Pollenallergi eller covid-19 – så vet du skillnaden
När våren kommer innebär det för många pollenallergiker starten på en lång säsong av återkommande allergiska besvär. Här reder vi ut skillnaden mellan symptom vid pollenallergi och corona (covid-19).
Skillnad i symptom
Eftersom både covid-19 och pollenallergi till en början kan förväxlas med förkylningssymptom är det ibland svårt att bedöma om besvären beror på pollenallergi eller om du blivit smittad av sjukdomen. Men det finns några skillnader som är bra att känna till.
Pollenallergi: Om du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vissa pollenallergiker utvecklar allergisk astma och kan då få problem med väsande, pipande andning och ihållande hosta.
Covid-19: Symptom som feber, hosta, huvudvärk, smak- och luktbortfall, diarré och magbesvär är ofta mer framträdande. Symptomen vid covid-19 kan variera från mycket lindriga till svåra.
– Feber, hosta och halsont brukar inte vara symptom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symptom vid covid-19, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.
Få hjälp hos Doktor24
Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa till med:
- Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
- Förnya recept som gått ut.
- Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.
- För dig som är symptomfri erbjuder vi även antigentest och antikroppstest vid covid-19.
Så länge pågår besvären
Pollenallergi: Vid pollenallergi kommer och går besvären under en längre tid. Pollensäsongen delas in i träd, gräs och gråbo och pågår redan från mars till september. Beroende på vilken pollen du är allergisk mot förstärks symptomen när det är höga eller måttliga halter i luften, och dämpas när de är låga.
Covid-19: De flesta med lindriga symptom såsom feber och hosta blir helt friska efter 1 vecka.
Vad ska man göra om man har symptom?
För dig med tidigare känd pollenallergi:
1. Ha koll på när pollensäsongen börjar och starta behandlingen i god tid. På pollenrapport kan du hålla dig uppdaterad genom att förutse höga eller måttliga halter av pollen i luften.
2. Stanna hemma om du har symptom. Om du inte känner igen dina symptom som typiska pollenallergi-symptom så rekommenderas du ta ett covid-test. Läs mer och boka via 1177.se.
3. Om du känner igen dina symptom som pollenallergi och du märker att medicinen hjälper så behöver du inte stanna hemma längre.
För dig som inte haft besvär med pollenallergi tidigare:
1. Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer, stanna hemma vid nypåkomna besvär och provta dig för covid-19. Läs mer och boka PCR-test via 1177.se.
2. Om du har typiska pollenbesvär, det finns pollen i luften och ditt covid-test visar negativt så kan det vara pollenallergi. Börja då med receptfria produkter.
3. Om receptfria allergimediciner inte hjälper så finns mer hjälp att få – kontakta oss på Doktor24. Om du har astmatiska symptom ska du i första hand vända dig till den fysiska vården för utredning.
Vad är covid-19?
Coronaviruset heter egentligen SARS-CoV-2, och sjukdomen som viruset ger upphov till kallas covid-19. Viruset orsakar alltifrån allvarlig sjukdom med exempelvis feber, hosta och lungpåverkan till mycket lindriga symptom.
Vad är pollenallergi?
Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Var femte tonåring eller vuxen har pollenbesvär.
Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.
- Chatt och videosamtal med läkare
- Rådgivning och behandling
- Öppet dygnet runt
- Frikort gäller
Källor:
WHO: ”Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”.
American Academy of Allergy Asthma & Immunology: An Update on COVID-19 for the Practicing Allergist/immunologist