Hoppa till innehållet

Psykologens tips till dig som går igenom en separation

Illska, sorg, besvikelse och oro – känslor som är vanliga vid en separation. Att gå igenom en separation ställer ofta vardagen på ända och skakar om oss känslomässigt. Alla människor hanterar en separation olika och med olika känslor. Oavsett hur just du känner finns det bra tips att bära med sig.

Psykologens 5 tips:

  1. Prata om det!
    Att prata om det vi går igenom är ett sätt att bearbeta situationen och våra känslor. Genom att berätta för folk omkring dig vad du går igenom kommer du att få stöd. Kom ihåg att du aldrig kan prata för mycket om det du går igenom. Människor runt omkring dig kommer att förstå att du behöver få möjlighet att prata, älta och känna under en period.
  2. Tillåt dig själv att känna
    Alla känslor är normala. Vilka känslor du har kan variera från stund till stund och i styrka. Tillåt dig själv att känna och acceptera att känslorna finns där, det är viktigt för att kunna bearbeta dem. Låt känslorna komma, oavsett vilken känslan är och påminn dig själv om att inte agera på känslorna i stunden.
  3. Skala bort saker som är onödiga
    Tillåt dig själv att skala bort och bortprioritera saker som är onödiga eller inte ger dig den energi du behöver just nu. Börja med att prioritera de mest basala sakerna som krävs för att din hälsa och vardag ska fungera, som mat och sömn. Våga välja bort sociala tillställningar som du inte vill gå på och prioritera de personer som står dig närmast och ger dig stöd.
  4. Ta hjälp och stöd utifrån
    Du är inte ensam, det finns människor runt omkring dig som förstår och vill ditt bästa. Våga ta hjälp och be om stöd från personer som du trivs och känner dig trygg med. Upplever du att du inte har människor i din närhet som du vill vända dig till, tveka då inte att ta stöd utifrån. Se dig omkring där du bor: vad finns det för stödfunktioner? Exempelvis kan en psykolog vara till stor hjälp för att bearbeta känslorna, jurister bra stöd vid tvister och skolan bra stöd för dina barn.
  5. Skapa en trygg miljö
    När vi går igenom kriser är trygghet något som lugnar oss och är viktigt för att ge oss de bästa möjligheterna att ta oss igenom krisen eller sorgen. Försök därför att välja saker som du känner till, som hobbys du vanligtvis gör och mat du ofta äter. Med andra ord är denna period inte den tid då du ska vara för spontant och testa på nya saker.

Känslor vid en separation

Hur vi hanterar kriser och förändringar är olika. Vissa känner sorg och ilska medan andra känner besvikelse och oro för framtiden, och vissa känner allt. Oavsett hur just du känner är dina känslor det ok. Alla känslor är normala. Det absolut viktigaste och bästa du kan göra för dig själv, oavsett vilka känslor du har, är att låta dem komma och att prata om hur du känner. Om du väljer att stänga inne känslorna riskerar du att skjuta fram problemet och känslorna kommer istället att komma upp till ytan vid ett senare tillfälle.

Barn och separation

När det finns barn med i bilden vid en separation bär du som vuxen att extra ansvar. Men barnets och dina behov ser faktiskt väldigt lika ut. Vid en separation behöver barn:

  • Trygghet & igenkänning
    Både vuxna och barn mår bra av saker vi känner igen och som får oss att känna trygghet. Därför är det viktigt att barnet fortsätter gå till skolan och de aktiviteter barnet har på fritiden. En separation är en stor omställning för barnet och i den första perioden av en separation bör vi därför undvika att addera för många nya aktiviteter och annat som är okänt för barnet så långt som möjligt.Ett annat tips för att skapa igenkänning är att möblera med likadana möbler i barnets rum hos båda föräldrarna, så att barnet känner igen sina saker i båda hemmen.
  •  Samtal
    Barn förstår ofta mer än vad vi tror och har sitt eget sätt att sätta ord på sina känslor och funderingar. Precis som för vuxna kan barns känslor komma och gå och ibland visar dem inte så mycket känslor för separationen, för att i andra stunder har mycket känslor och många frågor. Som förälder är det viktigt att bemöta de känslor och frågor som kommer, oavsett när och vad som kommer.
  • Ta hjälp utifrån
    Se till att be om hjälp utifrån även på ditt barns vägnar. Går ditt barn i skolan finns det ofta både lärare, kuratorer och skolsjuksköterskor som kan vara till bra stöd för ditt barn.
  • Prata om känslor
    Dina känslor som förälder påverkar även barnet. Försök därför att prata om dina känslor med ditt barn. Fokusera på känslorna och undvik att prata om den andra parten i separationen. Det är inte ovanligt att en separation är mer eller mindre infekterad och att föräldrarna är arga på varandra, men det är viktigt att du som förälder inte pratar illa om den andra föräldern. Håll fokuset på känslorna du har – på så sätt hjälper du barnet att förstå att det är okej att känna.
En mamma och en son tittar på en karta

Du är en förebild

Ibland kan vi som föräldrar känna skam och skuld för att vi valt att separera och på så vis förändra barnets vardag. Men kom ihåg att det absolut viktigaste för att barn är att ha föräldrar som mår bra och trivs i sin vardag. Att stanna i en dålig relation är med andra ord inte bättre för ett barn än att ha separerade föräldrar. Kom även ihåg att du som förälder är en förebild för ditt barn och om du väljer att prioritera ditt mående och inte stanna i en relation som inte är bra kan även barnet lära sig att värdesätta goda relationer.

Juridisk rådgivning, råd och tips

När du går igenom en tung tid i livet eller mår dåligt är det viktigt att våga be om hjälp – både från personer runt om kring dig, psykologer och andra som kan hjälpa dig i den situation du befinner dig. Doktor24 samarbetar med den digitala juridiska rådgivaren Lexly. Hos Lexly får du snabbt och enkelt hjälp när du behöver juridisk rådgivning som vid exempelvis skilsmässa och bodelning.

Tecknad illustration av en psykolog

Psykologbesök via chatt & video

Träffa psykolog

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen