Hoppa till innehållet

2-åriga Gustav hade ringorm – fick hjälp direkt

När förskolepedagogen upptäckte utslag på Gustav valde mamman Anna att ta kontakt med Doktor24 digitalt. Kort därefter gav en läkare diagnosen ringorm och skrev ut medicin.

När tvåbarnsmamman Anna skulle hämta sin 2-åriga son Gustav på förskolan en eftermiddag berättade förskolepedagogen att Gustav fått utslag på magen. Väl hemma tyckte Anna att det liknande ringorm, men hon var inte helt säker och ville få det bekräftat.

– Min första tanke var att vi skulle gå med honom till BVC dagen därpå, men sen insåg vi att jag kunde testa Doktor24, säger Anna och fortsätter:

– Jag loggade in i appen, svarade på lite frågor och laddade upp en bild. Sjuksköterskan som påbörjade chatten ville även att en läkare skulle titta på utslagen, vilket kändes tryggt. Kort därefter bekräftade läkaren att det var ringorm.

Fick behandling mot ringorm direkt 

Läkaren skrev ut en receptbelagd kräm som Anna hämtade ut på Apoteket morgonen därpå. Ringormen började försvinna efter några dagar och efter 2 veckor var det helt borta.

– Det jag uppskattade mest var att snabbt få en bekräftelse på att det var ringorm och att jag slapp besöka BVC på vårdcentralen i dessa tider. Jag behövde heller inte ta ledigt från arbetet för att få vårdhjälp.

Vad är ringorm?

Ringorm är en svampinfektion på huden som oftast ser ut som ringformade röda, kliande utslag och oftast förekommer på armar, ben, bröstet eller i ansiktet. Infektionen kan smitta från djur men även spridas från människa till människa.

Infektionen läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med ett svampdödande läkemedel.

Vid ringorm används i första hand en kräm, men ibland (så som vid exempelvis ringorm i hårbotten) kan behandling med tabletter behövas.

Vad kan Doktor24 hjälpa mig med?

Många hudbesvär kan Doktor24 bedöma och hjälpa dig med direkt online, såsom exempelvis utslag, akne, eksem, födelsemärken och insektsbett. Vid behov kan våra läkare även skicka remiss till en specialist.

Alla sjuksköterskebesök är kostnadsfria. Läkar- och psykologbesök kostar 100 kr för vuxna, frikort gäller. Kostnadsfritt för alla till och med 19 år.

Så går det till

1. Ange ditt besvär

I sökfältet skriver du in ditt besvär. Du får då några förslag på besvär – välj det som stämmer bäst in och klicka dig vidare.

2. Logga in med Mobilt BankID

Nästa steg är att välja vem ärendet gäller och logga in med Mobilt BankID för att identifiera dig.

3. Svara på några frågor

Beroende på vilket ärende du har får du antingen prata med en sjuksköterska eller svara på automatiska frågor. Utifrån dina svar kan ett digitalt läkarbesök behövas, men om det visar sig att du behöver annan vård blir du guidad vidare.

4. Chatta med läkaren

Du kan välja drop-in eller att boka tid. När det är dags för ditt besök får du ett sms om att öppna appen. Besöket börjar alltid som en chatt och övergår till ett videosamtal om läkaren behöver se dig

5. Avsluta besöket

När du fått en eventuell bedömning, behandling, remiss, intyg eller liknande och känner dig nöjd är det dags att avsluta besöket. Ärendet sparas sedan under ”Mina ärenden” i appen om du behöver ta del av chatten vid ett senare tillfälle.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen