Så gör du dig redo för resan
Om du ska resa till ett annat land är det viktigt att kolla upp om du behöver vaccinera dig inför din resa och förbereda vad du behöver ha med dig i resväskan. I den här artikeln berättar vi om olika resevaccin, när du behöver vaccinera dig samt ger dig tips på vad som kan vara klokt att ha med dig på resan.
Bra att ha med i resväskan
Att resa är ett äventyr och ger oss ofta många minnesvärda stunder. När vi reser till andra länder kan vi utsätta kroppen för bakterier och virus som vi inte är vana vid att hantera. I värsta fall kan det bli en tråkig vändning på semestern om matförgiftning eller feber uppstår. Om du har förberett din packning väl kan du många gånger ta hand om de enklare besvären på egen hand.
Tips för reseapoteket:
- Läkemedel: Kom igår att ta med dig dina receptbelagda läkemedel så att du inte riskerar att stå utan. Om du ska flyga kan du lägga dina läkemedel i handbagaget så att du inte riskerar att stå utan din medicin om resväskan kommer på avvägar. Läkemedel i incheckat bagage på flygplan riskerar också att skadas av den låga temperaturen i lastutrymmet.
- Plåster: Vanliga plåster och skavsårsplåster kan komma till användning vid mindre sår eller vid skavsår efter en lång dag med promenader.
- Febernedstättande:
Ta med dig de tabletter du vanligtvis använder mot feber och värk eller det din läkare rekommenderat. - Näsdroppar:
Näsdroppar verkar avsvällande och löser upp snoret i näsan om du får nästäppa vid förkylning och kan också hjälpa om du drabbas av “lock” för öronen under en flygresa. - Sårtvätt:
Skadar du dig och får mindre sår som skrubbsår, skärsår eller rivsår ska du vara noga med att rengöra såret och använda sårtvätt. - Sterilt förband:
Skulle du ha oturen att skada dig på en resa är ett sterilt förband alltid bra att ha till hands för att lägga om större sår. - Liten sax:
En liten sax kan snabbt bli användbart på resa, om du exempelvis behöver klippa till ett bandage eller ett plåster. Ska du resa med flygplan ska du komma ihåg inte packa ner saxen i handbagage då den kan tas i säkerhetskontrollen. - Termometer:
Känner du dig hängig och är varm det viktigt att ta reda på hur hög feber du har och om den blir så pass hög att du behöver uppsöka vård. - Solskydd: Ska du på solsemester? Då är solskyddsfaktor en mycket viktig produkt att ha med sig för att skydda huden mot solskador och hudcancer.
- Myggmedel:
Oavsett om du ska resa till ett tropiskt land eller fjällvandra i norden är ett myggmedel alltid trevligt att ha med i resväskan för att slippa allt för många myggbett.
Annat som är bra att ha med på resa:
- Vård i mobilen:
Ladda ner Doktor24:s app. På så sätt har du alltid läkare och sjuksköterskor nära till hands. Genom några knapptryck kan du få rådgivning direkt i mobilen. Våra läkare och sjuksköterskor finns tillgängliga dygnet runt, oavsett var du befinner dig. - Appen UD Resklar:
Inför din resa är det bra att ladda ner appen “UD Resklar”. I appen finns information om landet du ska resa till och landsspecifika telefonnummer som är bra att ha nära till hands om olyckan är framme.
- Viktiga telefonnummer:
Skriv ner och ta med dig en lista med viktiga telefonnummer. Nummer till exempelvis anhöriga, ditt försäkringsbolag och SOS international.
- Försäkringsskydd:
Inför en resa bör du se över ditt försäkringsskydd och säkerställa att försäkringen gäller för din tänkta resa och resans längd. Skriv ner och spara kontaktuppgifter till försäkringsbolaget.
Olika resevaccinationer och när du behöver vaccinera dig
När vi reser utomlands kan vi stöta på bakterier och virus som är ovanliga i Sverige. Därför är det viktigt att kolla upp om vaccination mot några sjukdomar behövs inför din resan.
Några vanliga resevaccinationer:
Hepatit A
Hepatit A är ett virus som orsakar en inflammation i levern. Sjukdomen läker normalt av sig själv och de allra flesta är friska efter ungefär 2 månader. Om du reser till områden där standarden på vatten och avlopp är sämre kan du vaccinera dig mot Hepatit A.
Vaccinera dig mot Hepatit A om du reser till områden där standarden på vatten och avlopp är sämre än i Sverige, exempelvis länder i:
- Afrika
- Asien
- Mellanöstern
- Central- och Sydamerika
- Östeuropa
Hepatit B
Hepatit B är ett mycket smittsamt virus som oftast överförs via oskyddat sex eller vid kontakt med smittat blod eller andra kroppsvätskor. Genom att vaccinera dig mot Hepatit B så minskar du risken för att bli sjuk och föra smittan vidare.
Vaccinera dig mot Hepatit B om du:
- Ska stanna mer än tre veckor i område med hög smittrisk (Afrika, Asien, Central- och Sydamerika, Östeuropa, Oceanien).
- Ofta reser till områden med hög smittrisk.
- Har en sjukdom som under resa kan kräva sjukvård och behandling med sprutor.
- Ska arbeta inom sjukvård eller liknande i område med hög smittrisk.
- Tror du kan komma att ha oskyddat sex med ny partner.
- Planerar en piercing eller tatuering med nålar.
Kolera/turistdiarré
Kolera är en diarrésjukdoma som oftast uppstår i länder med dålig vatten- och avloppsrensning (bristande hygien). Sjukdomarna sprids vanligtvis genom mat och dryck.
Vaccinera dig mot kolera om du:
- Ska vistas i områden där sjukdomen är vanligt förekommande.
- Ska leva tillsammans med ortsbefolkningen i ett område där kolera funnits under längre tid.
- Lätt drabbas av turistdiarré.
Visste du att…
Du behöver fylla på ditt grundskydd mot difteri, stelkramp och kikhosta vart 20:e år?
Stelkramp, difteri, kikhosta, polio, pneumokocker, påssjuka, röda hund, mässling, hepatit b, rotavirus, hpv och infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b. Det är sjukdomarna som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige. Som barn vaccineras du mot dessa – du får ett så kallat grundskydd. Skyddet räcker livet ut för några av sjukdomarna men för bland annat difteri, stelkramp och kikhosta behöver du fylla på.
- Påfyllnadsdosen består av en spruta och ger skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta.
- För fullt skydd rekommenderar Folkhälsomyndigheten att fylla på vart 20:e år.
- Vanligast är ta sin första påfyllnadsdos i 30-årsåldern.
Sveriges största vaccinationsmottagning
Tillsammans med Apoteket är Doktor24 Sveriges största vaccinationsmottagning. Vi finns på över 60 apotek runt om i landet. Boka tid eller kom på drop-in.
Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi, Doktor24