Hoppa till innehållet

5 intressen som gör dig extra utsatt för TBE

Fästingar finns i stora delar av Sverige och Europa. Vissa fästingar bär på ett virus som ger fästingburen hjärninflammation (TBE). Alla kan drabbas av TBE men vissa intressen, hobbys och livsstilar gör dig extra utsatt för fästingbett och därav också för TBE. Kanske känner du igen dig i något av följande intressen?

Golfare: Spenderar dagar på gräs

Du som spelar golf i mellersta eller södra Sverige befinner dig troligtvis på gräsplaner under långa dagar. I bland kanske du även slår snett och får ut golfbollen i terrängen utanför den välklippta gräsmattan och måste ut och gå i högt gräs? Då är risken stor att fästingar ligger och lurpassar i gräset. Spelar du golf bör du vara medveten om den ökade risken att få fästingbett och överväga att vaccinera dig mot TBE för att minska risken.

Arbeta i tradgarden

Trädgårdsintresserad: Påtar i trädgården

Tycker du om att fixa och trixa i trädgården? Eller du kanske inte tycker om det, men gör det ändå? Oavsett vad din inställning är till trädgårdsarbete befinner du dig bland vegetationen när du arbetar i trädgården och utsätter dig för en ökad risk för fästingbett. Fästingar finns inte bara bland gräs utan även bland andra växter, buskar och blommor.

Husdjursagare kvinnar och hund

Husdjursägare: Djuren drar in fästingar

Husdjur är ett trevligt sällskap, men som husdjursägare till ett djur som vistas utomhus får du även sällskap av ett gäng fästingar per säsong. Husdjur befinner sig närmare marken och rör sig ofta mer bland växter och högt gräs vilket gör dem till ett perfekt värddjur för fästingar. Som husdjursägare bör du se till att skydda dig själv mot TBE och ditt husdjur mot fästingar. Sök regelbundet igenom husdjurens päls och plocka bort fästingar som du hittar för att minska risken att dessa biter sig fast på dig.

Skydd mot TBE

Det finns inget botemedel mot TBE, men det går att skydda sig genom vaccination. På Doktor24:s mottagningar på Apoteket kan du vaccinera dig mot TBE.

Barn som rider

Ryttare och hästägare: Hästar bär på fästingar

Har du häst eller är ryttare vet du troligtvis om att hästar blir angripna av många olika typer av kryp och insekter under sommaren. En av dessa är fästigen. Precis som med husdjur bör du söka igenom hästens kropp regelbundet för att plocka bort fästingar. Ryttare och hästägare rör sig ofta mycket i skog och natur tillsammans med hästen vilket också ökar risken för fästingbett och TBE. Kom ihåg att skydda både dig själv och ditt djur inför fästingsäsongen.

Seglare pa havet

Seglare: Fästingar älskar skärgården

Har du båt och spenderar tid i skärgården på sommarhalvåret? Då är det bra att vara medveten om att just kusten och skärgården är områden där fästingar tycker extra mycket om att vistas. Kust och skärgård är till och med en av de huvudsakliga riskområdena för TBE. Så vistas du mycket bland kobbar och skär – oavsett om det är i Östersjön, på västkusten, Mälaren eller i Vänern eller Vättern – se då till att vara skyddad mot TBE och kolla igenom kroppen och plocka bort de fästingar du ser efter dagar i skärgården.

Alla kan drabbas av TBE

Det är inte bara golfare, husdjursägare och seglare som drabbas av TBE utan alla kan drabbas av TBE – även stadsbor som sällan eller aldrig vistas i naturen eller med djur. Med lite otur räcker det faktiskt med ett besök i en välklippt stadspark för att ha oturen att få ett fästingbett som kan ge TBE.

Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination mot TBE

Boka tid

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen