Psykisk ohälsa – så söker du hjälp
Psykiska besvär som ångest, stress, oro och ängslan upplever de flesta någon gång. När din psykiska hälsa går ut över livet och orsakar lidande ska du söka hjälp. Men var går gränsen för psykiska besvär och hur går du tillväga för att prata med en psykolog?
Om du känt dig allmänt nedstämd, misstänker att du är deprimerad eller har haft ångest i mer än två veckor bör du söka hjälp menar psykologen Christoffer Berg.
– När dina psykiska besvär gör att du begränsar dig i ditt liv och undviker sådant du mår bra av kan du behöva hjälp av en psykolog. Många väntar tyvärr väldigt länge innan de söker hjälp, vilket gör att problemen riskerar att bli kroniska och tar längre tid att behandla.
Så söker du hjälp
Det finns flera sätt att söka hjälp vid psykiska ohälsa och vad som passar just dig är helt individuellt. Digital terapi kan ibland kännas enklare att börja med, men vid allvarliga psykiska problem kan du behöva träffa en psykolog fysiskt.
1. Digital terapi och psykologbesök
Hos Doktor24 kan du prata med en psykolog via chatt eller video. Du börjar med att svara på några frågor om dina besvär och får sedan boka tid för ditt första digitala psykologbesök. Du kan prata med psykologen enstaka gånger vid behov eller påbörja en KBT-behandling i upp till 5 veckor.
Läs mer om digitala psykologbesök här.
2. Via en vårdcentral
Kontakta din vårdcentral och boka tid för en första bedömning. Du träffar oftast en läkare först som sedan remitterar dig till en psykolog. Besöket sker fysiskt men du kan behöva vänta upp till en månad på att få en första tid.
3. Kontakta en privat psykolog
Du kan även kontakta en privat psykolog. Det finns ett stort utbud av mottagningar som erbjuder olika former av terapi och samtalsstöd. När du hittat någon som passar dig bokar du tid för en första bedömning eller konsultation.
Vad är psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa kan vara att du känner dig ledsen, nedstämd, orolig eller har problem med sömnen. Det är besvär som du har under en längre tid och som kan komma under vissa perioder i livet. Ibland beror psykiska besvär på en händelse såsom skilsmässa, uppsägning eller dödsfall. Men psykiska besvär kan också komma av sig själv utan yttre påfrestningar.
Söka hjälp vid stress
Det är vanligt att känna oro, stress eller till och med lite ångest inför en något som kräver extra av dig, till exempel en presentation, intervju eller ett prov. Sådan stress är ofta övergående och kräver sällan terapi.
– Långvarig stress kan däremot leda till både psykiska och fysiska besvär och i värsta fall utmattningssyndrom. Om du märker att du har svårt att hantera stressen på egen hand kan du söka professionell hjälp, säger Christoffer Berg, psykolog.
Söka hjälp vid nedstämdhet och depression
Om du känner dig nedstämd i mer än två veckor och känner av följande symtom kan det röra sig om en depression. Då är det viktigt att söka hjälp så snart som möjligt.
- Om du mår dåligt och det går ut över livet.
- Om du känner dig trött och energilöshet.
- Om du saknar lust att göra saker.
- Om du sover dåligt.
- Om din aptit ändras och du går upp eller ner i vikt.
- Om du hindras från att göra sådant du skulle vilja göra.
Det hör till många typer av psykiska besvär att den som mår dåligt drar sig undan från sin omgivning.
– Om familj och vänner börjar känna sig oroliga för dig kan det vara ett tecken på att du behöver stöd. Är du anhörig till någon som visar de här tecknen kan du hjälpa personen att söka vård, säger Christoffer Berg.
Söka hjälp vid självmordstankar
Få snabb hjälp
Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.
Granskare: legitimerad psykolog, Doktor24