Hoppa till innehållet

Den tredje dosen – det här vet vi

Nu kan du snart ta den tredje dosen vaccin mot covid-19, om du inte redan har gjort det. Alla har vi lärt oss mycket nytt om virus, vaccin och pandemier under de senaste åren. Men det är inte alltid helt lätt att hitta svar på sina frågor. Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24 hjälper oss här att reda ut ett par frågor om den tredje dosen.

Hur fungerar vaccinet?

När vi vaccinerar oss mot sjukdomar utsätter vi kroppens immunförsvar för en mycket liten dos av det virus eller den bakterie vi vill vaccinera oss mot. Det gäller även vaccination mot covid-19. Immunförsvaret aktiveras för att skapa ett skydd mot viruset genom att antikroppar bildas och T-celler aktiveras. Det bidrar till att immunförsvaret lär sig att känna igen viruset och är redo när vi väl utsätts för covid-smitta.

Varför avtar effekten av de tidigare doserna?

När vi vaccinerar oss triggas vår immunförsvar igång och bildar antikroppar och aktiverar T-celler som kan stå emot viruset. Med tiden avtar antikropparnas styrka och vi behöver därför fylla på men en ny dos för att igen aktivera och sätta fart på immunförsvaret. Det resulterar i ännu högre antikroppsnivåer och bättre aktiverade T-celler än efter den andra vaccindosen.

Varför är det viktigt att ta den tredje dosen?
Påfyllnadsdosen, den tredje dosen, gör att du bildar väldigt mycket mer antikroppar och aktiverade T-celler mot viruset. Det bidrar till att ytterligare stärka ditt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Trots att vaccinet inte skyddar dig mot att smittas av den nya varianten omnikron så bidrar vaccinet till att du slipper insjukna eller får lindrigare symptom. Med lindrigare symptom utsöndrar du också mindre virus från luftvägarna vilket gör att du även blir mindre smittsam. Sammanfattningsvis gör den tredje dosen att du inte blir lika sjuk om du smittas av covid-19 samt att du bidrar till att minska smittspridningen i samhället.

Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Vilket vaccin får jag om jag vaccinerats med modernas vaccin för både dos 1 & dos 2?
Är du 30 år eller yngre och vaccinerades med Modernas vaccin vid både dos 1 och dos 2, kommer du att vaccineras med Pfizers vaccin eller Moderna. Båda varianterna ger likvärdigt skydd.

Vilket vaccin kommer jag att få?
Du som är äldre än 30 år kan få antingen Spikevax Moderna eller Comirnaty Pfizer.

Hur lång tid ska det gå mellan doserna?
Du kan ta dos 3 om det gått minst 5 månader sedan du tog dos 2.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Granskare: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen