta av en härlig semester. Så planera i förväg, sätt realistiska förväntningar, ta hand om dig själv, fortsätt att vara aktiv, koppla bort från teknologi och skapa avkoppling för att få ut det mesta av sommaren!

Få snabb hjälp – öppet livet runt

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid 5-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen