Att vara hård i magen
Att vara förstoppad eller vara hård i magen är vanligt och ofta ganska besvärligt. Som tur är går det oftast att själv få bukt med besvären och att förebygga förstoppning.
Våra läkare och sjuksköterskor finns tillgängliga dygnet runt, direkt i mobilen. Vi kan hjälpa dig med bedömning och rådgivning vid hård mage och förstoppning.
Vad är förstoppning och varför uppstår det?
Förstoppning, även kallat att vara hård i magen, har du när du inte kan att tömma tarmarna regelbundet och avföringen blir hård och svår att få ut. Det finns flera faktorer som kan bidra till förstoppning, såsom:
- Du får inte i dig tillräckligt med vätska och fiberrik mat
- För lite fysisk aktivitet
- Förändringar i kosten eller livsstilen
- Vissa mediciner och hälsotillstånd
Symtom på förstoppning
Vanliga symtom på förstoppning är:
- Du bajsar sällan, och när du gör det är avföringen hård och svår att få ut ur tarmen
- Du har en känsla av inte kunna tömma tarmen ordentligt
- Du känner dig uppblåst och har magkramper
- Din aptit minskar
Vad kan man göra åt hård mage?
Det finns flera enkla saker du kan testa för att lindra förstoppning:
- Öka fiberintaget i din kost genom att äta mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter
- Drick tillräckligt med vatten varje dag
- Var fysiskt aktiv och motionera regelbundet
- Undvik att hålla dig när du känner att du behöver gå på toaletten
Vad ska man äta när man är förstoppad?
När du är förstoppad spelar ofta kosten en viktig roll för att underlätta tarmrörelser och få till en regelbunden avföring. Fiberrik mat är bra för att få bukt med och förebygga hård mage. Här är några livsmedel som kan vara bra inkludera i din kosten:
- Frukt och grönsaker: Ät fiberrika frukter och grönsaker såsom äpplen, päron, plommon, bär, broccoli, morötter och spenat. Dessa livsmedel innehåller lösliga fibrer som tarmen tycker om.
- Fullkornsprodukter: Välj fullkornsprodukter som fullkornsbröd, fullkornsris och fullkornspasta. Fullkornsprodukter innehåller mer fibrer och kan hjälpa till att mjuka upp avföringen.
- Bönor och linser: Bönor, linser och andra baljväxter är bra källor till fiber och kan bidra till att förbättra tarmfunktionen.
- Nötter och frön: Måttliga mängder av nötter och frön såsom linfrön, chiafrön, solrosfrön och mandlar kan bidra till att öka fiberintaget och underlätta rörelser i tarmen.
- Vätska: Drick tillräckligt med vatten och andra vätskor under dagen för att undvika uttorkning, vilket kan förvärra förstoppningen.
Det är viktigt att gradvis öka intaget av fiberrika livsmedel och att dricka tillräckligt med vätska samtidigt för att undvika gasbildning och annat obehag. Om du lider av kronisk förstoppning, eller återkommande förstoppning, bör du konsultera en läkare eller en dietist för att få rådgivning och rekommendationer som är anpassade för dig.
Så förebygger du förstoppning
För att förebygga att du bli hård i magen är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil:
- Ät en balanserad kost rik på fiber
- Drick tillräckligt med vatten varje dag
- Motionera regelbundet
- Undvik att ignorera kroppens signaler att gå på toaletten
Andra orsaker till förstoppning
Att vara hård i magen eller ha förstoppning kan i vissa fall vara tecken på olika underliggande hälsoproblem eller obalanser i kroppen. Kronisk förstoppning eller återkommande problem med att tömma tarmarna kan vara indikationer på:
- Mag- och tarmproblem, såsom irritabelt tarmsyndrom (IBS)
- Biverkningar av vissa mediciner eller kosttillskott
- Negativa reaktioner på viss mat eller dryck
- Hormonella obalanser
- Stress och ångest, som kan påverka mag- och tarmfunktionen
- Fysisk inaktivitet eller stillasittande livsstil
Om du har regelbunden förstoppning eller andra problem med magen är det viktigt att söka vård hos en läkare för att undersöka vad besvären beror på. Läkaren kan hjälpa dig med behandling av det underliggande hälsoproblemet, och hjälpa dig att få bukt med besvären.
När kan förstoppning bli farligt?
Förstoppning är vanligt och oftast ofarligt och går över av sig själv. Men i vissa fall kan förstoppning bli farligt och leda till komplikationer. Om besväret inte behandlas kan det resultera i:
- Förstoppning kan leda till bildande av hårda klumpar och stora avföringsproppar, vilket kan resultera i skador i tarmen. Det kan ge intensiv smärta, illamående och kräkningar.
- Långvarig förstoppning kan leda till utvecklingen av hemorrojder, sprickor i ändtarmsöppningen (analfissurer).
- Att inte kunna tömma tarmen ordentligt kan öka gifter och toxiner i kroppen, vilket kan ge illamående, huvudvärk och ett allmänt sjukdomstillstånd.
Det är viktigt att söka vård om du regelbundet lider av svår förstoppning eller om du får blod i avföringen, ihållande buksmärtor eller viktnedgång utan någon uppenbar anledning.
Vård dygnet runt, livet runt
Våra läkare och sjuksköterskor finns tillgängliga dygnet runt, direkt i mobilen. Chatta med läkare när du vill, var du än befinner dig.
- Öppet dygnet runt
- Chatt eller videosamtal
- 0 kr för barn (därefter 100 kr)
- Inget krav på listning