Hoppa till innehållet

Så får du bukt med torr hud

Torr hud är ett vanligt hudbesvär. Alla har vi upplevt hud som stramar, kliar och flagnar. Extra besvärligt kan det bli på vintern, då luften är torr. Oftast går det bra att behandla torr hud på egen hand, med återfuktande och mjukgörande krämer.

3 tips för torr hud

  1. Återfukta huden
    När huden är torr, kanske stramar och kliar, behöver huden extra mycket återfuktning. Se till att dagligen smörja in huden med fuktbevarande kräm. På vintern är det bra att undvika att tvätta eller smörja huden med med vattenbaserade produkter precis innan ska du ut i kylan, då det kan torka ut huden.
  2. Tvätta dig inte för ofta
    Vatten torkar ut huden. En vanlig orsak till torr hud är att man duschar för mycket och för varmt. Försök därför att inte tvätta huden oftare än du behöver. Är du torr om händerna är det bra att smörja in händerna efter tvätt.
  3. Oljebaserad rengöring
    När du tvättar huden med tvål försvinner en del av hudens eget fett ager. Därför är en rekommendation att använda oljebaserad rengöring istället. Oljebaserad rengöring gör rent huden samtidigt som den skyddar.

Varför blir huden torr på vintern?

På vintern kan huden kännas extra torr och känslig. Det beror på att luftfuktigheten blir mycket låg, och luften torr, både utomhus och inomhus. Den torra luften gör det svårt för hudens övre lager att behålla sin fuktighet.

Behandling av torr hud

Det finns mycket du själv kan göra med enkla medel för att få bukt med din torr hud. Som med återfuktande och mjukgörande medel. Det finns många olika typer av produkter som återfuktar och skyddar huden. Testa dig fram för att hitta den produkt du tycker bäst om. Hos Apoteket hittar du ett stort urval av vårdande produkter. Om egenvårdsprodukter inte hjälper så finns det läkemedel mot torr hud som kan ge gott resultat.

Produkter för torr hud hos Apoteket.

En tecknad illustration av en man som håller upp två skyltar, en med ett frågetecken och ett utropstecken samt en skylt med bokstäverna Q&A.

När ska jag söka vård?

Om besvären med torr hud inte ger med sig, kan det utvecklas till eksem. Om du har försökt behandla torr hud eller eksem med receptfria läkemedel med fortfarande upplever besvär, eller att  huden förändras, ska du söka vård. Du kan då få hjälp med bedömning och rådgivning av läkare.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen