Så lindrar du mensvärk
De flesta kvinnor har någon gång upplevt den molande, huggande och tröttsamma mensvärken. Varje kvinna upplever mensen olika. För vissa skiljer sig inte tiden under mensen avsevärt från resterande dagar i månaden. Men för andra kan mensen och dess tillhörande hormonnivåer och värk ha en stor påverkan på vardagen.
I den här artikeln reder vi ut vad mensvärk egentligen beror på, när det kan vara dags att söka vård samt delar med oss av våra 5 bästa tips för att lindra mensvärk.
Vad är mensvärk?
Under varje menscykel gör sig kroppen redo att ta hand om ett befruktat ägg. Slemhinnan i livmodern blir då blodfylld. Om inget ägg har blivit befruktat under ägglossningen så ändras hormonbalansen i kroppen och slemhinnan i livmodern skrumpnar ihop. Slemhinnan och blodet i den stöts då ut av kroppen i form av mens. För att kunna stöta ut slemhinnan drar livmodern ihop sig, vilket kan ge värk. Det finns mycket nerver runt omkring livmodern vilket gör att värken kan kännas i livmodern men även stråla ut i ryggen, låren och ljumskarna.
Därför får du mensvärk
Att ha mensvärk är inget ovanligt. En del personer har mensvärk vid varje mens, medan andra aldrig känner av någon värk alls. Mensvärken är oftast som värst de allra första dagarna under mensen. För många personer är mensvärken som starkast i tonåren och blir sedan mildare med åldern.
Symtom på mensvärk
- Ont i magen och ryggen
- Strålande smärta från magen ned till lår och ljumskar
- Du kan känna dig yr och kallsvettig
- Diarré
Lindra mensvärk – 5 tips
- Värme: Om du har ont i magen, ryggen eller annat område kan det vara behagligt att lägga något varmt på det område som gör ont. Du kan exempelvis använda en varm vetekudde.
- Receptfria läkemedel: Smärtstillande receptfria läkemedel som kan lindra din mensvärk finns att köpa på Apoteket. För att få mest effekt av värktabletterna bör du ta dem så snart du börjar känna av värken. Värktabletter mot mensvärk finns att köpa på Apoteket.
- Träning: Att träna kanske inte lockar när mensvärken har tagit fart och du helst bara vill ligga still. Men mensvärken kan faktiskt lätta när du rör på dig, därför kan det vara en bra idé att gå och träna, ta en promenad, en springtur eller annan fysisk aktivitet som du tycker om.
- Samlag: Att ha sex, tillsammans med någon eller själv, när du har mens kan faktiskt lindra mensvärken. Orgasm gör att livmodern slappnar av och att värken försvinner för stunden.
- Välj mensskydd: Det finns en mängd olika mensskydd att välja mellan, allt ifrån bindor, menskopp, tamponger och menstrosor. Har du mensvärk och känner dig ansträngd kan bindor eller menstrosa kännas mer avslappnande, medan tamponger ger mer rörelsefrihet. Testa dig fram för att hitta vad som passar dig bäst.
Behandla mensvärk
All mensvärk går att behandla. För vissa är det enkelt att få bukt med mensvärk med receptfria läkemedel, medan det för andra kan krävas mer behandling.
- Hormoner: Preventivmedel som p-piller och p-stav gör att du kan hoppa över din mens, eller inte ha mens alls. Då kan du alltså även slippa mensvärk. Andra preventivmedel som exempelvis hormonspiral kan göra att du inte får lika lång och riklig mens, vilket också kan bidra till att lindra mensvärken.
- Tens: Tens är en behandlingsform där plattor sätts på huden och skickar ut elektriska strömmar till nerverna i hudområdet. De elektriska strömmarna aktiverar och förstärker kroppens eget lindringssystem, vilket kan bidra till att mensvärken blir mildare.
Rådfråga din läkare eller barnmorska för att hitta det bästa alternativet för dig.
Endometrios: Väldigt kraftig mensvärk
Mensvärk är vanligt förekommande och de flesta upplever mensvärken som relativt hanterbart på egen hand. Men har du väldigt kraftig mensvärk kan sjukdomen endometrios vara orsaken. Endometrios varierar i styrka och symtom från person till person. Sjukdomen ger ofta kraftig mensvärk under mensen, innan mensen och under ägglossningen. Smärtan är ofta svår och kan kännas både i livmodern, ryggen, underlivet och benen. En del upplever även smärta från urinblåsan, i slidan och i tarmen.
Snabb hjälp
Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.
Då ska du söka vård
- Om du har mensvärk som inte går att lindra med receptfria läkemedel bör du kontakta läkare eller en gynekologisk mottagning.
- Om du har mensvärk utan att tidigare ha haft det vid mens.
- Om du mår väldigt dåligt av din mensvärk eller att det påverkar din vardag kan du söka vård för att undersöka orsaken och få hjälp att minska värken.
Lär känna din fantastiska menscykel
Alla kvinnor är olika, men något som de flesta har gemensamt är menscykeln och hormonernas föränderliga värld. När hormonnivåerna skiftar under menscykeln kan allt från mående, humör, självkänsla, energinivå, koncentration och hunger påverkas.
Även om alla påverkas olika så finns det ett stort värde i att förstå menscykeln, lära känna sin kropp och försöka tolka signalerna som den skickar ut.
Psykologen tipsar – så tar du kontroll över din menscykel.
- Chatt och videosamtal med läkare
- Rådgivning och behandling
- Öppet dygnet runt
- Frikort gäller