Förkylning

Vi drabbas årligen i genomsnitt av två till fyra förkylningar, och barn har sex till åtta förkylningar varje år. Det är helt enkelt den vanligaste infektionen vi har! Förkylningar orsakas av virus. Eftersom antalet förkylningsvirus är så stort får vi ingen långvarig immunitet mot framtida förkylningar. Klicka här eller scrolla ner för att läsa mer om förkylning.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning och rådgivning vid förkylning.

Symtom på förkylning

  • Vid en typisk förkylning börjar det ofta med att du känner dig trött och hängig, du får en sjukdomskänsla i kroppen och ibland ont i halsen.
  • Därefter tar det ett till två dygn innan de klassiska symptomen kommer, med täppt näsa, snuva och hosta.
    Hälsa24-bloggen: Så lindrar du hosta
  • En förkylning brukar vara som värst ungefär tre dagar efter insjuknande och klingat av efter ungefär sju dagar.

Orsak

Förkylning orsakas av virus. Det finns flera hundra sorters virus som kan orsaka förkylning och därför är vi mottagliga för förkylningar under hela livet. Viruset kommer in i kroppen via kontakt med slemhinnor, t.ex. efter att man fått virus på händerna och sedan kliar sig själv i ögonen.

Om förkylningsvirus

  • Viruset infekterar näsan och svalget.
  • Smitta sker oftast via handkontakt med andra och därefter överföring av viruset till ögon eller näsborrar.
  • Det saknas behandling mot förkylningsvirus och det viktiga är att försöka lindra symptomen.
  • Förkylning går över av sig själv och ett ytterst litet antal personer kommer att kräva någon vidare behandling.

Vad kan jag göra själv

Genom att undvika att träffa personer som är uppenbart förkylda minskar du risken att bli smittad själv. En god handhygien är viktig, tvätta händerna med tvål och vatten lite extra om det går en förkylning på din arbetsplats. Att undvika att röra med händerna vid ansiktet är ett annat råd.

När du är förkyld kan du sova med en extra kudde för att näsan ska bli mindre täppt. Undvik hård träning. Försök att undvika stress och om du har feber kan du försöka dricka lite extra vatten eller juice. Stanna gärna hemma från jobbet, om möjligt, när du är förkyld.

 

När bör jag söka vård

Om du har hög feber i fem dagar bör du uppsöka en fysisk vårdenhet. Har du svårt att andas eller blir stel i nacken samtidigt som du har hög feber ska du uppsöka akutvård. Ibland kan en förkylning försvaga kroppens immunförsvar tillfälligt och följas efter en dryg vecka av en bakteriell infektion eller en till virusinfektion.

Röda ögon, halsfluss och lunginflammation är några tillstånd som kan följa en förkylning. Kontakta oss på Doktor24 om du undrar över detta.

 

Behandling

Vid feber och obehag kan du ta paracetamol. Nässpray som sväller av slemhinnor, eller koksaltlösning, upplevs av många som lindrande till natten. Vissa tycker att receptfri hostmedicin hjälper, men ofta fungerar vatten med honung lika bra. Eftersom förkylningar är virusorsakade så biter inte antibiotika alls på infektionen. Vi på Doktor24 hjälper dig med råd kring behandling för din förkylning.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.