Så stark är solen i vår
Efter en lång vinter längtar vi efter att luta oss mot en husvägg i lä med solen i ansiktet. Men många av oss är lite naiva när vi ger oss ut i vårsolen och lutar oss mot den där husväggen. Det är nämligen lätt att förblindas av den kanske låga temperaturen och tro att solen inte är så stark. Men solen kan faktiskt vara lika stark på våren som på sommaren och vår hud är ofta extra känslig efter en lång vinter av mörker.
Så stark är vårsolen
Vårsolen är faktiskt inte starkare än resten av året, men däremot är huden extra känslig. Eftersom huden inte hunnit vänja sig vid solens strålar efter en lång och mörk vinter har huden inte producerat tillräckligt med skyddande pigment. Bristen på pigment ökar risken för att du bränner dig i solen på våren. Huden är även tunnare på våren än på sommaren och därför också mer känslig. Efter en solig sommar har huden utsatts för mycket UV-strålning under en längre tid och har då börjat bilda mer hudceller. Därför är huden tjockare på sommaren och då bättre på att skydda sig mot strålning. På vårkanten är huden inte van vid strålningen och därför tunnare och mer känslig.
Läkarens tips när du är i solen:
– Solens strålar kan ge oss energi och hjälpa oss att fylla på vårt lager med D-vitamin. Men det är viktigt att alltid komma ihåg att för mycket av solens strålar kan vara väldigt skadligt för huden och ge solskador och på sikt i värsta fall leda till hudcancer. Solskyddsfaktor och begränsad tid i direkt solljus är A & O på våren och sommaren, säger Doktor24’s läkare.
Då ökar risken att bränna sig i solen
Då huden är extra känslig på våren är risken att du bränner dig i solen generellt sett större. Men det finns tillfällen som gör solens strålar extra starka och din hud extra utsatt.
- I skidbacken
När du är i fjällen och åker skidor eller är på annan plats med mycket snö på våren är det viktigt att komma ihåg att snön reflekterar solens strålar. Reflektionen gör att strålarna inte bara kommer uppifrån himlen utan även underifrån, från marken. Även den reflektion som snön skapar är stark. Är du på en plats med sol och snö i kombination bör du tänka på att använda solskydd för att minska risken för att bränna dig samt använda solglasögon för att undvika snöblindhet och skydda ögonen.
- Vid strandkanten
Att sitta vid strandkanten och njuta av solens strålar och vattnets skimmer kan locka både på våren och sommaren. Men precis som med snö reflekterar vattnet solens strålar och ökar risken för att du bränner dig. Strålarna reflekteras från flera vinklar och det blir svårare att skydda sig med exempelvis en keps, då strålarna även kommer underifrån. Kom därför ihåg att smörja in dig med solskyddsfaktor och att fylla på skyddet under dagen.
- Kyligare dagar
Mars, april och maj är vårmånader som kan bjuda på både riktigt varma och riktigt kyliga dagar. En kall men solig vårdag kan lätt missleda oss att tro att solen inte är lika stark som under varma dagar och göra oss mindre försiktiga när vi vistas i solen. Försök därför att påminna dig själv om att solen alltid är stark och kan vara skadlig oavsett temperatur.
Tips: Skydda huden mot solens strålar
Huden är extra känslig på våren och det krävs lite extra ansträngning för att du ska undvika att bränna dig. Här är några enkla tips att lägga på minnet:
- Använd solskydd oavsett väder och temperatur.
- Kom ihåg solglasögonen för att skydda ögonen.
- Sitt inte allt för länge i solen. Strålskyddsmyndigheten har bra digitala mätverktyg där du kan räkna ut hur länge du med din hudtyp kan vistas i direkt solljus.
- Kläder och skugga ger dig det bästa skyddet.
- Hatt och keps är bra för att skydda ansiktet.
- Håll koll på dagens UV-index på SMHI. Är indexet över 3 behöver du skydda dig.
Barn och vårsol
De flesta vet att solljus innehåller ultraviolett strålning som är den huvudsakliga orsaken till hudcancer. Men alla har inte koll på att barns hud är mycket känsligare än vuxnas då den är tunnare och inte innehåller lika mycket pigment.
- Chatt och videosamtal med läkare
- Rådgivning och behandling
- Öppet dygnet runt
- Frikort gäller
Granskad av: Doktor24:s medicinska team
Redaktör: Hanna Brenden