Hoppa till innehållet

Så fungerar dagen efter piller (akut p-piller)

Dagen efter-piller, akut p-piller eller akut preventivmedel som det även kallas, är ett preventivmedel som kan användas efter att du haft oskyddat samlag. Pillret kan förskjuta och förhindra ägglossning och på så sätt minska risken att bli gravid.

Dagen efter piller är inte ett långsiktigt preventivmedel utan ska bara användas vid behov efter oskyddat samlag för att undvika oönskad graviditet. Om du behöver ett långvarigt preventivmedel finns det andra metoder som är bättre att

En p-piller-karta och ett anteckningsplock med datum

Det är dagen efter piller

Dagen efter piller (akut p-piller) är en form av preventivmedel som kan användas efter ett oskyddat samlag eller om du missat att ta dina preventivmedel i tid och har haft oskyddat samlag. Dagen efter piller innehåller en hög dos av hormoner som förhindrar eller fördröjer ägglossningen, vilket minskar risken för oönskad graviditet. Det är dock viktigt att komma ihåg att dagen efter piller inte är 100% effektivt och inte är en permanent preventivmetod.

Det är inte farligt att ta dagen efter piller regelbundet, men om du behöver använda det regelbundet bör du istället hitta en annan metod för att skydda dig för att minska risken att bli gravid. Preventivmedel som kan passa dig är exempelvis p-piller, hormon-/kopparspiral eller att använda kondom. Rådgör med en läkare eller barnmorska för att hitta det preventivmedel som passar dig!

Hur fungerar dagen efter piller?

Det finns flera typer av dagen efter piller (akut p-piller) som kan fungera på flera olika sätt. Det vanligaste är hormonella p-piller. Dessa hormoner kan förhindra eller försena ägglossningen vilket kan minska risken för graviditet. Men om ägglossning redan har skett och ägget blivit befruktat kan dessa piller inte förhindra graviditet.

Beroende på vilket dagen efter piller du använder kan dessa tas upp till 3-5 dygn efter oskyddat samlag. Oavsett vilket läkemedel du använder är det bra att ta dessa så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget.

Kom ihåg att dagen efter piller inte skyddar mot könssjukdomar.

En man håller om en kvinna som bär en gul klänning med prickar

Då kan du använda dagen efter piller

Dessa piller är avsedda att användas när du haft oskyddat samlag. Men det är viktigt att inte använda akut p-piller som din huvudsakliga preventivmetod. Om du har oskyddat samlag och inte vill bli gravid är det bättre att använda ett regelbundet preventivmedel, såsom p-piller eller kopparspiral. Det finns många olika preventivmedel att välja mellan.

Du kan använda dagen efter piller om du inte har en regelbunden preventivmetod eller om ditt preventivmedel har ”misslyckats”, som exempelvis att du inte kommer ihåg att ta dina p-piller i tid eller om kondomen gått sönder. Akut p-piller kan användas av kvinnor i alla åldrar, även om de inte är lämpliga för kvinnor med vissa medicinska tillstånd. Det är viktigt att diskutera eventuella medicinska tillstånd eller pågående medicinering med en läkare innan du tar ett akut p-piller.

Då ska du inte använda dagen efter piller

Dagen efter piller är inte lämpliga för alla, särskilt kvinnor med vissa medicinska tillstånd eller sjukdomar. Om du har andra läkemedel eller sjukdomar ska du alltid diskutera eventuell användning av akut p-piller med din behandlande läkare för korrekta råd.  Du bör bl.a. inte använda dessa om du:

  • Redan är gravid
  • Har en historik av allergiska reaktioner mot akut p-piller eller några av dess ingredienser
  • Har någon leversjukdom
  • Har en hormonellt aktiv tumör
  • Tar mediciner som kan minska effektiviteten av akut p-piller

Biverkningar av dagen efter piller

Precis som med andra läkemedel kan akut p-piller ge vissa biverkningar. De flesta biverkningarna är lindriga och försvinner vanligtvis efter några dagar.

De vanligaste biverkningarna är:

Så får du tag på dagen efter piller

Om du är i behov av dagen efter piller rekommenderas du att ta kontakt med din barnmorska eller din vårdcentral för att få hjälp. Pillren finns att köpa på apotek och du kan även rådfråga apotekets personal om hjälp.

Så kan Doktor24 hjälpa dig

Våra läkare kan inte förskriva dagen efter piller digitalt, men om du har frågor om hur dessa fungerar hjälper vi dig gärna med rådgivning. Vi hjälper dig även med rådgivning och bedömning om du har biverkningar efter att ha använt denna preventivmetod.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen