Hoppa till innehållet

Förnyade p-piller påväg till jobbet

Stina, 24 år, har alltid varit slarvig med sina p-piller. Inte för att hon inte förstått vad det innebär, utan för att hon helt enkelt alltid glömt att boka en ny tid på ungdomsmottagningen eller hos barnmorskan innan sista kartan tagit slut.

Torsdagsmorgonen började precis som vanligt hemma hos Stina, med frukost, val av kläder och rutinen i badrummet. Det var när hon skulle leta fram en ny karta med p-piller som hon insåg att boxen var tom.

– Jag blir liksom trött på mig själv varje gång det händer. Jag har tagit p-piller i många år, ändå gör jag samma misstag om och om igen.

Att få en tid hos närmaste barnmorska för att få ett nytt recept utskrivet tar vanligtvis några dagar. Stina ville gärna lösa problemet snabbare än så, eftersom att ett uppehåll påverkar skyddseffekten.

Smidig chatt med läkare

Stina hade en stressig morgon och behövde skynda sig iväg till jobbet. När hon väl satte sig på bussen kom hon på att hon skulle testa att kontakta Doktor24 för att se om hon kunde få sitt recept förnyat.

– Jag var lite nervös för att behöva prata högt i telefon med en läkare bland alla människor på bussen, men hela besöket skedde via en chatt direkt i appen. Det var verkligen smidigt.

Färdigt på några minuter

Stina fick besvara några frågor om sin hälsa, vilka p-piller hon använde samt uppge det senaste blodtrycket hon mätt och vilken vårdgivare hon träffat då. På så sätt kunde läkaren bedöma att receptet kunde förnyas.

– Jag var inte säker på att jag skulle hinna bli klar med besöket under min korta bussresa till jobbet, men det blev jag! Det gick verkligen smidigt och jag är så glad att jag kunde klämma in ett läkarbesök i min vanliga morgonrutin utan att det tog någon extra tid.

Hämtade ut direkt på Apoteket

När Stina gick av bussen gick hon raka vägen in på närmaste apotek och hämtade ut en ny box med p-piller.

– Jag förstår inte varför jag inte testat det här tidigare. Tänk alla gånger som jag råkat resa ifrån mina p-piller eller andra läkemedel. Jag hade ju så enkelt kunnat få det förnyat via mobilen.

Förnya recept i mobilen: Så går det till

 1. Logga in med BankID
  Logga in i Doktor24:s app eller via webbläsaren.
 2. Ange vilket läkemedel du vill förnya
  Du hittar läkemedelsnamnet under ”Mina recept” på Apoteket.se
 3. Chatta med läkare
  Boka en tid eller vänta i kön för drop-in. Du får ett sms när det är din tur. Besöket sker via chatt.
 4. Hämta ut receptet
  När receptförnyelsen är klar kan du hämta ut läkemedlet på apoteket eller beställa hem via till exempel Apoteket.se.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Förnya p-piller digitalt, 0 kr

Förnya recept

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen