Hoppa till innehållet

Så hanterar du din spruträdsla

Många personer väntar på att få vaccinera sig mot covid-19. Men trots att majoriteten av befolkningen är positiva till att vaccinera sig så kan det innebära ångest – hundratusentals svenskar lider nämligen av sprut- och blodfobi. Men det finns knep att ta till och hjälp att få.

Symptom vid sprutfobi

Symptomen för de som lider av sprutfobi kan te sig lite annorlunda än om man lider av andra fobier. Istället för att få förhöjd puls, andnöd och tryck över bröstet (som är vanliga symptom vid andra sorters fobier), kan många istället uppleva blodtrycksfall och svimning. 

– I vanliga fall vill man få någon som är rädd att bli lugn och avslappnad men vid sprutfobi gäller det motsatta. Man vill istället öva på att höja blodtrycket för att undvika att personen i fråga svimmar, säger Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24.

Hanna_rohani

KBT för spruträdda                              

Trots olika knep på egen hand kan det behövas professionell hjälp för att lyckas övervinna spruträdslan. KBT (kognitiv beteendeterapi) har visat sig ha mycket god effekt för de som lider av sprutfobi. 

– Ett exempel kan vara att i små och kontrollerade steg utsättas för det som upplevs obehagligt (i detta fall sprutor) samtidigt som man får öva på så kallad “tillämpad spänning” – en metod där man spänner olika muskelgrupper så att kroppen blir varm och blodtrycket stiger, säger Hanna Rohani.

Så kan Doktor24 hjälpa

Hos Doktor24 kan få hjälp med din fobi direkt i telefonen. Våra psykologer finns finns tillgängliga via chatt eller video på vardagar och helger, både för enstaka psykologbesök och digitala behandlingsprogram (KBT).

4 tips mot sprutfobi

  • Berätta för sjukvårdspersonalen att du är rädd. När omgivningen är förstående så kan det även minska stressen hos en själv. 
  • Lägg dig ner om du märker att du börjar bli yr eller svimfärdig. 
  • Se till att ha ätit ordentligt innan du ska ta en spruta.
  • Påminn dig själv om att du inte är i någon livshotande situation – även om det kan kännas så.

Fakta om fobier

  • En fobi brukar beskrivas som en överdriven eller orealistisk rädsla för ett objekt, en plats, situation, känsla eller djur. Kroppen förbereder sig för kamp eller flykt när den uppfattar något i omgivningen som farligt. Detta sker genom att blodet pumpas runt fortare, vilket gör att pulsen går upp. Lungorna får signaler om att ta in mer syre, vilket leder till att vi upplever andnöd. 
  • Ca 2-4% av befolkningen beräknas lida av sprut- och blodfobi. 
  • Den vanligaste fobin som drabbar mellan 3-5% av befolkningen är för djur och höga höjder.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen