Hoppa till innehållet

Därför har du ont i halsen

Vissa saker som hör ihop med höst och vinter kallar vi traditioner. De kan vara Mårtensafton, pepparkaksbak och nyårsfirande. Andra kallar vi obehag. Dit hör definitivt halsont. Ofta försvinner smärtan av sig själv inom några dagar – även om det känns längre än så. Andra gånger behöver vi läkarvård. Men varför får vi ont i halsen?

Därför är halsont ett vanligt problem höst och vinter

Det finns många anledningar till att vi får ont i halsen under höst och vinter. Vi tillbringar till exempel mer tid inomhus och umgås närmare andra människor. Torr luft och lägre temperatur bidrar också till att olika sjukdomar som beror på virus sprids lättare. Till så kallade virusinfektioner hör bland annat:

  • förkylning – du får ofta snuva, hosta och feber i samband med halsont.
  • luftrörskatarr – börjar ofta som en förkylning. Du får hosta och ibland ont i halsen, snuva och feber.
  • influensa – förutom ont i halsen får du bland annat hög feber, huvudvärk och muskelvärk.
  • körtelfeber – gör att du får väldigt  ont i halsen och huvudet, svullna lymfkörtlar, feber och känner dig trött.

Inte bara virus gör att halsen känns som grus

Virus är den vanligaste orsaken till att vi behöver vara hemma från jobb och skola. Men vissa bakterier kan också göra att vi blir sjuka och får ont i halsen. Några sådana sjukdomar är:

  • scharlakansfeber – är vanligast hos små barn. De får ont i halsen, röda kinder och blir bleka runt munnen.
  • halsfluss –  kan bero både på virus och bakterier. Halsmandlarna blir väldigt svullna och röda och får ofta vita prickar. Det är också vanligt att lymfkörtlarna svullnar. Beror din halsfluss på bakterier brukar du inte ha hosta eller snuva, men feber är vanligt.
  •  halsböld – innebär att det bildats var vid halsmandeln. Du får väldigt ont på ena sidan av halsen, svårt att gapa, svälja och prata. Om du tror att du har halsböld bör du söka vård omedelbart.

Röd och svullen hals behöver inte vara sjukdom alls

Du behöver inte vara sjuk för att ha ont i halsen. Det finns andra anledningar, som:

  • halsbränna – viss mat och dryck, till exempel feta eller kryddstarka rätter, alkohol och kaffe kan göra att du får sura uppstötningar, ont i mage och hals.
  • kall luft – kan torka ut slemhinnorna i halsen och göra dem irriterade. Försök att andas genom näsan om du motionerar utomhus.
  • stämbandsinflammation – beror på att du har överansträngt dina stämband, kanske genom att skrika eller sjunga högt. Då får du både ont i halsen och blir hes.

Att ha ont i halsen är aldrig kul. Oavsett orsak. Om du inte vet – vad ditt halsonda beror på – om det aldrig verkar gå över – eller – om du har väldigt ont –bör du kontakta en läkare för att få råd och hjälp.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling av läkare och sjuksköterskor. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Redaktör: Sofia Wallsten

Granskad av: Helena Irberger, Specialist i allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen