Hoppa till innehållet

Biverkningar av p-piller: Vad du behöver veta

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen och är en effektiv metod för att förhindra oönskad graviditet. Trots dess fördelar finns det vissa biverkningar som kan upplevas när du använder p-piller. Det är viktigt att vara medveten om dessa biverkningar innan man börjar använda p-piller. Biverkningarna är vanligtvis få och går över efter ett tag.

En kvinna och en man kysser varandra

Biverkningar av p-piller

Ska du börja med p-piller? Då är det bra att veta att när man börjar använda p-piller finns det några vanliga biverkningar du kan känna av i början. Om du får biverkningar av att börja med p-piller kommer dessa vanligtvis i början och går över efter ett tag.

Vanliga biverkningar

 • Illamående: En vanlig biverkning för användare som precis har börjat ta p-piller. Illamående kan förekomma men försvinner vanligtvis efter några veckor när kroppen har anpassat sig till de nya hormonerna.
 • Bröstspänningar: Många kvinnor kan uppleva ömhet eller spänningar i brösten som en biverkning av p-piller.
 • Humörsvängningar: Förändringar i humöret, såsom nedstämdhet eller irritabilitet, kan inträffa under de första månaderna av p-piller användning.

Mindre vanliga biverkningar

Utöver de vanliga biverkningarna finns det mindre vanliga effekter som vissa användare kan uppleva:

 • Viktökning: En del användare kan märka en liten viktökning efter att ha börjat använda p-piller.
 • Migrän: Vissa personer kan uppleva ökade eller mer intensiva migränanfall som en biverkning av p-piller.
 • Blödningsrubbningar: P-piller kan leda till oregelbundna blödningar eller bruna fläckar mellan menstruationer. Detta kan normaliseras efter några månader, men det är viktigt att konsultera en läkare om detta fortsätter under en längre tid.

Allvarliga biverkningar

Även om allvarliga biverkningar av p-piller är ovanliga, är det viktigt att vara medveten om dem:

 • Blodproppar: Användning av p-piller kan öka risken för att utveckla blodproppar, särskilt hos kvinnor som röker, är överviktiga eller har andra riskfaktorer.
 • Högt blodtryck: P-piller kan leda till en liten ökning av blodtrycket hos vissa användare. Det är viktigt att regelbundet övervaka blodtrycket under användning av p-piller.
 • Leverproblem: Vissa användare kan uppleva leverproblem såsom gulsot eller levercystor som biverkningar av långvarig användning av p-piller.

Biverkningar av att sluta med p-piller

Att sluta med p-piller kan ge vissa biverkningar, då kroppen vänjer sig vid att inte längre få de hormoner som p-pillret tillförde innan. Biverkningarna håller vanligtvis bara i sig en kort period och går över. Några vanliga biverkningar är:

 • Oregelbundna menstruationer: Efter att ha slutat med p-piller kan det ta ett tag innan menstruationscykeln återgår till sin vanliga rytm och mensen blir regelbunden igen.
 • Akne: Vissa kvinnor kan uppleva att deras akne förvärras eller blossar upp efter att ha slutat med p-piller eftersom att hormonbalansen i kroppen förändras.
 • Huvudvärk och humörsvängningar: Vissa kvinnor kan uppleva huvudvärk, migrän eller humörsvängningar när de slutar med p-piller. Dessa symtom beror på de förändringar som sker i hormonnivåerna i kroppen.

Återgång till naturlig menstruationscykel efter p-piller

Att sluta äta p-piller är en personlig beslut som många kvinnor tar någon gång i livet. Det är viktigt att vara medveten om hur p-pillret fungerar i kroppen och vilka biverkningar som kan uppstå när du slutar använda det. Om du har specifika frågor eller oro kring att sluta med p-piller är det alltid bra att rådfråga en läkare eller barnmorska för rådgivning.

Att sluta med p-piller

De flesta kvinnor som har använt p-piller slutar någon gång i livet att använda det, antingen på grund av att de planerar att bli gravida eller av andra skäl. Det är viktigt att veta vad som händer när man slutar med p-piller och vilka eventuella biverkningar du kan känna av.

Hur snabbt går p-pillret ut ur kroppen?

Efter att en kvinna har slutat med p-piller kan det ta en stund innan kroppen återgår till sin normala menstruationscykel. Hur snabbt p-pillrets hormoner försvinner från kroppen beror på olika faktorer, såsom vilken typ av p-piller som användes och individuella, biologiska skillnader. Generellt sett kan p-pillret försvinna ur kroppen inom några dagar till några veckor.

Så kan Doktor24 hjälpa dig

Våra läkare hjälper dig att förnya recept på p-piller och andra preventivmedel. Vi förskriver inte p-piller om du inte tidigare har använt det. Om du har ett recept på p-piller som gått ut eller om din p-piller-karta snart tar slut kan vi hjälpa dig att skriva ett nytt recept så att du snabbt och enkelt kan hämta ut en ny förpackning på ditt apotek.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen