Hoppa till innehållet

Hur undviker man förkylningar efter semestern?

Genom att undvika att vara närgången med någon som är sjuk och ha en noggrann handhygien kan du minska risken att bli smittad.

När kollegor och klasskompisar möts efter sommaren är det vanligt att dra på sig en förkylning.

– Smittorna följer med till jobbet och skolan. Många bär ovetandes på ett virus som sedan sprids vidare till personer i ens omgivning, säger Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin hos Doktor24.

Hur skyddar jag mig mot förkylningar?

– Genom att vara noggrann med handhygien och tvätta händerna med tvål och vatten kan du minska risken att bli smittad. Undvik att pussa och vara närgången med en person som är sjuk. Problemet är att viruset smittar innan symtomen visar sig, vilket gör det svårt att undvika helt, säger Sanna Siljeholm.

Förutom god handhygien rekommenderar Sanna att du är uppmärksam på kroppens signaler.

– Det är viktigt att lyssna på kroppen. Om du känner dig hängig, har ont i halsen eller är lätt febrig ska du undvika alltför hård träning och försöka ta det lugnt. Om du kan stanna hemma är det bra, dels för att låta kroppen återhämta sig, men också för att minimera risken att fler blir sjuka.

God handhygien

När ska jag söka vård?

En förkylning håller ofta i sig i ett par dagar. Sök vård om du har hög feber i fem dagar. Ibland kan en förkylning försvaga kroppens immunförsvar och leda till att du drabbas av halsfluss eller lunginflammationKontakta oss på Doktor24 om du misstänker detta eller vill ha hjälp med en bedömning.

förkylning

Fungerar det att blunda och hålla andan om någon nyser i ens närhet?

– När du nyser eller hostar samlas droppar i luften som innehåller smittämnen och de som står i närheten kan då smittas. Det finns ingen forskning på att risken att virusdropparna hamnar i ögon och mun minskar genom att blunda och hålla andan när någon nyser, men teoretiskt sett skulle det kunna fungera som mun- och ögonskydd. Hur länge du då måste blunda eller hålla andan för att förebygga smitta kan man ju fundera på eftersom virus klarar sig länge.

– Det viktigaste är nog att hålla ett avstånd när någon hostar eller nyser och lära sina barn att alltid nysa i armvecket, inte i händerna, säger Sanna Siljeholm.

c-vitamin förkylning

Kan kosttillskott, vitaminer eller andra preparat förebygga förkylningar?

– Det finns forskning som visar att intag av vitamin C kan förkorta sjukdomen och minska besvären om det tas innan de första förkylningssymptomen uppträder. Det finns dock inga övertygande bevis trots att det är ganska välstuderat. Generellt är det svårt att med vetenskapliga metoder visa att något har effekt när det rör sig om ett kort sjukdomsförlopp som oftast går över inom några dagar.

Att gurgla med vatten, äta/dricka probiotika, ta D-vitamintillskott eller röd solhatt är andra vanliga husmorsknep för att undvika förkylningar.

Även här saknas det vetenskapligt stöd för att något av dessa knep fungerar. Oftast handlar det mer om en känsla av att du känner dig bättre. Paracetamol kan till exempel göra att du mår lite bättre även om du inte blir frisk snabbare. Om det finns en huskur som du tycker att du känner dig bättre av kan du prova det, även om det inte finns något vetenskapligt belägg.

Kan jag vaccinera sig mig förkylningar?

– Det finns över 200 olika förkylningsvirus. Även om du blivit immun mot ett virus så saknar du immunitet mot andra virus. Den stora mängden gör att det idag inte går att vaccinera sig mot förkylningar.

Influensa – så vet du om du behöver vaccinera dig

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård
Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen