Sex tips till dig som lever med diabetes
I Sverige beräknas nästan 500 000 personer ha diabetes, antigen typ 1 eller typ 2. Att leva med diabetes innebär att du behöver ha en ökad medvetenhet om din livsstil, din kropp och din mentala hälsa. För den som nyligen har blivit diagnostiserad kan det kännas överväldigande. Men det finns många bra knep att ta till och stöd att få.
Här delar vi med oss av våra sex bästa tips för en enklare vardag till dig som lever med diabetes typ 1 eller typ 2.
1. Försök att se din diabetes som en vän och inte något du måste kämpa mot.
Många patienter kan ha svårt att acceptera sin diabetesdiagnos. Det kan vara svårt att acceptera diagnosen och hur sjukdomen kommer påverka livet. Många kan uppleva att livet förändras och att fler hinder uppstår. Även om det är svårt så kan ett ändrat tankesätt – acceptans, hjälpa oss att hantera våra livsutmaningar bättre. Genom att göra ett medvetet val kan vi vända det negativa till något positivt. Vi kan försöka se diabetesen som en vän som uppmanar oss att stanna upp och titta inåt.
Ett tips är att fundera på vad du faktiskt tycker och känner. Ställ dig själv frågor som: Mår jag bra på riktigt? Gör jag det som är bäst för mig? Behöver jag ändra något i min livsstil?
Olika kriser kommer och går genom livet och tyvärr kan vi inte undvika dessa. Men genom att få en ökad förståelse för de olika faserna vi behöver gå igenom kan risken bli mer hanterbar.
En livskris består av fyra faser:
- Chock (exempelvis att ha få en diabetesdiagnos).
- Reaktion (exempelvis en känsla av sorg över att ha fått sjukdomen).
- Bearbetning (exempelvis skaffa kunskap om diabetes och varför du fått sjukdomen).
- Nyorientering (exempelvis förståelse för hur du ska hantera din diabetes).
När vi har gått igenom alla faser kan vi nå acceptans över det som har skett. Det är nu vi börjar resan där vi kan ta oss an den nya situationen på ett konstruktivt sätt. Diabetes kan bli din vän istället för en fiende eller ett jobbigt hinder.
Om du nyligen har diagnostiserats med diabetes, kom då ihåg att:
- Var snäll mot dig själv.
- Det är individuellt hur lång tid du behöver för var och en av faserna.
- Var medveten om att du kan få hjälp av vården så att din resa blir mer överkomlig.
2. Uppmärksamma dina svagheter och styrkor och agera utifrån det
Ibland gör vi saker på ren rutin utan att fundera över det, som att cykla eller gå. Visst behövs det viss försiktighet, vi kan inte gå eller cykla hur som helst, men vi behöver inte fundera över hur vi ska gå tillväga. Så är det även med våra dagliga rutiner. Om du vet dina svagheter är det bra att planera i förväg. Om du har slutat röka och frestas av att ta en cigarett efter maten, är det lätt hänt att en blir till två och – vips så är rökning en etablerad vana igen. Samma gäller vid högt intag av socker som läsk, godis och hög alkoholkonsumtion.
Fundera över följande för att identifiera dina styrkor och svagheter:
- Fundera över vilka situationer du har svårt att avstå från. Det kan exempelvis handla om en vana eller ett sätt att hantera ett problem på.
- Genom att få en ökad medvetenhet om våra egna svagheter och styrkor får vi bättre förståelse för vad som inte fungerar och vad som fungerar bra i vår vardag. Då kan vi arbeta förebyggande och bättre hantera våra utmaningar på ett mer fördelaktigt sätt.
- Ta hjälp av din diabetessjuksköterska för att få hjälp att hantera dina egna svagheter och de risksituationer du kan hamna i.
3. Rör på dig för ett ökat välbefinnande och livslängd
Alla vet vi att vi bör röra på oss mer och att stillasittande är lika farligt som att röka. Och det stämmer. Fysisk aktivitet sänker dessutom våra blodsockervärden. Men idag har många personer ett stillasittande jobb vilket gör oss mer inaktiva och ökar risken för att gå upp i vikt. Varje individ måste själv jobba aktivt för att få in mer daglig motion i sin vardag.
Gör fysisk aktivitet mer glädjefyllt och lättillgänglig genom att:
- Investera i en sportarmband/-klocka som påminner dig om att resa på dig en gång i timmen.
- Ta en extra vända på kontoret. Känns det konstigt att bara gå runt? Låtsas hämta en kopp kaffe eller stretcha lite.
- Välj trapporna istället för hissen eller rulltrappan.
- Hitta en promenadkompis att ta en sväng med på lunchrasten. Om du behöver en lunchkompis kan du kika in Walking Talking app.
- Följ personer på sociala medier som inspirerar dig till vardagsmotion eller andra fysiska aktiviteter som du tycker om.
Glöm inte att varje resa börjar med små steg – så även vägen till regelbunden fysisk aktivitet. Sätt på din favoritmusik och dansa som att ingen ser – om det ger dig glädje! Det kan göra underverk för ditt välbefinnande och din hälsa.
4. Få till en rutin. Förebygg istället för att släcka bränder.
Det finns vissa saker som vi behöver göra för att minimera risken för bränder. Som att stänga av spisplattan innan vi går hemifrån. Det är precis så du bör tänka när det gäller din diabetes: Avbryt inte behandlingen bara för att du upplever att du mår bra. Hoppa inte över tabletterna (alla vi glömmer vi ibland dock). Följsamhet är viktigt så att dina mediciner ska få avsedd effekt. Om du har gjort livsstilsförändringar och önskar minska på dina mediciner, diskuterar detta med din vårdgivare först.
Kom ihåg att du även vid biverkningar ska rådfråga din vårdgivare innan du slutar med dina läkemedel. Visa läkemedel ska man inte sluta tvärt med. Exempelvis kan du ha en tyst hypertoni (högt blodtryck) som inte ger några symtom. Om du i dessa fall slutar tvärt med din medicin kan du i värsta fall drabbas av stroke eller få permanenta skador på njurarna.
Så kan du skapa en rutin som är bra för din diabetes:
- Diskutera dina mål tillsammans med din vårdgivare så att ni kan sätta upp en behandlingsplan som fungerar för dig.
- Identifiera dina utmaningar och be om hjälp av din vårdgivare och nära och kära för att stötta dig i början.
- Gå på dina regelbundna kontroller för att få förståelse för hur dina blodsockernivåer ser ut och vilken effekt dina nya rutiner får.
5. Välj hälsosam mat för det mesta
Vid kostförändring är det viktigaste att börja med små steg tills en ny vana har blivit en etablerad rutin. Maten ska vara näringsrik och få oss att må bra. Hälsosam mat får oss att känna oss lätta både i sinne och kropp och ger inte stora branta blodsocker-toppar. Sådan mat gör också att du mår bra efter en måltid och inte känner dig trött utan mer alert.
Välj bort mat som:
- Mat som efterlämnar en tyngdkänsla och trötthet i kroppen. En sådan känsla beror ofta på dåliga kolhydratkällor, för stora matportioner, svårsmält mat, mm.
- Socker och fettrika kombinationer som du inte kan få nog av. Denna mat är den värsta boven. Men kom ihåg att det inte är ditt fel att detta slinker ner ibland ändå. Genom att välja rätt och att äta medvetet gör det lättare att undvika dessa fällor.
Välj mat som:
- Baseras på grönsaker, fullkorn och en bra proteinkälla (bönor, fisk, tofu, ägg, fågel och ibland kött).
- Smaksatt mat med kryddor och bra olja (olivolja, rapsolja)
- Välj naturella mejeriprodukter.
- Frukt och bär och naturella (osaltade och osockrade) nötter och frön.
- Välj vatten framför annan dryck och unna dig osockrat kaffe och te.
Små och onyttiga avsteg kan kroppen hantera då och då, men inte om det blir en etablerad vana. Låt den hälsosamma maten finnas på din tallrik för det mesta så kommer du att må bättre själv och hålla dig friskare.
Vill du ha bättre koll på vad maten innehåller kan du ladda ner appen Matchecken på mobilen. Med den kan du skanna alla matvaror som innehåller en streckkod innan du stoppar de i korgen. Appen visar bl.a. mängd tillsatt socker och olika ohälsosamma tillsatser.
6. Din mentala hälsa är lika viktigt som kroppen
Dagligen utsätts vi för olika utmaningar som vi behöver ta ställning till och fatta beslut om. Vissa stressituationer är kortvariga och kan vara lättare att hantera. Men långvarig stress kan leda till sjukdom.
Vem ska hämta barnen? Laga mat? Besöka mormor? Storhandla? Det är exempel på kortvariga stressorer. Men har du en kronisk sjukdom som diabetes blir det fler beslut att ta ställning till varje dag. Som: Hinner jag träna? Ska jag fortsätta äta frukost med mina kollegor eller ta den där eftermiddagsfika även om jag vet att det som bjuds inte är det bästa för mig? Hur mycket insulin ska jag ta?
Om du dessutom går igenom en svår livssituation som arbetslöshet, skilsmässa eller en svår sjukdom i familjen blir det svårare att orka med alla måsten. Risken finns då att din diabetes kommer i andra hand för det är något annat som är viktigare som du måste prioritera just nu. I dessa situationer kan både din fysiska och mentala hälsan påverkas negativt.
Kroppen och ditt psyke samspelar och är beroende av varandra. Mår vi inte bra i kroppen mår vi inte bra mentalt, och mår vi dåligt mentalt påverkar det kroppen negativt.
Kom ihåg att:
- Det finns bra stöd att få. Räds inte att söka hjälp och stöd när du behöver det.
- Var medveten om att alla går igenom olika svårigheter i livet och prata med nära och kära om ditt mående.
- Ta kontakta med din vårdgivare. Ibland kan det räcka med några samtal eller att din medicin optimeras tills krisen är över.
Sök vård digitalt
Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med rådgivning och receptförnyelse. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.
- Chatt och videosamtal med läkare
- Öppet dygnet runt
- Frikort gäller
Granskad av: Inga Dzeba, diabetessjuksköterska, Doktor24