Hoppa till innehållet

Julstress

Stressar du över julklapparna som barnen önskat sig (och som visade sig vara slut både online och i butik) och grannarnas glöggbjudningar? Blir du stressad när mejlkorgen fylls med både julklappstips, hur du gör din egen glögg och andra gör det själv-tips? Hur ska man resonera när man ser att förberedelserna hopar sig inför jul?
Lugn, du är inte ensam och det finns tips om hur vi kan hantera och minska stressen.

Tips – så minskar du stressen

 • Begränsa utgifterna
  Undersökningar visar att en fjärdedel av alla svenskar känner stress över ekonomin under jul. En god idé är att börja med att sätta en budget. Räkna ut alla extra kostnader och avgör sedan hur mycket som blir över till presenter och underhållning. Försök även att ta ett ekonomiskt beslut i taget. Det kan lätt kännas överväldigande om alla beslut ska tas på en och samma gång. Försök att komma ihåg vad som är det verkligt viktiga under julen – man kan lätt dras med i konsumtionshetsen men relationer är ofta det viktigaste.
 • Sätt rimliga förväntningar
  Det är helt naturligt att ha en drömbild av hur julen ska bli. Tyvärr matchar den sällan verkligheten vilket kan leda till ökad stress. Vi upplever alla motgångar och det är inte en katastrof om exempelvis maten bränner fast, om någon får förhinder eller om barnen blir besvikna över sina presenter. Fråga dig själv hur viktigt detta kommer vara om tio år! Det huvudsakliga är att ha roligt och njuta – och den känslan är det i första hand vi själva som påverkar.
 • Behåll hälsosamma rutiner
  Under ledigheten är det vanligt att frångå sina rutiner med motion, kost och återhämtning. Det är självklart inte någon hälsorisk att slarva med dessa under en begränsad period. Däremot hjälper våra rutiner oss att finna balans och må bra. Försök därför att komma ut på en promenad även om du är stressad och försök att bibehålla goda mat- och alkoholvanor.
 • Be om hjälp
  Det är inte konstigt att de som förväntas fixa det mesta kring firandet blir mest stressade. Även om du känner ett starkt socialt ansvar och är van vid att ta den rollen så är det inte mer än rätt att alla friska, myndiga individer är delaktiga. Be om hjälp och tveka inte att delegera ut det du inte hinner med!
 • Försök att ha roligt
  Det är lätt att fastna i alla “ska, bör, måste” och därmed glömma bort att fråga sig själv “hur vill jag fira julen?”. I själva verket måste vi faktiskt ingenting, även om det kan kännas så. Får många är själva syftet med julen att vara tillsammans med människor man tycker om.
Hanna_rohani

De flesta ser julledigheten som en tid för återhämtning och nedvarvning. Men för väldigt många tenderar firandet att bli det motsatta. Många känner istället stor stress. Det kan bero på ekonomiska skäl, tidspress, familjekonflikter eller förväntningar som ska mötas från alla håll och kanter.

– Hanna Rohani, legitimerad psykolog, Doktor24.

Hur stressad är du?

Är du nyfiken på att se hur stressad du är kan du göra Doktor24:s stresstest här

Tecknad illustration av en psykolog

Stöd, KBT och rådgivning

Träffa psykolog

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen