Hoppa till innehållet

Så undviker du fästingbett

Att vaccinera sig mot TBE, vara försiktig i riskområden och använda heltäckande, ljusa kläder är några saker du kan göra för att skydda dig mot fästingbett.

Fästingen är ett leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. I sig är den inte särskilt farlig men djuret kan bära på smittor som är direkt livshotande. Borrelia och TBE-virus är några av de allvarliga sjukdomar som fästingarna kan överföra till oss människor. Här är fem enkla knep för att undvika att bli smittad.

1. Vaccinera dig mot TBE

Den främsta åtgärden mot TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, är vaccination. Något som är otroligt viktigt för både vuxna och barn över ett år som vistas i naturen under sommarhalvåret. Sjukdomen har nämligen blivit allt vanligare och saknar fortfarande botemedel.

Vaccin mot fästingar skyddar inte mot Borrelia, utan enbart TBE. Borrelia är en bakteriell sjukdom som kan behandlas med antibiotika. Om det bildas ett rött, ringformat hudutslag runt bettet ska du direkt uppsöka läkare.

2. Var försiktig i riskområden

Det finns god statistik över vilka geografiska områden som innebär störst risk för TBE. Faktum är att 70-80 procent av alla TBE-fall i Sverige har inträffat i Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter. Men för att vara på den säkra sidan bör du vara uppmärksam på fästingar så fort du vistas på en plats med buskar eller högt gräs. Är det dessutom fuktigt väder gäller det att vara extra försiktig, då blir fästingen som mest aktiv.

3. Använd heltäckande ljusa kläder

Om du vet att du kommer att vistas på platser där det är hög risk för fästingar är det bra att täcka så stor del av kroppen som möjligt. Bär långbyxor, långärmat och allra helst stövlar. Dessutom är det smart att ha kläder i ljusa färger så att du lättare upptäcker fästingarna.

4. Kolla ljumskar, knäveck och navel

Kontrollera kroppen på dig, barnen och husdjuren efter utflykter i naturen. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan de biter sig fast. Titta extra noga på ställen såsom ljumskar, knäveck och navel där huden är som tunnast. Ju tidigare som du avlägsnar fästingen desto mindre är risken för Borrelia. Smittan tar 1-2 dygn att överföra. TBE däremot kan överföras direkt vid bettillfället.

5. Köp pincett eller fästingborttagare

Investera i en finspetsig pincett eller en fästingborttagare så att du enkelt kan plocka fästingar som råkat bita. Ett annat bra tips är att använda fästingspray för att förhindra att bli biten. Allt detta hittar du på ditt apoteket.

Kolla upp fästingbett

Om du fått ett fästingbett som du vill kolla upp kan du enkelt kontakta Doktor24. Vi kan hjälpa till med rådgivning, bedömning och behandling vid en borreliainfektion.

Sök vård

Vaccinera dig mot TBE

Du kan enkelt vaccinera dig mot TBE, fästingburen hjärninflammation, hos Doktor24. Vi finns på 60 apotek runt om i landet och erbjuder både tidsbokning och drop-in.

Hitta apotek och boka tid

Så tar du bort en fästing

1. Lokalisera fästingen och titta noga var mundelarna gripit tag om huden.

2. Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare för att ta tag så nära fästingens mundelar som det bara går. Dra sedan försiktigt rakt uppåt.

3. Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Om du inte fått bort hela fästingen, vänta några dagar, så kan du sedan ta bort de delar som är kvar med pincett eller nål. Risken för att få en fästingöverförd infektion ökar inte om du inte lyckas få bort hela fästingen.

Är du osäker, rådfråga Doktor24 här.

Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen