Hoppa till innehållet

Illamående vid graviditet: Symtom och behandling

Illamående och kräkningar är vanliga symtom hos många gravida kvinnor. Även om det ofta betraktas som normalt kan det vara obehagligt och störande att må illa och/eller kräkas. Men det finns knep att ta till och hjälp att få för att lindra illamåendet.

Doktor24’s läkare kan hjälpa dig med rådgivning och läkemedel för att lindra gravidillamående.

Varför mår man illa under en graviditet?

Orsaken till illamående under en graviditet är inte helt klarlagd, men det finns några faktorer som tros bidra till symtomen. Exempelvis genomgår kroppen hormonella förändringar under graviditeten vilket kan leda till illamående.

Det är viktigt att komma ihåg att illamående och kräkningar oftast inte är farliga under en graviditet, även om det kan kännas besvärligt. Fostret påverkas normalt inte av ditt illamående och kräkningar utan får i sig tillräckligt med näring ändå så länge dina kräkningar inte håller i sig en längre tid eller är väldigt intensiva med hög frekvens.

Vissa kvinnor kan kräkas så pass mycket under sin graviditet att vård behövs då man förlorar mycket vätska och salter som kan vara skadligt. Extremt illamående är ovanligt och känns oftast igen av att kräkningarna håller i sig hela dagen och inte går över på morgonen samt att du går ner i vikt. Kräks du väldigt mycket kan du rådfråga vården för bedömning om du behöver uppsöka vård.

Kvinna håller händerna på sin gravida mage

Illamående vid graviditet

Illamående vid graviditet är ett vanligt problem som drabbar många gravida kvinnor. Symtomen innefattar en obehagskänsla i magen, illamående och ibland kräkningar. Det kan vara mest påtagligt på morgonen, men det kan också uppstå när som helst på dagen. Illamåendet kan börja så tidigt som den sjätte veckan av graviditeten och kan pågå fram till den fjärde eller femte månaden.

Behandling av illamående vid graviditet

Det är svårt att bli av med gravidillamående, du behöver vanligtvis vänta ut symtomen. Men det finns några knep som fungerar för vissa, som kan vara värt att prova för att se om de passar dig:

  1. Att äta mindre måltider men oftare kan bidra till att hålla blodsockernivån stabil och minska risken för att känna sig illamående.
  2. Att undvika fet eller kryddig mat och starka dofter kan också hjälpa.
  3. Försök att äta något innan du går upp ur sängen på morgonen.
  4. Kom ihåg att dricka mycket och regelbundet.
  5. Vissa mår bättre av akupunktur.
  6. I vissa fall kan läkare rekommendera läkemedel för att lindra illamående vid graviditet. Det är viktigt att rådfråga din läkare innan du tar något läkemedel under graviditeten. Doktor24’s läkare kan hjälpa dig med detta.

Är illamående ett tecken på en frisk graviditet?

Ja, illamående vid graviditet betraktas ofta som en normal del av graviditeten.

Kan jag ta medicin mot illamående vid graviditet?

I vissa fall kan medicinering vara ett alternativ för att lindra illamående vid graviditet, men det är alltid bäst att konsultera din läkare innan du tar något läkemedel under graviditeten. Doktor24 hjälper dig direkt i mobilen.

Få snabb hjälp – öppet livet runt

Träffa läkarepsykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen