Hoppa till innehållet

Så behandlar du svamp i underlivet hemma

Svamp i underlivet är ett vanligt besvär hos kvinnor. Om svampinfektionen inte går över av sig själv inom ett par dagar eller om du har jobbiga symtom finns det effektiva receptfria behandlingar som du kan prova.

Receptfria läkemedel

Om det kliar eller svider väldigt mycket kan du testa receptfria läkemedel mot svamp i underlivet. Dessa finns att köpa receptfritt på apoteket och brukar vara effektiva behandlingar. Kom ihåg att alltid läsa på bipacksedeln vad som gäller för ditt läkemedel!

1. Kräm

Kräm mot svamp i underlivet kan sprutas in i vaginan med en plastspruta eller användas utvändigt beroende på vart besvären sitter.

2. Slidtabletter

En typ av behandling mot svamp är tabletter eller kapslar som förs in i slidan med en införare. Eftersom det krävs fukt för att den ska lösas upp behöver kapseln eller tabletten ofta föras in djupt.

3. Vagitorier

Förs in med hjälp av ett finger. Medlet ska smälta inne i slidan för att det aktiva ämnet ska frigöras.

När ska jag söka vård?

Blir du inte av med din infektion efter receptfri behandling i 3-5 dagar eller om svampen återkommer flera gånger under samma år kan du få receptbelagda läkemedel utskrivet av en läkare.

Få snabb hjälp – öppet livet runt

Träffa läkarepsykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Förnya recept

Huskurer – funkar dom?

Det är svårt att dra slutsatser av den forskning som finns på naturliga medel mot svampinfektioner. Vissa studier visar att ett specifikt medel har effekt medan andra studier på samma medel visar tvärtom.

Probiotika

Ny spännande forskning har visat att om du tar probiotika med lactobaciller samtidigt som läkemedel mot svamp kan du få bättre effekt än om du tar läkemedlet ensamt. Det kan vara värt att prova om din infektion är envis!

Yoghurt och honung

De flesta huskurerna som yoghurt blandat med honung eller probiotika är helt ofarliga och därför är det fritt fram att testa.

Borsyra och tea tree olja

Vissa huskurer som borsyra och tea tree olja är relativt starka medel som skulle kunna ge biverkningar som frätskador på dina slemhinnor. Du bör därför vara försiktig om du väljer att prova någon av dom.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Rådgivning & receptförnyelse

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen