Hoppa till innehållet

Hemorrojder

Hemorrojder är utbuktningar som uppstår i nedre delen av ändtarmen, i de så kallade analkuddarna. Det är mycket vanligt och förekommer hos ungefär en tredjedel av befolkningen.

  • Vanligaste symtomet är blödning. Ofta förekommer även smärta, obehag och en synlig eller kännbar utbuktning i ändtarmsöppningen.
  • Hemorrojder är ofarligt.

Vanligen märks hemorrojder då de blöder, ofta i samband med avföring. Det kan då komma färskt blod i toalettstolen och ibland upplevas som stora mängder. Du kan också få ont av hemorrojder och känna dem som små utbuktningar i ändtarmen som försvinner efter avföring eller som går att peta tillbaka. Klåda, irritation och obehag är också vanligt. Graviditet, förstoppning eller svår diarré kan vara utlösande orsaker.

Sjuksköterska och läkare på Doktor24 kan bedöma dina besvär och ge råd. I det fall du redan har blivit undersökt och diagnosticerad med hemorrojder via ett fysiskt läkarbesök kan vi sätta in en behandling om det behövs. Om det är första gången du får besvär kommer vi många gånger behöva hänvisa dig till fysisk vård för att konstatera att det verkligen är hemorrojder som är orsaken till dina symtom.

Sök vård

Granskad av: Henric Merkel, Specialistläkare, Doktor24.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen