Hoppa till innehållet

Så påverkar solen din hud

När solen gör entré på våren och bjuder på sina värmande strålar tar vi oss gärna ut för att fylla på med energi och D-vitamin. Men som med så mycket annat kan för mycket av solens UV-strålar vara skadligt för oss och leda till olika former av hudcancer.

Solens strålning

Solens strålar består av ultraviolett strålning (UV-strålning) som kan delas in i tre olika grupper: UVA, UVB och UVC.

UVA: De solstrålar som når jorden består i huvudsak av UVA-strålning. UVA är den strålning som går djupast in i huden och gör att huden får färg samt ger oss rynkor..

UVB: Solens UVB-strålar är den strålning som gör att huden blir bränd när vi vistas för länge i solen. UVB-strålningen kan skada våra DNA-celler och på sikt leda till hudcancer.

UVC: Den UVC-strålning som solen ger i från sig når aldrig jorden utan filtreras helt bort av ozonlagret.

Så skyddar du dig mot solen

  • Undvik solen när den är som starkast
    Solen är som starkast mellan klockan 11-15 och då kan det vara klokt att undvika att vistas i solen. Försök att istället vistas i skuggan eller inomhus under dessa timmar. Skuggan skyddar däremot inte helt mot solen då nästan hälften av solens strålar når fram även i skuggan och därför är det viktigt att skydda sig med solkräm även om du inte vistas i direkt solljus.
  • Solskyddsfaktor
    Genom att använda solkräm med högt skydd minskar du risken för hudskador. Se till att den solkräm du använder skyddar mot både UVA- och UVB-strålning och kom ihåg att fylla på med ett nytt lager efter att du badat.
  • Sola inte solarium
    Den artificiella strålning som solarium ger är mycket skadligt för huden. Du rekommenderas därför att undvika att sola solarium.
  • Använd kläder som skydd
    För att skydda huden mot solens strålar kan det vara klokt att använda kläder som täcker armar och ben. Är det varmt utomhus kan tunnare långärmade tröjor, en solhatt och ett par tunna byxor göra stor nytta.

Sant och falskt om solskydd

  • Huden i ansiktet behöver oftast ett separat solskydd SANT 
  • Om du har en mörkare hudton behöver du inte solskyddsfaktor ✗ FALSKT – Solstrålarna kan leda till för tidigt åldrande och hudsjukdomar som hos alla hudtoner även om de med mörkare hudton inte bränner sig lika lätt.
  • Solskydd ska inte förvaras direkt i solen SANT – Solskydden fungerar som bäst och håller längre om de inte förvaras i direkt solljus.
  • Du måste köpa ny solskyddfaktor varje år – SANT och FALSKT – Ett solskydd minskar i effektivitet om det är äldre.  ✗

Solkräm

Att använda solskyddsfaktor är en viktigt del i att skydda huden mot skadlig strålning. Genom att använda solkräm kan du få ett bra skydd mot solen men många människor använder solkräm på fel sätt. Tänk på att:

  • Använda en solkräm med en hög solskyddsfaktor med minst SPF 30.
  • Applicera skyddet flera gånger per dag beroende på din dagsaktivitet. Om du badar behöver du smörja in dig efter varje dopp.
  • Använd mer solkräm än du tror, ett riktmärke är att applicera en handfull kräm varje gång.
  • Se till att solkrämen skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det ska vara tydligt utmärkt på förpackningen.
  • Solkräm ska inte bara användas på dagar vid stranden utan kan med fördel användas året om vid utomhusaktiviteter. Tänk framför allt på att solens strålar reflekteras både på sand, vatten och snö.

Fördelarna med att dagligen använda solskyddsfaktor är många. Dels ger solskyddsfaktor ett skydd mot hudcancer samt ser till att huden håller sig i bättre skick längre och färre rynkor och pigmentfläckar uppstår. Ett tips är att försöka få in applicering av solkräm som en del av din dagliga rutin, precis som att tvätta ansiktet eller borsta tänderna.

Visste du att…

  • Varje år dör 500 personer till följd av hudcancerformen malignt melanom.
  • Nästan 12 000 personer drabbas av allvarligt hudcancer varje år bara i Sverige.
  • Malignt melanom orsakas i 9/10 fall av solens strålning.

Barn i solen

Barns hudceller är extra känsliga för solens strålar och därför behöver barn skyddas extra noga från solens strålar. Barn yngre än 1 år ska inte exponeras för direkt solljus. Barnets hud kan inte skapa något pigmenteskydd mot solen. Om barnets hud bränns i tidig ålder ökar risken för att utveckla malignt melanom senare i livet. Barn ska därför inte utsättas för direkt solljus utan vistas i skuggan med täckande kläder och solkräm.

Fakta om malignt melanom

Malignt melanom är en form av hudcancer som blir allt vanligare. I Europa tillhör Sverige de länder som har högst insjuknande i melanom i huden. Cirka 3000 svenskar diagnosticeras med malignt melanom varje år.

Alla kan drabbas av sjukdomen, men den är mycket ovanlig hos barn och ungdomar. Därefter ökar den med stigande ålder. Hos kvinnor är melanom vanligare på benen medan män oftare får det på bålen. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre.

Födelsemärken

De allra flesta människor har födelsemärken, en del har många och andra färre. Födelsemärken kan också uppstå med tiden och bli flera med åldern. De allra flesta födelsemärken är helt ofarliga men om ett födelsemärke exempelvis börjar ändra form, färg eller klia kan det vara en indikation på hudcancer och det är därför viktigt att hålla ett öga på dina födelsemärken.

Håll utkik efter:

  • ​​Födelsemärken som är asymmetriska.
  • Födelsemärken som har oregelbundna kanter.
  • Födelsemärken som ändrar färg.
  • Födelsemärken som har flera olika färger, till exempel, svart, blått, vitt.
  • Födelsemärken som kliar.
  • Födelsemärke som blöder.
  • Födelsemärken som avviker utseendemässigt.

Utöver dessa faktorer ska du leta efter födelsemärken som sticker ut från mängden och skiljer sig utseendemässigt (det så kallade ”ugly duckling sign”). Ett födelsemärke som skiljer sig från andra bör undersökas mer noggrant.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen