Hoppa till innehållet

Boosta ditt minne

Brukar du tappa bort dina nycklar, glömma take-away kaffet på biltaket eller hitta mobiltelefonen i kylskåpet? Det händer även den bästa. Oftast beror kortvariga minnessvårigheter på att vi har för mycket att göra eller är stressade. Men det finns också andra orsaker till försämrat minne och saker du själv kan göra för att boosta ditt minne.

5 orsaker till dåligt minne

Minnet och din förmåga att koncentrera dig påverkas av flera faktorer. Till exempel kan någon av dessa ligga bakom ditt försämrade minne.

 • Stress: Om du ser till att få ordentligt med återhämtning kan kroppen klara av stress under en tid. Men om du upplever stress under en längre period kan stressen leda till flera olika symptom, som exempelvis försämrat minne och koncentrationssvårigheter.
 • Depression: Under en pågående depression kan hjärnan förändras och påverka ditt minne till det sämre.
 • Demenssjukdomar: Demenssjukdomar påverkar vårt minne. Sjukdomarna uppstår av skador på hjärnan. Utöver att bidra till försämrat minne gör sjukdomarna det även svårare att förstå sig på sin omgivning.
 • Alkohol & droger: Alkohol och droger kan påverka hjärnans funktion och orsaka försämrat minne.
 • Sjukdom i hjärnan: Minnesrubbningar kan tyda på sjukdomar eller infektioner i hjärnan. Om du misstänker att det här kan vara anledningen till dina minnessvårigheter är det mycket viktigt att du söker vård omgående.

Tillsammans med våra psykologer kan du göra så kallade digitala kognitiva test som kan ge en indikation på hur allvarliga dina symptom är och få den hjälp du behöver.

Tips – det kan du göra för att minska risken för minnesbesvär

 • Ät bra mat
  Hälsosamma matvanor är bra för både kropp och knopp. Det behöver inte alltid handla om stora förändringar, utan små val som att lägga till mer grönsaker och minska mängden sötsaken är små steg i rätt riktning.
 • Fysisk aktivitet
  Fysisk aktivitet och hård träning bidrar positivt till hjärnan och minskar risken för att drabbas av minnessvårigheter.
 • Undvik att dricka alkohol
  Att minska sitt intag av alkohol har många bra effekter på kroppen. En förbättring som det bidrar till är bättre minne.
 • Social aktivitet
  Social aktivitet hjälper hjärnan att hålla igång. Att aktivera sig socialt stimulerar hjärnan och minskar risken för kognitiv försämring, så som minnessvårigheter.

Få hjälp med minnes- & koncentrationssvårigheter

Tillsammans med Mindmore erbjuder vi digitala tester som genomförs tillsammans med en psykolog. Med hjälp av testerna kan vi identifiera om du har utmaningar samt hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Granskad av:  Specialistläkare, Doktor24

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen